Ο καφές ευεργετεί ή βλάπτει; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε - Ειδήσεις Pancreta

Καφές, ένα από τα πιο διάσημα διεγερτικά ροφήματα παγκοσμίως, του οποίου οι επιπτώσεις είναι ακόμα υπό συζήτηση. Πολλές αντικρουόμενες απόψεις έχουν διατυπωθεί από επιστήμονες και ειδικούς για τις ιδιότητές του. Θα μειώσει ή θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας; Τι κάνει ποιοτικό τον καφέ; Πράγματι ο decafeine δεν περιέχει καφεΐνη; Ποιοι απόλαυσαν το πρώτο φλιτζάνι;

1. Ναι, η καφεΐνη μπορεί να σε σκοτώσει λένε οι ειδικοί, αν πιείς 80 με 100 δόσεις καφέ γρήγορα. Καλό θα ήταν να μην το δοκιμάσετε!

2. Ο καφές μπορεί να είναι ευεργετικός. Οι Αμερικάνοι πάντως τα περισσότερα αντιοξειδωτικά τα παίρνουν από τον καφέ, σύμφωνα με μια μελέτη. Φαίνεται ότι ένα έως δύο φλιτζάνια τη μέρα είναι ωφέλιμα. Πάντως, αν δεν σας αρέσει ο καφές, αντικαταστήστε τον με μαύρο τσάι που έρχεται δεύτερο στην κατανάλωση ως αντιοξειδωτική τροφή.

3. Σε πειράματα που έγιναν σε αρουραίους φάνηκε ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική ορμή του θηλυκού φύλλου. Οι ερευνητές λένε όμως ότι στους ανθρώπους αυτό ισχύει για τα άτομα που δεν καταναλώνουν τακτικά καφέ.

4. Μέτριες δόσεις καφέ, περίπου δύο φλιτζάνια, μπορούν να ελαττώσουν τον μυϊκό πόνο μετά το γυμναστήριο, σύμφωνα με μελέτη. Και εδώ τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δεν έπιναν τακτικά καφέ.

5. Ο καφές μπορεί να σας χαλάσει τον ύπνο, γι’ αυτό καλό είναι να τον αποφεύγετε ένα εξάωρο τουλάχιστον πριν κοιμηθείτε.

6. Ο καφές decafeine έχει καφεΐνη! Ένα με δύο φλιτζάνια κανονικού καφέ αντιστοιχούν σε πέντε έως δέκα φλιτζάνια decafeine.

7. Για την παρασκευή decafeine καφέ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται χημικά. Τα φασόλια του καφέ περνάνε μέσα από ατμό, ώστε να ανέβει η καφεΐνη στην επιφάνεια, και στη συνέχεια πλένονται με έναν οργανικό διαλύτη που λέγεται μεθυλενοχλωρίδιο.

8. Την πικρή γεύση στον καφέ δεν τη δίνει τόσο η καφεΐνη. Ο ένοχος για την πικράδα του είναι κυρίως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

9. Τον ποιοτικό καφέ τον κάνει το καβούρδισμα και το άλεσμά του. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα φασόλια στους 400 βαθμούς κελσίου περίπου αρχίζουν να βγάζουν από μέσα τα έλαια τους. Όσο περισσότερα έλαια τόσο πιο δυνατή γεύση. Στη διαδικασία παρασκευής, όσο ο καφές έρχεται σε επαφή με το νερό τόσο περισσότερη καφεΐνη απελευθερώνεται, γι’ αυτό ο κανονικός καφές συνήθως είναι πιο δυνατός από τον cappuccino ή τον espresso.

10. Σε ότι αφορά την ανακάλυψη του καφέ λέγεται ότι ανακαλύφθηκε από κατσίκες σε ένα βουνό της Αφρικής πριν περίπου χίλια χρόνια. Ένα κοπάδι αίγες, λοιπόν, δεν άφησε το βοσκό να κοιμηθεί όλο το βράδυ, αφού είχαν φάει κάτι κόκκινους καρπούς σαν φασόλια. Ο βοσκός πήγε τον καρπό αυτόν σε κάποιους μοναχούς, οι οποίοι αργότερα άρχισαν να κάνουν προσευχές μεγάλης διάρκειας.

11. Ο καφές δεν συνιστάται σε άτομα με στομαχικές διαταραχές, έλλειψη σιδήρου, ή που είναι αγχώδη, ενώ παράλληλα είναι και εθιστικός. Από την άλλη, εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες (που δεν οφείλονται στην καφεΐνη), έχει συνδεθεί με την πρόληψη αρκετών ασθενειών, όπως, για παράδειγμα, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του προστάτη, Alzheimer, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη και άλλα.

12. Καλό λοιπόν είναι να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, να δίνετε έμφαση στην ποιότητα και, αν προτιμάτε decafeine, δεν χάνετε κάτι από τα οφέλη του, αλλά προτιμήστε μη χημικά επεξεργασμένο.

Πηγές: en.wikipedia.org/wiki/Coffee,   sweetmarias.com/health.eco.html

www.livescience.com/

πηγή


Πηγή: pancreta