"Εκτός" Συστήματος Υγείας οι ογκολογικοί ασθενείς - Ειδήσεις Pancreta

Το δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν καθημερινά οι ογκολογικοί ασθενείς, οι οποίοι εκτός από την ασθένειά τους έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα «εχθρικό» σύστημα υγείας. Το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, το 28% δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.

Εκατοντάδες είναι αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα συμμόρφωσης με τις υποδείξεις των γιατρών τους.

Σύμφωνα με έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, με βασικό εμπόδιο την καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης, καθώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν νοσοκομείο άλλης πόλης για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας που παρουσίασε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών ο Κυριάκος Σουλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, προκύπτει ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Όπως αναφέρθηκε τα φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν πολλές φορές αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους , με αποτέλεσμα, το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να παραλείπει δόση της θεραπείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα υγείας περιέγραψε από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το σύστημα υγείας της χώρας είναι «ένα βήμα πριν από την κατάρρευση».

Ο κ. Βαρνάβας μίλησε για υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας , φέρνοντας ως παραδείγματα την αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η οποία όπως είπε, φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς.

Η συνεχής εφημέρευση των γιατρών λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε εξουθενωτικές καταστάσεις, σημείωσε ο κ. Βαρνάβας και υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς».


 


Πηγή: nooz.gr