Η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο, προστασία για την υγεία - Ειδήσεις Pancreta

Σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο ζει κανείς, τόσο λιγότερο κινδυνεύει από μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με έρευνα Ισπανών επιστημόνων. Μεταβολικό σύνδρομο είναι ένας συνδυασμός υψηλών τιμών αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και ζαχάρου, καθώς και αυξημένου λίπους γύρω από τη μέση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, με επικεφαλής την Αμάγια Λόπεθ-Πασκουάλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσιολογίας «Frontiers in Physiology», εξηγούν ότι το μεταβολικό σύνδρομο, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού ή διαβήτη, είναι πιο σπάνιο στους ανθρώπους που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι όσο ψηλότερα ζει κανείς τόσο λιγότερο κινδυνεύει, ακόμη για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό μεταβολικού συνδρόμου.

Ειδικότερα βρήκαν ότι όσοι ζουν σε υψόμετρο 457 έως 2.297 μέτρων, έχουν μικρότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με όσους ζουν σε υψόμετρο έως 121 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Και εξηγούν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο τόσο πιο αραιό είναι το οξυγόνο, πράγμα που φαίνεται να βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, την απώλεια βάρους και τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ολοένα συχνότερο παγκοσμίως και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχουν από αυτό.

Η αύξησή του αποδίδεται στην αυξημένη παχυσαρκία, στο κάπνισμα και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Ναβάρα είναι η πρώτη διεθνώς που συνδέει το μεταβολικό σύνδρομο με τον τόπο όπου μένει κανείς και ιδιαίτερα με το υψόμετρο.

Πηγή: Με στοιχεία από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

πηγή


Πηγή: pancreta