Έργα προστασίας οικοτόπων στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Δύο νέα έργα ανάδειξης & προστασίας των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας της Κρήτης, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Πρόκειται για τα έργα:

  • Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με σκοπό την ανάδειξη και προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας της Κρήτης, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης , με δικαιούχο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης  και προϋπολογισμό 974.957,41€ 
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση τοπίου Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (Λευκών Ορέων) , με δικαιούχο, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς  και προϋπολογισμό 828.439,00€.

Τα δύο έργα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

Δύο πολύ σημαντικά έργα υπεγράφησαν σήμερα με την ένταξή τους στο Περιφερειακό Πρόγραμμα για τη Σαμαριά και για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί είχαμε προετοιμάσει τις μελέτες των έργων με χρηματοδότηση πάλι από την Περιφέρεια προς τους αρμόδιους φορείς.

Και εδώ είναι ένα στοίχημα για όλους μας ότι πρέπει να προετοιμάζουμε τις μελέτες για να μπορούν να εντάσσονται τα έργα που δίνουν προστιθέμενη αξία στο νησί και για τη Σαμαριά και για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας γιατί αλλάζουν κατηγορία.

Η προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών αλλά και σε ένα άλλο επίπεδο ειδικά για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που από ότι σχεδιάζει θα είναι από τα 3-4 καλύτερα της Ευρώπης που είναι ο στόχος, άρα αντιλαμβάνεστε ότι η Κρήτη προσφέρεται για ένα ακόμα ποιοτικότερο τουρισμό όπως επίσης και με άλλα μουσεία τα οποία υπάρχουν γιατί δεν είναι μόνο τα αρχαιολογικά αλλά είναι και ο πλούτος ο οποίος υπάρχει από το φυσικό περιβάλλον και όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα μαζί μία ολοκληρωμένη χωρική επένδυση η οποία θα γίνει Σαμαριά, Ψηλορείτη και η Σητεία, περιοχές που εντάσσονται σε πάρκα της Ουνέσκο να δώσουμε αυτή την ανάπτυξη που χρειάζεται αλλά και μία άλλη κατηγορία τουριστικής ανάπτυξης μέσα από όλα τα έργα με διαβούλευση με τους φορείς.

Εμείς θέλουμε την ενεργοποίηση και για την ολοκληρωμένη χωρική επένδυση από τους αρμόδιους φορείς έχουμε κάνει τις συναντήσεις και εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε και τις προτάσεις ούτως ώστε τα έργα αυτά μαζί με τα υπόλοιπα έργα για τα μουσεία της Κρήτης όπως είναι το μουσείο της Μεσσαράς, των Χανίων του Αγ. Νικολάου, και μία σειρά δράσεων σε όλο το νησί όπως η ένταξη στην Ουνέσκο των Μινωικών Ανακτόρων όπου έχουμε δώσει τις χρηματοδοτήσεις για να προετοιμαστούν οι μελέτες, όλα αυτά θα δώσουν μια άλλη προστιθέμενη αξία για το νησί μας. 

πηγή


Πηγή: pancreta