Υλοποιείται η τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - Ειδήσεις Pancreta

Με «προίκα» τα 215.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν από δωρεές στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ένα ισόποσο κονδύλι που θα διαθέσει η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά η υλοποίηση των οικολογικών παρεμβάσεων στα Λευκά Ορη, που αποτελούσε την τελευταία επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού και εκ των πρωταγωνιστών της νεότερης Ιστορίας της χώρας.

Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μονοπάτια, βοτανικό κήπο και πρότυπη οικολογική αναβάθμιση, ανακοινώθηκε χθες από το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ειδικούς επιστήμονες.

Η παρουσίασή του στην αίθουσα τελετών της Αρχαιολογικής Εταιρείας ήταν η αφορμή για να βρεθούν δίπλα δίπλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. ότι δεν θα περιλάβει μέλη της οικογένειάς του σε μελλοντική κυβέρνηση.

Τα δύο αδέλφια αγκαλιάστηκαν μπροστά στις κάμερες, παρακολούθησαν με φανερή αμηχανία τις παρουσιάσεις και φωτογραφήθηκαν κοιτάζοντας σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μόνον η Ντόρα Μπακογιάννη, λίγο πριν από το τέλος της εκδήλωσης, έσπασε την παγερή ατμόσφαιρα. «Είσαι ο περιφερειάρχης της καρδιάς μας», είπε απευθυνόμενη στον Σταύρο Αρναουτάκη, όταν ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο έργο του Ιδρύματος.

Στην εκδήλωση ήταν παρούσες οι άλλες δύο κόρες της οικογένειας Μητσοτάκη, η Κατερίνα και η Αλεξάνδρα, που είναι η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κ. Μητσοτάκη, πολλοί συγγενείς και στενοί φίλοι της πολιτικής οικογένειας. Στις ηχηρές απουσίες περιλαμβάνονται αυτές της Μαρέβας Γκραμπόφσκι και του Κώστα Μπακογιάννη.

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να προστατευτεί το φαράγγι της Σαμαριάς.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, το Ιδρυμα συνεργάζεται με τρεις σημαντικές οικολογικές οργανώσεις, που έχουν αναλάβει συγκεκριμένο κομμάτι των έργων:

◾Τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ., που θα ενώσουν το Κρητικό με το Λιβυκό Πέλαγος και τη μελέτη για τα «στρατάκια», που είναι ήδη έτοιμη, έχει εκπονήσει ομάδα ειδικών της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

◾Τη διαμόρφωση βοτανικού κήπου σε χώρο δίπλα στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης Σωτήρος, που θα αναδείξει την πλούσια χλωρίδα του νησιού.

◾Την οικολογική αποκατάσταση περίπου 25 στρεμμάτων από το WWF Ελλάς, που περιλαμβάνει την πρότυπη αναδάσωση της δημόσιας έκτασης που είχε πληγεί από πυρκαγιά και την προστασία της από την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

πηγή


Πηγή: pancreta