Παραχωρήθηκε η έκταση για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου - Ειδήσεις Pancreta

Υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης της πρώην 126 ΣΜ, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία θεωρούνταν απαραίτητη για την αναβάθμιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία νέου χώρου στάθμευσης για το αεροδρόμιο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει συνάντηση μεταξύ του Δημάρχου Ηρακλείου και του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη για να προχωρήσει και το θέμα της παραχώρησης από την ΥΠΑ στον Δήμο Ηρακλείου

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στις εν εξελίξει εργασίες επέκτασης στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», οι οποίες, όπως ανέφερε ο κ. Λιντζεράκος θα έχουν ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου έως το τέλος Απριλίου.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι η ουσιαστική αναβάθμιση του υπάρχοντος αεροδρομίου είναι ένα καίριο θέμα για την πόλη του Ηρακλείου, ανεξάρτητα από τι θα συμβεί με το Καστέλι και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές τελευταίες εξελίξεις.

Βελτιώνεται η λειτουργία του αεροδρομίου

Συνάντηση του Διοικητή της ΥΠΑ κ. Λυτζεράκου και του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, πραγματοποιήθηκε στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου, με τη συμμετοχή του αερολιμενάρχη Ηρακλείου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αερολιμενικών και του Παγκρητίου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν, την εύρυθμη λειτουργία του Αεροδρομίου Ηρακλείου, ώστε σε συνδυασμό με τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου, η επερχόμενη τουριστική περίοδος να κυλήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα για τους ξένους και Έλληνες ταξιδιώτες.

Σχετικά με τις αφίξεις, προτείνονται λύσεις, όπως η ενοποίηση της αίθουσας αφίξεων και η τροποποίηση ενός ιμάντα αποσκευών, ώστε να μην υποχρεούνται οι επιβάτες να σχηματίζουν ουρές για την παραλαβή τους. Οι βελτιώσεις αυτές δύνανται να πραγματοποιηθούν με αυτεπιστασία της ΥΠΑ.

Επίσης, ένα σημαντικό θέμα βελτίωσης λειτουργίας του αεροδρομίου είναι το λειτουργικό σύστημα του ηλεκτρονικού ελέγχου εισιτηρίων καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος οπτικών αγγελιών, βελτιώσεις που έχει δεχτεί η Διοίκηση της ΥΠΑ και για τις οποίες ο κ. Λυτζεράκος δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσής τους.

Επιπλέον, ένα σημαντικό ζήτημα που δημιουργεί εμπόδια στη λειτουργία του «Ν. Καζαντζάκης» είναι και η αδυναμία προμήθειας αναλώσιμων οποιουδήποτε κόστους, καθώς μέχρι σήμερα πρέπει αυτή να γίνεται κεντρικά μέσω της ΥΠΑ για όλα τα αεροδρόμια της χώρας, γεγονός που δημιουργεί καθυστερήσεις στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Η δημιουργία ενός μικρού οικονομικού λογαριασμού για πληρωμή μικροεξόδων, αποτελεί λύση του προβλήματος και έχει γίνει αποδεχτή από την Διοίκηση της ΥΠΑ και τον υπουργό Υποδομών.

Στη συνάντηση ακόμα συζητήθηκε και η στελέχωση του αεροδρομίου με ειδικότητες εργαζομένων για τους οποίους υπάρχει έλλειψη. Ο τρόπος κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών, προτάθηκε να γίνει από παλαιότερες προκηρύξεις των οποίων οι επιτυχόντες δεν έχουν προσληφθεί ακόμα σε άλλα αεροδρόμια αλλά και από μετατάξεις, οι οποίες για να μπορούν να πραγματοποιηθούν απαιτούν την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός του κλιματισμού στην αίθουσα αφίξεων, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, αναμένεται να συμβασιοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

πηγή


Πηγή: pancreta