Ετοιμάζουν... ΤοΜΥ στην Πρωτοβάθμια Υγεία - Ειδήσεις Pancreta

«Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι», τόνισε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας πως το μεγάλο πάρτι στην Υγεία έγινε επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Κάτι παραπάνω από δύο ώρες κράτησε χθες η παρουσίαση του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απ' τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, και τον αν. γενικό γραμματέα, Σταμάτη Βαρδαρό.

Οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήταν πολλές -κυρίως διευκρινιστικού τύπου- ενώ στο τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει και ο σχολιασμός για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στον χώρο της Υγείας.

Μάλιστα, υπήρξε και κάποια στιγμιαία ένταση με εκπροσώπους του Τύπου, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός γιατί η εξεταστική φτάνει έως το τέλος του 2014 και δεν αγγίζει τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορούμε να μπούμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι», τόνισε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας πως το μεγάλο πάρτι στην Υγεία έγινε επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένους δημοσιογράφους.

Το γενικό πλαίσιο

Στο γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου, στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι να επιτευχθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, να δημιουργηθεί ουσιαστική και ενεργή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -με την αρωγή και του ιδιωτικού τομέα- η οποία θα αποσυμφορήσει τόσο τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων όσο και τα τμήματα επειγόντων.

Το πρόγραμμα της ΠΦΥ που θα τεθεί σε εφαρμογή έχει αρχικό ορίζοντα τετραετίας, με εξασφαλισμένους πόρους από την Ε.Ε. και σταδιακή ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, περιλαμβάνει την πρόσληψη 3.000 ατόμων (1.300 εκ των οποίων θα είναι γιατροί) που θα στελεχώσουν τις μονάδες ΠΦΥ.

Ως κίνητρο στους γιατρούς που θα προσληφθούν δίνεται μισθός επιμελητή Α' του ΕΣΥ (περίπου 1.500-1.600 ευρώ καθαρά) και κατά κύριο λόγο οι προσλήψεις θα αφορούν τις ειδικότητες των παθολόγων, των γενικών γιατρών και των παιδιάτρων.

Ξεκαθαρίστηκε επίσης ότι με το πέρας της 4ετίας, υπάρχει η προοπτική ένταξής τους στο ΕΣΥ.

Η πρώτη προκήρυξη θα γίνει στις αρχές Μαΐου και, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, έως τα τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν οι πρώτες 50-60 μονάδες ΠΦΥ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν συνολικά 239 μονάδες σε 65 αστικά κέντρα, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε υφιστάμενες ή νέες δομές.

Το κόστος υλοποίησης σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη τα 300 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο φιλοδοξεί ότι με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία θα μειωθούν κατά 5,5 εκατ. οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Σε δύο επίπεδα

Υγεία, τεχνολογία EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
 

Η ΠΦΥ θα παρέχεται σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο παρέχονται υπηρεσίες από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ), τα περιφερειακά πολυδύναμα και μη ιατρεία, τα τοπικά ιατρεία. «Φανταστείτε ένα μεγάλο ιατρείο με 2-3 γιατρούς μέσα», αναφέρθηκε στην παρουσίαση από τον υπουργό.

Στο ίδιο επίπεδο συμπεριλαμβάνονται και οι υπηρεσίες από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς, όπου δεν υπάρχει μονάδα.

Στο δεύτερο επίπεδο παρέχονται υπηρεσίες από τα Κέντρα Υγείας και τις Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ. Καταργείται εφεξής η επωνυμία ΠΕΔΥ και όλα μετονομάζονται Κέντρα Υγείας.

Οι ΤοΜΥ θα λειτουργούν κατά βάση ως μονάδες οικογενειακής ιατρικής με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης.

Στόχος τους είναι να παρεμβαίνουν και να προάγουν την υγεία στην οικογένεια, την εργασία, τα σχολεία και γενικά σε όλο το φάσμα των δομών φροντίδας. Από εκεί και πέρα στον τομέα ευθύνης τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

● Συστηματική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού ευθύνης τους.

● Αντιμετώπιση οξέων προβλημάτων υγείας και παραπομπή στα Κέντρα Υγείας ή στα νοσοκομεία.

