Της πατρίδας μου η σημαία... - Ειδήσεις Pancreta

Κύματα... πατριδοπληξίας προκάλεσε στην Κρήτη η υπόθεση του μαθητή που ανέβηκε στον στύλο φωτισμού για να κρεμάσει την ελληνική σημαία.

Η απολύτως δικαιολογημένη ποινή της αποβολής του, εφόσον έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα εντός του σχολικού χώρου, έδωσε αφορμή για έξαρση των εθνικιστικών φωνών που, ούτε λίγο ούτε πολύ, κατηγόρησαν τη διεύθυνση του σχολείου για... αντεθνική δράση.

Το περιστατικό συνέβη την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και ενώ ήδη γίνονταν εργασίες για την τοποθέτηση ιστού σημαίας στο σχολείο, καθώς το κτίριο είναι καινούργιο (λειτουργεί για τέταρτη χρονιά φέτος) και όντως δεν είχε υπάρξει κατασκευαστική πρόβλεψη για την τοποθέτηση σημαίας.

Αυτό μάλιστα ήταν ένα από τα καίρια (!) θέματα που έθεσαν στη διευθύντριά τους τα μέλη του νέου δεκαπενταμελούς συμβουλίου των μαθητών αμέσως μετά την εκλογή τους.

Ωστόσο, ενώ ο ιστός και η σημαία ήδη τοποθετούνταν, ο μαθητής της Γ' Λυκείου επέλεξε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να σκαρφαλώσει σε έναν από τους στύλους φωτισμού που βρίσκονται εντός του σχολείου, σε ύψος περίπου 7-8 μέτρων, ώστε να κρεμάσει εκεί «ηρωικά» τη γαλανόλευκη.

Η πράξη του επιδοκιμάστηκε από τους συμμαθητές του, ωστόσο προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Καθηγητών.

«Στο παρελθόν έχει υπάρξει και άλλο ατύχημα στον χώρο του σχολείου και στα θέματα ασφάλειας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν δεν υπήρχε η ελάχιστη τιμωρία, στην ουσία θα είχαμε επικροτήσει τη συγκεκριμένη παράτολμη ενέργεια που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του μαθητή» λέει στην «Εφ.Συν.» η διευθύντρια του σχολείου, Ρούλα Λεμονή.

Η ίδια μάλιστα τονίζει πως επικοινώνησε με τη μητέρα του μαθητή για να την ενημερώσει για το περιστατικό και την αποβολή μίας μέρας που του επιβλήθηκε και εκείνη κατάλαβε απολύτως και μάλιστα ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του παιδιού της.

«Προδοσία»

Αποβολή μαθητή που κρέμασε τη γαλανόλευκη σε στύλο φωτισμού εντός του σχολείου στο Ηράκλειο

Ωστόσο, το θέμα πήρε πολύ γρήγορα διαστάσεις, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης.

Το γεγονός ότι η επικίνδυνη πράξη έγινε για να κρεμαστεί η γαλανόλευκη έδωσε αφορμή για να κατακεραυνωθεί ο Σύλλογος των Καθηγητών με την κατηγορία περίπου της εσχάτης προδοσίας.

Και μόνο ο τίτλος «Μαθητής αποβλήθηκε επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία» έφτανε για να τρέξει πιο γρήγορα το αίμα των απανταχού «ευαίσθητων» με τα ζητήματα της τιμής και της πατρίδας.

«Δεν είμαστε λιγότερο πατριώτες», έλεγαν σε όλους τους τόνους οι καθηγητές του σχολείου, αλλά κανείς δεν είχε τη διάθεση να τους ακούσει.

Στο σχολείο διοργανώθηκε διαμαρτυρία με αρκετές σημαίες που απλώθηκαν στον χώρο, ο τιμωρημένος μαθητής αναδείχτηκε τοπικός ήρωας από τα μέσα ενημέρωσης και το θέμα του έφτασε μέχρι και να δίνεται ως παράδειγμα στις στρατιωτικές μονάδες του νησιού, ενώ ο ίδιος δέχτηκε ακόμα και πρόσκληση για να τιμηθεί από Ελληνες της ομογένειας στις ΗΠΑ.

Το κλίμα πλέον στο σχολείο έχει ηρεμήσει. Ευτυχώς στο πλευρό του Συλλόγου Καθηγητών τάχθηκε η διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Τόσο ο περιφερειακός διευθυντής Γιώργος Τερζάκης όσο και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Νίκος Γιγουρτάκης έθεσαν το θέμα στη σωστή του βάση, εξηγώντας πως, πράγματι, αυτό που τιμωρήθηκε ήταν η επικινδυνότητα της πράξης και όχι όσα συμβολίζει η σημαία που κρατούσε η ο μαθητής. Τα αυτονόητα δηλαδή...

Μάριος Διονέλλης

πηγή


Πηγή: pancreta