Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη ενόψει ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - Ειδήσεις Pancreta

Κινητοποιήσεις σε όλη την Κρήτη, διοργανώνουν το ερχόμενο τριήμερο εργαζόμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι, ενόψει της συζήτησης και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. 

Απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και την Δευτέρα σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ και στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συγκεντρώσεις.

Ηράκλειο

Το ΠΑΜΕ Ηρακλείου καλεί σε απεργία την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, ημέρα συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, ενώ την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου καλεί σε συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας.

Ανακοίνωση από το ΠΑΜΕ Ηρακλείου: 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πικετοφορίες στις συνοικίες του Ηρακλείου. Στην Αλικαρνασσό, στις νότιες συνοικίες και στα Καμίνια με εκατοντάδες εργαζόμενους από διάφορους κλάδους, να βροντοφωνάζουν «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιός», αλλά και «στο γύψο δεν θα βάλετε την απεργία, καμιά υποταγή στην πλουτοκρατία», διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Εξάλλου, οι σημερινές κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των καθημερινών πολύμορφων κινητοποιήσεων που διοργανώνουν τα Σωματεία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. 

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Η κυβέρνηση που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο - φωτιά τις επόμενες μέρες να πάρει δυναμική απάντηση.

Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής» αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα τους δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Βγαίνουμε από αύριο στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, ως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.

Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν την απεργία των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων και να αυξηθούν οι αποφάσεις συμμετοχής για την Παρασκευή, 12 Γενάρη, ημέρα που το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των υπόλοιπων ημερών:

  • Πέμπτη 11/1 μέρα μαζικής εξόρμησης και ενημέρωσης στους κλάδους, στους χώρους δουλειάς, στη Βιομηχανική Περιοχή, στα εμπορικά καταστήματα, στις γειτονιές.
  • Παρασκευή 12/1 είναι η ημέρα που έρχεται προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής το Πολυνομοσχέδιο, είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των Ομοσπονδιών και των σωματείων που έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Στο νομό μας η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα διεξαχθεί στις 10πμ στην πλ. Ελευθερίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία, στις στάσεις εργασίας και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν κηρύξει δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
  • Σάββατο και την Κυριακή 13-14/1, σωματεία αλλά και άλλοι φορείς του μαζικού-λαϊκού κινήματος προχωράμε σε  ενημερωτικές εξορμήσεις.
  • Δευτέρα 15/1 μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε μεγάλο συλλαλητήριο στις 7:00μμ στην πλατεία Ελευθερίας.

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό στο Ηράκλειο:

Για το νέο Πολυνομοσχέδιο και τον αντιαπεργιακό νόμο 

Παρασκευή 12 Γενάρη:

  • απεργία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
  • τρίωρη στάση εργασίας 09.00-12.00 Συλλόγου Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου
  • προσυγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου 09.00 και συγκέντρωση 10.30 Πλ. Ελευθερίας, Κυριακή 14 Γενάρη:
  • συγκέντρωση 10.30 στα Λιοντάρια (στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου)

Δευτέρα 15 Γενάρη (μέρα που πιθανότατα θα ψηφιστεί το Πολυνομοσχέδιο):

  • συγκέντρωση 11.30 Πλ. Ελευθερίας (στηρίζουμε την απεργία των εκπαιδευτικών σωματείων)
  • συγκέντρωση 18.30 Λιοντάρια