● Παρακολούθηση και διαχείριση χρόνιων νοσημάτων στη μονάδα και κατ' οίκον.

● Κατ' οίκον φροντίδα υγείας.

● Αναγνώριση και ανίχνευση ψυχικών παθήσεων σε συνεργασία με τις μονάδες ψυχικής υγείας και παραπομπή τους στις αρμόδιες μονάδες.

● Συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων επιδημιολογικής επιτήρησης.

Το ωράριό τους είναι επτάωρο σε πενθήμερη βάση (Δευτέρα-Παρασκευή) και σε δύο βάρδιες (8 το πρωί με 3 το μεσημέρι και 2 το μεσημέρι με 9 το βράδυ).

Το ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί ύστερα από εισήγηση του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει η μονάδα.

Τα Κέντρα Υγείας θα εξυπηρετούν περιστατικά με παραπεμπτικό από τις ΤοΜΥ αλλά και περιστατικά που θα προσέρχονται αυτοβούλως σε αυτά (έως ότου ολοκληρωθεί το σχέδιο σε βάθος 4ετίας). Επίσης στην αρμοδιότητά τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

■ Εκτακτα και επείγοντα περιστατικά

■ Εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος

■ Οδοντιατρική φροντίδα ενηλίκων και παιδιών

■ Φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία

Σε κάθε υγειονομική περιφέρεια δύνανται να λειτουργήσουν Κεντρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια τα οποία θα παρέχουν διαγνωστικές και εργαστηριακές υπηρεσίες στις τοπικές μονάδες υγείας.

Επίσης, δύνανται να λειτουργήσουν Κέντρα Ειδικής Φροντίδας (ΚΕΦ) στα οποία μπορούν να παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες φροντίδας, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης σε πληθυσμό ευθύνης ενός ή περισσότερων Κέντρων Υγείας. Τέλος, στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόβλεψη αναβάθμισης της μαιευτικής φροντίδας και των επισκεπτών υγείας στην ΠΦΥ.

Οικογενειακός γιατρός

Οικογενειακός γιατρός μπορεί να είναι γιατρός του ΕΣΥ που παρέχει τις υπηρεσίες του στην ΤοΜΥ ή στα Κέντρα Υγείας, γιατρός που παρέχει υπηρεσίες στις μονάδες υγείας με σύμβαση ή γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης.

Οι συμβάσεις των τελευταίων με τον ΕΟΠΥΥ θα αναπροσαρμοστούν και θα έχουν ελάχιστο ωράριο εξυπηρέτησης των δικαιούχων ανά ημέρα και ανά εβδομάδα.

Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στην παρούσα φάση και έως το τέλος του έτους οι ΤοΜΥ θα προσφέρουν το 30% της κάλυψης στην υγειονομική φροντίδα και το υπόλοιπο 70% θα καλύπτεται από τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες. Στόχος είναι να αντιστραφούν τα νούμερα μέσα στην τετραετία.

Η εγγραφή των πολιτών στα μητρώα των μονάδων δεν θα είναι υποχρεωτική προς το παρόν. Θα γίνει υποχρεωτική όταν θα υπάρξει συνολική πληθυσμιακή κάλυψη από το δίκτυο της ΠΦΥ.

■ Το σχέδιο νόμου θα ανέβει αύριο στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση και θα μείνει εκεί για δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ενδεδειγμένη ιατρική στελέχωση του συνόλου των μονάδων ΠΦΥ σε κάθε περιοχή καθορίζεται με βάση τον πληθυσμό της ως εξής:

•Γενική ιατρική ή παθολογία: 1 ανά 2.000-2.500 ενηλίκους.

• Παιδιατρική: 1 ανά 1.000-1.500 παιδιά.

• Ακτινοδιαγνωστική: 2 ανά 25.000-30.000 κατοίκους

• Βιοπαθολογία: 1 ανά 25.000-30.000 κατοίκους

• Καρδιολογία: 1 ανά 25.000-30.000 κατοίκους

• Οδοντιατρική: 1 ανά 10.000 κατοίκους

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

πηγή


Πηγή: pancreta