Καταργούνται σχολικές μονάδες στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Στο κόκκινο για συγχώνευση και κατάργηση βρίσκονται σχολικές μονάδες της ενδοχώρας του Ρεθύμνου με τις τοπικές κοινωνίες, την αυτοδιοίκηση και τους εκπαιδευτικούς φορείς να βρίσκονται σε αναβρασμό!

Πρόκειται για σχολεία στο Μυλοπόταμο και το Αμάρι τα οποία σίγουρα θα οδηγηθούν σταδιακά σε λουκέτο, εάν προχωρήσει η προτεινόμενη από το υπουργείο παιδείας μοριοδότηση. 

Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται σε γενική σύσκεψη στο Ρέθυμνο να παραστεί ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης για να τού τεθούν υπόψη οι ανησυχίες, οι προβληματισμοί και οι προτεινόμενες λύσεις από εκπαιδευτικούς φορείς, τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ιδίως στον Μυλοπόταμο και το Αμάρι.

Αυτό που ζητούν οι φορείς είναι να τεθεί ως βάση η μοριοδότηση των σχολείων της πόλης του Ρεθύμνου με 3 μόρια, όπως και αυτά του Λασιθίου και όχι με 2 όπως συμβαίνει με τα σχολεία της πόλης του Ηρακλείου και των Χανίων. 

Στη συνέχεια σταδιακά, θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξάνεται η μοριοδότηση, ακόμη και στα νέα σχολεία στα προάστια του Ρεθύμνου στο Σφακάκι και το Ατσιπόπουλο και αυτό για να αποφευχθεί η συγκέντρωση μαθητών στην πόλη που θα σημάνει μακροπρόθεσμα, τη λειτουργία διπλοβάρδιας.

Επιπλέον, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν σε μόρια τα απομακρυσμένα σχολεία όπως το Γυμνάσιο και ιδίως το ΕΠΑΛ Γαράζου που έχει δει τον μαθητικό του πληθυσμό να μειώνεται στο μισό μέσα σε μια τετραετία. Στο κόκκινο για λουκέτο βρίσκεται και το Γυμνάσιο στην Κράνα, δεδομένου ότι αποχαρακτηρίζεται από δυσπρόσιτο και μειώνεται παράλληλα και η μοριοδότησή του. 

Εκτός από τον Μυλοπόταμο, δύσκολη η κατάσταση και στο Αμάρι, αφού το Γυμνάσιο Συβρίτου οδηγείται σε λουκέτο, ενώ παράλληλα δε φαίνεται να ενισχύεται το Γυμνάσιο και το Λύκειο στον Φουρφουρά που θα παραμείνουν ως τα μοναδικά πια στο δήμο Αμαρίου.

Σημειώνεται ότι σύσσωμοι οι 38 διευθυντές σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου έχουν προσυπογράψει την οπτική της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και του ΠΥΣΔΕ επί του θέματος.

Επιστολή του Δήμου Μυλοποτάμου

Η επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την προτεινόμενη από το Υπουργείο μοριοδότηση των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου, διότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας αυτών.

Τα περισσότερα σχολεία της επαρχίας είναι μικρά, λειτουργούν σε μακρινά, μικρά, ορεινά ή ημιορεινά χωριά, με παλιό οδικό δίκτυο ανάμεσα από τις οροσειρές του Ψηλορείτη και των Ταλαίων Ορέων.

Απομακρυσμένα από τις πόλεις του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, τα σχολεία των χωριών αυτών δεν επιλέγονται εύκολα από εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα σχεδόν πάντα να καθυστερεί η στελέχωσή τους και ειδικά στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα, ειδικότητες να καλύπτονται Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 

Αυτό έχει δυσμενές αντίκτυπο στην εκπαίδευση των παιδιών και προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις των γονέων και κηδεμόνων αλλά και της κοινωνίας.Ο Δήμος Μυλοποτάμου ζητά επισταμένως την ενίσχυση των σχολείων της περιφέρειας στη μοριοδότηση και στον χαρακτηρισμό τους ως δυσπρόσιτα, αφού η μη έγκαιρη στελέχωση των σχολείων που δεν είναι ελκυστικά στους εκπαιδευτικούς, τα οδηγεί σε αργό θάνατο με το θέμα να είναι ιδιαιτέρως επιτακτικό για γόνιμη λύση, δεδομένου ότι οι αλλαγές της μοριοδότησης των σχολικών μονάδων, δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να ανοίγει σε κάθε διακυβέρνηση του υπουργείου παιδείας.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

πηγή


Πηγή: pancreta