Καλούμε τους συναδέλφους να απεργήσουν! Καλούμε κάθε εργαζόμενο/άνεργο να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατεβάζει προς ψήφιση στη βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης μαζί με τον αντιαπεργιακό και αντισυνδικαλιστικό νόμο που είχε πάρει πίσω προσωρινά. Τη στιγμή που προαναγγέλει την υποτιθέμενη έξοδο από τα μνημόνια το 2018, ποινικοποιεί τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, περιορίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, βαραίνει τη φορολογία και μειώνει τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Η συνεχής ψήφιση νέων αντεργατικών μέτρων δε θα μπορούσε παρά να συνδυάζεται με νέα μέτρα καταστολής του εργατικού κινήματος. Κεντρικό ρόλο παίζει το χτύπημα του δικαιώματος προκήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΕΒ και οι δανειστές βάζουν στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία γιατί ξέρουν καλά πως μόνο από την βάση των εργαζόμενων μπορούν να ξεσπάσουν μαχητικοί αποφασιστικοί αγώνες. Γι’ αυτό και η τροπολογία αφήνει στο απυρόβλητο τον γραφειοκρατικό υποταγμένο συνδικαλισμό.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αρνούνται να καλέσουν σε απεργία για το πολυνομοσχέδιο, κρατώντας συνεπή στάση δίπλα στον ΣΕΒ και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Μάλλον νιώθουν ικανοποιημένες από την επετειακή απεργία που κάλεσαν το Δεκέμβρη χωρίς να κάνουν σχεδόν τίποτα για να την προπαγανδίσουν. Εμείς όμως ξέρουμε πως κάθε κινητοποίηση και κάθε απεργία, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την προκηρύσσει η γραφειοκρατική ηγεσία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είναι μια ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε γι’ αυτά που θέλουμε!

Και φυσικά ξέρουμε ότι αυτό δε θα το καταφέρουμε μόνοι μας! Γι' αυτό καλούμε σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του αντισυνδικαλιστικού πολυνομοσχεδίου σε συντονισμό με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώνουμε στους χώρους μας κάθε απεργία που θα προκηρυχθεί για το θέμα αυτό! Πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά!

Οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία θα πρέπει να δούμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο ως ένα μικρό βήμα στις αντίστασή μας! Να συνεχίσουμε το βηματισμό μας με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων μας.

Η επίθεση που δεχόμαστε θα πρέπει να απαντηθεί με αγώνες με συνέχεια και με απεργίες που οδηγούν σε κλιμάκωση και όχι με στάσεις εργασίας και μία 24ωρη απεργία “τη μέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα”. Μια τέτοια λογική δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση η οποία μπορεί να κατεβάσει το πολυνομοσχέδιο Σάββατο ή Κυριακή αφαιρώντας μας το όπλο της απεργίας.

Η απεργιακή συγκέντρωση τη μέρα ψήφισης των νέων μέτρων, όποτε κι αν είναι αυτή, θα πρέπει να λειτουργήσει ως κορύφωση των ενεργειών μας και όχι ως η μόνη δράση μας.

Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην απεργία! Θέλουν να παρέμβουν στην εσωτερική ζωή των σωματείων μας, θέτοντας ως κριτήριο την απαρτία 50% για προκήρυξη απεργίας. Εμείς θέλουμε δημοκρατία στους χώρους δουλειάς και ελεύθερο μαζικό συνδικαλισμό, θέλουμε σωματεία ανεξάρτητα από το κράτος, τους εργοδότες και τους δικαστές.

Να αγωνιστούμε ενάντια στην επέκταση, γενίκευση και εμπέδωση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας, μέσα από διάφορα προγράμματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όχι στα “μπλοκάκια”, στην «μαθητεία», τα voucher και τα προγράμματα τσάμπα και ευέλικτου εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία. Δουλειά με δικαιώματα, ενιαίες σταθερές εργασιακές σχέσεις για όλους. 

Θα παλέψουμε όχι μόνο ενάντια στα μέτρα ουσιαστικής κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά και για νέες Συλλογικές Συμβάσεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας! Θα παλέψουμε ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενάντια στο αίσχος των απλήρωτων μισθών-αποδοχών εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην απεργία και για να μην περάσει η 3η αξιολόγηση!

