Εκδήλωση με θέμα «Κλιματική αλλαγή, ηθική και δημοκρατία» - Ειδήσεις Pancreta

Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» διοργανώνει μια επίκαιρη εκδήλωση με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Ηθική και Δημοκρατία», στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ. Ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωνσταντίνος Κουκουζέλης.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, η απληστία της εκμετάλλευσης της φύσης από τον άνθρωπο για συνεχή κερδοφορία, έχει μεταβάλλει τον πλανήτη σε μια ανοιχτή πληγή: οικοσυστήματα καταρρέουν, ζωικά και φυτικά είδη εξαφανίζονται, οι παγετώνες λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα στον Βόρειο Πόλο και η τροπόσφαιρα έχει γεμίσει δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, οι οποίες καθημερινώς μεταλλάσσονται από το φως του ήλιου.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει, όχι γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αλλά επειδή, η οπτική από την οποία αρχίζει να μας κάνει να βλέπουμε τα πράγματα, θα είναι θεμελιώδης για την αυτοσυνειδησία μας ως ανθρωπίνων όντων», σημειώνεται καθώς οι αιτίες του φαινομένου αποκαλύπτουν στοιχεία για την κοινή μας ζωή που λίγες φορές είχαμε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Στοιχεία όχι μονάχα για τη σχέση μας με το περιβάλλον, αλλά και για την σχέση μας με τους άλλους.

Επιπλέον, τονίζεται, «η ατμόσφαιρα φαίνεται να είναι ένα δημόσιο αγαθό, του οποίου η χρήση χρειάζεται να ρυθμιστεί για να συνεχίσει να τυγχάνει απόλαυσης. Η επέκταση των ηθικών και πολιτικών μας καθηκόντων στο χώρο και τον χρόνο σημαίνει ότι η ίδια η δημοκρατία πρέπει να βαθύνει προς τις δυο αυτές διαστάσεις. Το κατάλληλο όχημα γι’ αυτό είναι η κοινωνία πολιτών, τα κοινωνικά κινήματα που μιλώντας για κλιματική δικαιοσύνη μας κάνουν ακριβώς να συνειδητοποιήσουμε ότι πια δεν μπορούμε να αφήσουμε μονάχα τα κράτη να κάνουν την υπέρβαση για μας».

Ο Κώστας Κουκουζέλης διδάσκει Φιλοσοφία του Δικαίου, Πολιτική Φιλοσοφία και Βιοηθική στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου είναι επίκουρος καθηγητής. 

πηγή


Πηγή: pancreta