Κακοκαιρία στη δυτική Κρήτη, πλημμύρες και ζημιές στα Χανιά - Ειδήσεις Pancreta

  Εικόνα από την πλημμυρισμένη εθνική οδό στα Χανιά, στο ύψος του κόμβου Βαμβακόπουλου | zarpanews.gr

Πλημμύρες, τόσο σε κατοικημένες περιοχές όσο και στο οδικό δίκτυο, σημειώνονται από το πρωί της Πέμπτης στα Χανιά, λόγω της έντονης βροχής.

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί στο νομό Χανίων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Δαίδαλος», η οποία ξέσπασε το πρωί με σφοδρές καταιγίδες στις περιοχές στο βόρειο παραλιακό μέτωπο με ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία αλλά και το οδικό και επαρχιακό δίκτυο.

Πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης έχουν πλημμυρίσει, με τους ιδιοκτήτες να διαμαρτύρονται στη δημοτική αρχή για τα βουλωμένα φρεάτια.

Πολλά προβλήματα εντοπίζονται στο κέντρο της πόλης των Χανίων, στην περιοχή της Τάφρου, στη συνοικία της Νέας Χώρας ενώ λίγο έλειψε να πλημμυρίσει και η Δημοτική Πινακοθήκη, καθώς το ύψος του νερού έφτασε τα 40 εκατοστά ενώ προβλήματα εντοπίζονται και σε πολλούς φωτεινούς σηματοδότες.

plimmira-neaxora Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη συνοικία της Νέας Χώρας στα Χανιά | zarpanews.gr
 

Στο μεταξύ, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη, ο Δήμος Πλατανιά έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται η Πυροσβεστική, καθώς έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Ο κ. Μαλανδράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές τις οποίες έχει υποστεί κυρίως το παραλιακό μέτωπο ενώ η δημοτική αρχή έχει ήδη προχωρήσει στην επίταξη μηχανημάτων για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις.

Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και σημεία της εθνικής οδού, στο ύψος του Βαμβακόπουλου, στην γέφυρα των Περιβολίων, των Μουρνιών και στους παράδρομους της εθνικής οδού, με το νερό να έχει φτάσει σε πολλά σημεία και το ένα μέτρο.

Πλημμύρες και κατολισθήσεις καθιστούν επίσης επικίνδυνη για κυκλοφορία όλη την περιοχή από το Πανόραμα έως το Κολυμπάρι ενώ πολλοί οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, ενώ ακινητοποιημένα είναι οχήματα και στις γύρω περιοχές.

ethniki_odow-broxi Εικόνα από την πλημμυρισμένη εθνική οδό στα Χανιά | zarpanews.gr
 

Μία γυναίκα με το παιδί της εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο στο Μάλεμε ενώ και ο Κλαδισσός ποταμός, έχει φουσκώσει επικίνδυνα.

kladisos-potamos Εικόνα από τον φουσκωμένο Κλαδισό ποταμό | ekriti.gr
 

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και στην Νέα Κυδωνία, στον Μακρύ Τοίχο όπως και στον Βλητέ.

Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκύψει και στα σχολεία της Αμπεριάς, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καθώς έχουν πλημμυρίσει αίθουσες.

Σύμφωνα με καταγγελία των μαθητών, ο εσωτερικός χώρος έχει γεμίσει νερά αλλά και ο αύλειος, καθώς πολλοί σωλήνες έχουν σπάσει και οι αποχετεύσεις είναι διαλυμένες.

Επίσης, έκλεισαν τα σχολεία σε Γεράνι, Μάλεμε, Ταυρωνίτη, του 4ου ΓΕΛ Χανίων και 1ου ΕΠΑΛ. Aύριο Παρασκευή, δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πλατανιά καθώς και των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

sxoleio-amperia Εικόνα από πλημμυρισμένη αίθουσα του σχολείου στην Αμπεριά Χανίων | zarpanews.gr
 

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, είχαμε στην παλαιά εθνική οδό Χανίων – Κισάμου, στο ύψος της κακιάς στροφής, λόγω κατολίσθησης ενώ κλειστός είναι ο δρόμος για τις Μουρνιές από την Λεωφόρο Καζαντζάκη.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης, γέμισαν με νερό και οι διάδρομοι των Δικαστηρίων στα Χανιά. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, τα νερά μπήκαν στο κτήριο από την πίσω πλευρά λόγω κακοτεχνιών στην κατασκευή του και όχι από πάνω.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία θα εξασθενήσει την Παρασκευή καθώς το βαρομετρικό χαμηλό κινείται ανατολικά ενώ και η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει σταδιακή άνοδο, κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χαλάζι κατέστρεψε ελιές στη Ρογδιά

Σοβαρές ζημιές στα ελαιόδεντρα, προκάλεσε η χαλαζόπτωση της Τετάρτης, στην περιοχή της Ρογδιάς Ηρακλείου.

Το χαλάζι έπεσε σε μέγεθος καρυδιού και προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές σε πολλά δέντρα, λίγο καιρό πριν το μάζεμά τους.

Ο ΕΛΓΑ από το πρωί της Παρασκευής, θα στείλει συνεργείο στην περιοχή, προκειμένου να καταγράψει τη ζημιά και να ξεκινήσει την  προβλεπόμενη διαδικασία.

elaiodentra Εικόνα από τα ελαιόδεντρα στη Ρογδιά, μετά τη χαλαζόπτωση | Γιάννης Στρατάκης
 

Πηγή: pancreta