Καλούμε στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, τόσο πριν όσο και την ημέρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα. Καταγγέλλουμε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου που δεν καλεί σε απεργία και το καλούμε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να καλέσει, έστω και την τελευταία στιγμή, σε απεργία τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Στις κινητοποιήσεις και οι αγρότες

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων ενώ καλεί και στο δεύτερο συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στις 7 απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση ακόμη ένα αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα μέτρα που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημά μας, αλλά και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σε σπίτια, χωράφια, και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Το πολυνομοσχέδιο αφορά τους αγρότες, αφού από 21/2 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, για να εμποδίσουν τις αντιστάσεις και επεκτείνονται σε χρέη σε Εφορίες και Ασφαλιστικά ταμεία. Σχεδόν οι μισοί αγρότες χρωστάνε εισφορές στον ΕΦΚΑ κι έτσι πάνω απ’ το κεφάλι τους θα κρέμεται ο φόβος της κατάσχεσης. Προβλέπει μειώσεις στα επιδόματα τέκνων που επιπλέον αφορά χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη δήθεν «ανάπτυξη», χαρατσώνει ακόμη περισσότερο τα αγροτικά νοικοκυριά, όπως γίνεται με το πολυνομοσχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό, με αύξηση των εισφορών στον ΕΦΚΑ κατά 2%. Πλέον, οι ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται ως εισόδημα για το οποίο θα φορολογούμαστε για φέτος στο 85% των εισφορών και από του χρόνου στο 100%. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια κατά 200 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι κάθε αγρότης θα πληρώνει ΕΝΦΙΑ 12 ευρώ στο στρέμμα.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, μαζί με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οργανώνει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, ενάντια στην εκμετάλλευση του μόχθου τους από τους εμποροβιομήχανους και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Έχοντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής σύσκεψης στη Λάρισα στις 27/12, πραγματοποιούμε παγκρήτια σύσκεψη στις 18/1 στο Ρέθυμνο, 6 μμ στο Εργατικό Κέντρο, για τον προγραμματισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεών μας το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη.

Στο πλαίσιο αυτό, οργανώνονται και οι συσκέψεις του Αγροτικού Συλλόγου στις 15/1 στο Τεφέλι, στις 16/1 στο Χάρακα και στις 19/1 στα Πραιτώρια, όπου θα γίνει ενημέρωση για παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναπτύσσεται ανοιχτή και γόνιμη συζήτηση για τα αιτήματα - διεκδικήσεις.

Οι νέες πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις έρχονται σα συνέχεια και κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων που οργάνωσαν κατά τόπους οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, στη βάση του ενιαίου πλαισίου αιτημάτων, όπως έχει καθοριστεί στα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα τελευταία χρόνια, με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις και τον εμπλουτισμό.

Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή μας στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12/1 στις 10 πμ στην πλατεία Ελευθερίας, όπου οι αγρότες θα συναντηθούμε με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, προβάλλοντας επίσης τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουν αποφασιστεί στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων. Συνεχίζουμε με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη, που θα αποφασίσει η παγκρήτια σύσκεψη της 18/1. 

Αιτήματα - διεκδικήσεις αιχμής των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων είναι:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να μη γίνει καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΓΑ/ΕΛΓΑ. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας.
  • Εξόφληση των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. 
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου στην Πλατεία Ελευθερίας και στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου, επίσης στην Πλατεία Ελευθερίας, καλούν από κοινού το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων & Ποτών, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ένωση Συνταξιούχων IKA Ηρακλείου. 

Παράλληλα, καταγγέλουν τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ως παθητική και ζητούν οργάνωση του αγώνα.

Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρεται:

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΗ (ΠΑΣΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) προχώρησε χθες σε ένα μνημείο εργοπατερισμού και κυβερνητικού συνδικαλισμού εκδίδοντας μία ανακοίνωση – “απόφαση” του ΔΣ του ΕΚΗ, που δεν συνεδρίασε ποτέ, η οποία καλεί τα σωματεία σε … ετοιμότητα, δηλαδή να κάτσουν στα αυγά τους και να μην αντιδράσουν, τη στιγμή που η Κυβέρνηση έχει φέρει στη Βουλή και τη Δευτέρα 15/1 ψηφίζει το χτύπημα του πιο ιερού δικαιώματος της εργατικής τάξης, αυτού της απεργίας.

