Βροχές και χιόνια στην Κρήτη, οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες - Ειδήσεις Pancreta

Βροχές και χιόνια στην ορεινά, επιφυλάσσει το τριήμερο των Χριστουγέννων για την Κρήτη, με κρύο και χαμηλές θερμοκρασίες.

Έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται από την Παρασκευή, ιδιαίτερα στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού ενώ οι άνεμοι θα πνέουν έως και 7 - 8 Μποφώρ στα δυτικά και μέχρι 6 στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου αλλά κατά τόπους ίσως φτάσει μέχρι και τους 15.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου θα ξεκινήσουν και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά ενώ από τα ξημερώματα τις Κυριακής, ενδεχομένως να χιονίσει και κάτω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι με εντάσεις στα 5 – 6 Μποφώρ , κατά τόπους στα νότια έως και τα 7 Μποφώρ ενώ η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά, με την ελάχιστη να είναι λίγο κάτω από του 10 Βαθμούς Κελσίου και τη μέγιστη να φθάνει στους 13 στα δυτικά.

Από το μεσημέρι της Κυριακής ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει ύφεση και η εικόνα του θα βελτιώνεται σταδιακά.

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν αρκετά ενισχυμένοι, θα εξασθενήσουν όμως σταδιακά από το μεσημέρι προς το βράδυ της Κυριακής έως και τα 4 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 Βαθμούς Κελσίου.

Την ημέρα των Χριστουγέννων πάντως, στην Κρήτη θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με εξασθενισμένους ανέμους οι οποίοι θα φτάνουν τα 3 Μπορώφ.

Η θερμοκρασία στα ορεινά θα είναι κάτω από 10 Βαθμούς Κελσίου ενώ στα πεδινά, λόγω της ηλιοφάνειας, η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 15 Βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προς τους πολίτες της Κρήτης για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Λόγω της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση και συμβουλές προς τους πολίτες.

Στην ανακοίνωση οι πολίτες παρακαλούνται να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα:

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφύγουν την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης.
  • Σε περιοχές, όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις μετακινήσεις. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να ταξιδέψουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμήσουν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

πηγή


Πηγή: pancreta