Με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο συστοιχίζονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή 10δες αποφάσεις Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων καθώς και 100δες σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προχωράνε σε απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη.

Έτσι, όλοι μαζί κάνουν πλάτες στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, της δίνουν χώρο και χρόνο για να περάσει στα «μουγκά» μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και την τροπολογία που αφορά το δικαίωμα των εργαζόμενων να οργανώνονται και να αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην εργοδοσία.

Στην ουσία, βάζουν πλάτη στις επιδιώξεις και στους σχεδιασμούς των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών που θέλουν τους εργαζόμενους δεμένους χειροπόδαρα, να μην μπορούν να αντιδράσουν στη βαρβαρότητα που τους επιφυλάσσει η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Αυτή την ανάπτυξη στηρίζει η πλειοψηφία του ΕΚΗ, γι αυτό κρατά τη συγκεκριμένη στάση. Είναι αδίστακτοι, προτείνουν στους εργαζόμενους την απραξία μπροστά στο αντεργατικό - αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από τη νομοθέτηση της ποινικοποίησης της δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Καλούμε όλα τα σωματεία της δύναμης του ΕΚΗ και του δημόσιου τομέα, τα ΔΣ τους, κάθε τίμιο συνδικαλιστή ΤΩΡΑ να οργανώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την πάλη ενάντια στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, να προχωρήσουν στην εξυγίανση και στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος πετώντας από τα σωματεία τα βαρίδια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων. 

Καλούμε στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 12/1, 10πμ στην Πλ. Ελευθερίας και στο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/1, 7μμ στην Πλ. Ελευθερίας.

Χανιά

Τη συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία της ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ και στα απεργιακά συλλαλητήρια μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποφάσισε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της η ΕΛΜΕ Χανίων.

Αποφάσισε ακόμη να πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας το μεσημέρι της Παρασκευής 12/01 και της  Δευτέρας 15/01, στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς προκηρύσσοντας στάση εργασίας  από τις 11:00 έως τις 14:00.

Η απόφαση της ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων  αναλυτικά:

Αναπτύσσουμε ανυποχώρητο παρατεταμένο αγώνα διαρκείας που θα ξεκινήσει τώρα και θα φτάσει μέχρι τέλος της χρονιάς, στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα εναλλάσσονται στις μορφές (συλλαλητήρια, μπλοκαρίσματα, εκδηλώσεις με γονείς και μαθητές, απεργιακές κινητοποιήσεις θα καθορίζονται από τις Γενικές Συνελεύσεις).

Άμεσα προτείνουμε:

  1. Κηρύσσουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο ημέρες ανυποχώρητου αγώνα και καθημερινής δράσης με κινητοποιήσεις συγκεντρώσεις, ενημερώσεις και εκδηλώσεις με βασικό μας σύνθημα «Τα μέτρα δεν θα περάσουν – δεν θα εφαρμοστούν!»
  2. Συμμετέχουμε άμεσα ως σωματείο στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.
  3. Οργανώνουμε καμπάνια ενημερώσεων στα σχολεία με ευθύνη της ΕΛΜΕ για τα γενικότερα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο λύκειο, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στην εκπαίδευση.
  4. Συνεχίζουμε την καμπάνιας ενημέρωσης με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις από κοινού με δασκάλους, γονείς και μαθητές και της κοινωνίας για τους στόχους των αναδιαρθρώσεων, του νέου λυκείου και της αναμοριοδότησης των σχολείων που εξάγγειλε η κυβέρνηση
  5. Κηρύσσουμε πανεκπαιδευτική ημέρα δράσης μέσα στον Γενάρη με απεργιακό βήμα (24ωρη ή 48ωρη) και με πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις και με αιχμή την μη εφαρμογή των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αυτονομία σχολείου –νέες δομές, αξιολόγηση-αποτιμηση εκπαιδευτικού έργου, νέο λύκειο, ΕΠΑΛ και τμήματα , αύξηση μαθητών ανά τμήμα, αναμοριοδότηση). Σε κάθε περίπτωση επιδιώκουμε κοινή συμπόρευση με την Α/μια
  6. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν από τα σωματεία στις 22/1 ημέρα που θα επικυρώνονται τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης από το Γιούρογκρουπ.
  7. Συμμετέχουμε και συμβάλλουμε σε πρωτοβουλίες πανεργατικού, αγωνιστικού, απεργιακού συντονισμό ομοσπονδιών και σωματείων για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών, με πρώτο βήμα το συντονισμό με τους δασκάλους. Η ΟΛΜΕ να οργανώσει άμεσα συνάντηση με τη ΔΟΕ και οι ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. τις επόμενες ημέρες.
  8. Αποφασίζουμε για την εκτίμηση του αγώνα και την κλιμάκωσή του για το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ από τις 23/1 μέχρι 26/1 και Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 27/1.

Κινητοποιήσεις από το ΠΑΜΕ στα Χανιά 

Με κείμενο το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ, ενημερώνει για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου ενάντια στο νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει η κυβέρνηση.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική, μαχητική, αγωνιστική δράση τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους ελευθεροεπαγγελματίες, όλο το λαό. Η κυβέρνηση που φέρνει ένα νέο πολυνομοσχέδιο – φωτιά τις επόμενες μέρες να πάρει δυναμική απάντηση.

Υλοποιούν κατά γράμμα τις παραγγελίες του μεγάλου κεφαλαίου, φέρνοντας νέο γύρο ασφυκτικών μέτρων «δημοσιονομικής προσαρμογής» αλλά και καταστολής των εργατικών-λαϊκών αγώνων, με προμετωπίδα το χτύπημα τους δικαιώματος στην απεργία, την επέκταση των πλειστηριασμών, δουλεύοντας για την προστασία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα. Παίρνουμε μέρος στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των Συνδικάτων, Ομοσπονδιών, και των άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, ως και τη μέρα που θα φέρουν προς ψήφιση τα νέα μέτρα.

Το ΠΑΜΕ καλεί επίσης συνδικαλιστικές οργανώσεις να στηρίξουν την απεργία των Ομοσπονδιών και να αυξηθούν οι αποφάσεις συμμετοχής για την Παρασκευή, 12 Γενάρη, ημέρα που το πολυνομοσχέδιο θα βρίσκεται για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Σ του ΕΚΧ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΓΙΑ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Το αγωνιστικό πρόγραμμα:

  • Την Πέμπτη 11/1, προετοιμάζουμε την αγωνιστική απεργιακή απάντηση της επόμενης μέρας, με περιοδείες, συσκέψεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς.
  • Η Παρασκευή 12/1 είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των Ομοσπονδιών όπως των ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΥ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ . ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 11:00 π.μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, κόντρα στα εμπόδια που βάζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
  • Το Σάββατο και την Κυριακή 13-14/1, σωματεία αλλά και άλλοι φορείς του μαζικού-λαϊκού κινήματος προχωράμε σε ενημερωτικές εξορμήσεις.
  • Τη Δευτέρα 15/1 μέρα ψήφισης των μέτρων, το ΠΑΜΕ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία , τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία σε  συλλαλητήριο στις 7μμ στην πλατεία Νέων καταστημάτων.

Οι συνταξιούχοι των Χανίων στην απεργία της 12ης Ιανουαρίου

Στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς αλλά και στο συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Νέων καταστημάτων, καλεί η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Αγία Παρασκευή».

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση:

Αυτή την χρονική στιγμή η κυβέρνηση έφερε στην βουλή τον νόμο με τα προαπαιτούμενα με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές και βάρβαρα μέτρα όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και τους συνταξιούχους. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι πρέπει οργανωμένα , ταξικά και μαζικά να αγωνιστούν να ανατρέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης του 24 τοις εκατό. Όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει αυτή η επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα δεν θα σταματήσει εδώ όσο αδιαφορούμε.

Καλούμε τους συνταξιούχους να συμπαρασταθούν στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις 12 Ιανουαρίου και ώρα 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς αλλά και στο συλλαλητήριο στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 19 μ.μ. στην πλατεία Νέων καταστημάτων στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων του ΠΆΜΕ.

Ρέθυμνο

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, στις 10 π.μ., μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, και μεταξύ άλλων, ψηφίζει: 

  1. κατάργηση στην πράξη του δικαιώματος κήρυξης απεργίας, για να εμποδίσει, όσο το δυνατόν, την ανάπτυξη της αντίστασης των εργαζομένων από τη βάση.
  2. επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο από 500 ευρώ!
  3. περικοπή οικογενειακών επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  4. ηλεκτρονική αξιολόγηση στο δημόσιο. 
  5. επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019.
  6. επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτη τη ΔΕΗ.

Το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, μέσω της 30ωρης παραμονής στο σχολείο, βάζει από το παράθυρο την αξιολόγηση, που εύσχημα ονομάζει ‘’αποτίμηση σχολικής μονάδας’’. Ανοίγει τον δρόμο για τη μετατροπή του σχολείου σε γραφειοκρατική υπηρεσία και θίγει την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης. Παράλληλα, προετοιμάζει το κλείσιμο κι άλλων σχολείων και προλειαίνει το έδαφος για την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Σε αυτό τον κατήφορο δεν υπάρχει «έξοδος» ή τέλος. Τη μόνη «έξοδο» μπορούμε να την δώσουμε εμείς. Θεωρούμε ότι είναι η ώρα του αγώνα για την ανατροπή μιας πολιτικής που διαρκώς συρρικνώνει τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

«Όχι» στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει νέα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν «ταφόπλακα» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, λέει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, που ζητά από την Κυβέρνηση να το αποσύρει.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Γιώργος Λιολάκης: «Η κυβέρνηση ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων την υπόσχεσή της για επαναφορά της συλλογικής προστασίας των εργαζομένων και επιδιώκει να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον».

Το συνδικαλιστικό όργανο Υπαλλήλων Εργαζομένων στο Ρέθυμνο καλεί όλα τα σωματεία μέλη του, να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ όπως επισημαίνουν τα μέλη του προεδρείου: «…αναμένουμε από τους βουλευτές του νησιού να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση εισαχθεί από την κυβέρνηση, για τον περιορισμό του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργήσουν».

Στο μεταξύ, απεργιακό κάλεσμα απευθύνει ο Σύνδεσμος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων του Ρεθύμνου για καθολική συμμετοχή των μελών του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Εμπόριο, την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, με στόχο την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ).

Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση τους: «Στις 14 Ιανουαρίου, για μια ακόμα Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο καλούνται να ξεχάσουν την ημέρα ανάπαυσής τους, να ξεχάσουν τις οικογένειές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους και να προσέλθουν να εργαστούν, διότι έτσι έχουν αποφασίσει οι δανειστές, η κυβέρνηση και οι μεγάλοι εργοδότες.

Αυτή την Κυριακή, 14.1.2018 και μετά από 3 συνεχόμενες Κυριακές το Δεκέμβρη, θα λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα και οι αλυσίδες, λόγω των εκπτώσεων, όπως προβλέπει η μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν.4177/13), την οποία η κυβέρνηση άφησε άθικτη».

Στο Ρέθυμνο, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο δεν το βάζουν κάτω, όπως τονίζουν, αντιστεκόμενοι στους μνημονιακούς νόμους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, είναι νόμοι που καταστρέφουν την οικονομία, τον κλάδο, τους εργαζόμενους, διευρύνοντας την εργασιακή ζούγκλα.

Απεργούν οι οικοδόμοι στο Ρέθυμνο

Απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνης ανακοίνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ρεθύμνου την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, στις 10.30 με αιχμή το πολυνομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους, τους ανέργους, προκειμένου όπως επισημαίνουν: «να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και δυναμικά την επίθεση του κεφαλαίου και των δυνάμεών του. Ξέρουμε πως μόνο έτσι θα βγούμε νικητές από αυτόν τον πόλεμο. Μόνο έτσι θα κάνουμε πραγματικότητα το σύνθημά μας: «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, άνεργοι, 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει ασταμάτητα να προωθεί αντεργατικά μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας.

Έχει ετοιμάσει νέο αντεργατικό οδοστρωτήρα, με δεκάδες μέτρα που θα φέρει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή, ώστε να κλείσει την 3η «αξιολόγηση» με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου.

Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί τον αγώνα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν το σπίτι τους από τα νύχια των τραπεζιτών και της εφορίας. Τώρα, φέρνει νομοσχέδιο για διευκόλυνση των πλειστηριασμών με ηλεκτρονική διαδικασία, ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών, που θα φέρουν νέες επιβαρύνσεις στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, νέες περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, ακόμα πιο άγρια φορολογία.

Την ίδια ώρα, διευκολύνει με χίλιους τρόπους τη μεγαλοεργοδοσία, παρέχοντάς της πιο ευνοϊκούς όρους για την κερδοφορία της.

Το κερασάκι στην αντεργατική θύελλα είναι οι σχεδιασμοί για το ξήλωμα του δικαιώματος στην Απεργία. Αυτός ο σχεδιασμός για το χτύπημα της Απεργίας, των αγώνων των εργαζομένων, διαψεύδει τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ότι δήθεν φαίνεται «φως στο τούνελ» και «έξοδος» από τη βαρβαρότητα που ζουν οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι και οι οικογένειές τους.

Όσο κι αν προσπαθούν να ξεγελάσουν με τα ψέματά τους, οι εργάτες γνωρίζουν ότι οι αντεργατικοί νόμοι δεν θα ακυρωθούν επειδή η κυβέρνηση εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες την «έξοδο» από την κρίση και την έναρξη μιας «δίκαιης ανάπτυξης».

Η «έξοδος» από την κρίση, η «δίκαιη ανάπτυξη», είναι μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστών, των μονοπωλιακών ομίλων.

Η «δίκαιη» ανάπτυξή τους δεν πρόκειται να μας εξασφαλίσει δουλειά με δικαιώματα, μεροκάματα, μισθούς και συντάξεις σύμφωνα με τις ανάγκες μας και τους κόπους μιας ζωής.

Δεν εξασφαλίζει τις τεράστιες απώλειες που έχουμε. Δεν εξασφαλίζει επαναφορά του κατώτερου μισθού, των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δεν εξασφαλίζει κατάργηση των νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μας προστατεύει από τον μεγάλο κίνδυνο να χάσουμε το σπίτι μας, που έχουμε αποκτήσει με χίλιες δυο στερήσεις και μεγάλες θυσίες.

Οι δικές μας οι απώλειες είναι τα εκατοντάδες μέτρα που παίρνονται για τη στήριξη και χρηματοδότηση του κεφαλαίου, μετριούνται με περισσότερα κέρδη στις τσέπες των λίγων.

Ως εδώ! Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και τις αντιπαραθέτουμε απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου που μας επιτίθενται.

Παραμερίζουμε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που αρνούνται την κήρυξη απεργίας μπροστά στον αντεργατικό οδοστρωτήρα και το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, στηρίζοντας, χωρίς να κρατάνε κανένα απολύτως πρόσχημα, την αντιλαϊκή πολιτική ακόμη και τώρα που χτυπιέται το πιο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων, η Απεργία.

Αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά ότι είναι κομμάτι του μαύρου μετώπου των δυνάμεων του κεφαλαίου, που έχουν βάλει τη ζωή των εργαζομένων στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Η απόφασή μας είναι ο οργανωμένος, μαζικός, αποφασιστικός αγώνας για τα συμφέροντα, τις ανάγκες μας για το σήμερα και το αύριο των οικογενειών μας.

Σε μαζικό ξεσηκωμό των γυναικών καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου

Κάλεσμα απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου για μαζικό ξεσηκωμό των γυναικών ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου καλεί τις γυναίκες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, στη συγκέντρωση της Δευτέρα 15 Ιανουαρίου και ώρα 7.00 μμ, στην Πλατεία 4 Μαρτύρων.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου:

Εργαζόμενη, Ανεργη, Νέα Μητέρα, Συνταξιούχε

Η ΟΓΕ σε καλεί σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο βάρβαρο πολυνομοσχέδιο, με τα μέτρα-καταπέλτη που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να κλείσει την 3η αξιολόγηση.  

Αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα στα δικαιώματα, στις ζωές μας, στις ζωές των παιδιών μας. Ερχονται νέες ιδιωτικοποιήσεις, νέοι “κόφτες” στην υγεία και στα κοινωνικά επιδόματα

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των θυσιών που μας καλεί η κυβέρνηση να κάνουμε εμείς οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην πόλη και στην ύπαιθρο. Οχι για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας καλύτερα, αλλά για να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι αυτό και η κυβέρνηση δέχεται τα συγχαρητήρια από τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, τους μεγαλεμπόρους και μεγαλοξενοδόχους.

Θέλουν να χτυπήσουν τη συλλογική δράση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών που είναι τα μεγαλύτερα θύματα της εργοδοτικής βίας και τρομοκρατίας. Γι αυτό και ετοιμάζονται να βάλουν ταφόπλακα  στα δικαίωμά μας στην απεργία που είναι το όπλο μας για να διεκδικήσουμε τα εργασιακά, κοινωνικά μας δικαιώματα

Κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι, με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών μας θέλουν απομονωμένες, φοβισμένες, απογοητευμένες και καθημερινά βάζουν εμπόδια στη συμμετοχή μας στην κοινωνική, συνδικαλιστική δράση.

Έτσι μπορούν να μας ξεζουμίζουν καλύτερα με τη μερική απασχόληση,  την εκ περιτροπής εργασία, τα ολιγόμηνα προγράμματα απασχόλησης, την εργασία με το  μπλοκάκι, την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Να αποφασίζουν αυτοί πότε και αν θα γίνουμε μητέρες, θεωρώντας κόστος τη μητρότητα

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τη συλλογική αγωνιστική μας δράση για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν και μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Δινουμε μαζική και δυναμική απάντηση στα σχέδια τους ενώνοντας τη φωνή μας με δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κεντρα σ’ όλη την Ελλάδα που καλούν σε απεργία την Παρασκευή 12 Γενάρη 2018.

Διεκδικούμε :

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
  • Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Οι Κυριακές είναι για μας και τις οικογένειές μας.
  • Κανένα εμπόδιο στην προκήρυξη απεργιών, στην ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, στις εργατικές διεκδικήσεις
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές και δικαιώματα
  • 5ετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, στα 55 χρόνια για τις γυναίκες εργαζόμενες και στα 50 για τις εργαζόμενες στα ΒΑΕ.
  • Κοινωνική προστασία της μητρότητας, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία για όλους και όλες
  • Απαγόρευση των πλειστηριασμών για τις λαϊκές οικογένειες. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. 

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Οικοδόμων στις 12.1.2018, Παρασκευή 10:30 πμ στο Δημαρχείο

Είμαστε όλες παρούσες στο συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης των μέτρων, τη Δευτέρα, 15.1.2018 ώρα 7.00 μμ στην Πλατεία 4 Μαρτύρων.

πηγή


Πηγή: pancreta