Καταγγελίες από εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ - Στάση εργασίας την Τετάρτη - Ειδήσεις Pancreta

Στην 8ωρη στάση εργασίας της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσαν ότι θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η στάση εργασίας, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι ενώ στις 12 το μεσημέρι, προβλέπεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Η ανακοίνωση, από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, αναφέρει:

Δεν άργησε το σωματείο εργαζομένων να επιβεβαιωθεί για την εκτίμηση  του ότι το μοναδικό σύγχρονο αίτημα για τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας στην καθαριότητα, σίτιση, πλυντήρια, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους, εργαζόμενους στην τεχνική υπηρεσία είναι: Η ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Η κατάσταση που βιώνουν καθημερινά  οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα περί αναβάθμισης των δημόσιων νοσοκομείων και περί στήριξης των εργαζομένων σε αυτά. 

Τα προβλήματα παραμένουν οξυμένα. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια είναι απλήρωτοι από τον εργολάβο (χρωστά το μισθό Δεκεμβρίου και το επίδομα αδείας του 2016). Επίσης, σε εργαζομένη στην καθαριότητα στο αίτημα της για 6 μήνη άδεια μητρότητας, τόσο  ο ΟΑΕΔ όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησαν αρνητικά! Η αιτιολογία αφορούσε το γεγονός ότι η άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται από την σύμβαση (με σύμβαση έργου η οποία προπαγανδίστηκε μάλιστα σαν εξαιρετικά ριζοσπαστική  και φίλο-εργατική  κίνηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης),  παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

Και τα δυο παραπάνω γεγονότα, αποδεικνύουν ότι ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος - σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες - ήταν και είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο που θα οδηγήσει στην κατάργηση της μονιμότητας, στην εξασφάλιση για τα δημόσια νοσοκομεία με φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Έτσι από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων πήγαμε στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των συναδέλφων!
 Να δοθεί άδειά λοχείας στη συναδέλφισσα! 
 Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι στην παιδοψυχιατρική και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι!
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας!

Συμμετέχουμε μαζικά & μαχητικά στην 8ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 07:00 ΜΕ 15:00 και διαδηλώνουμε στις 12:00 στην 7η Υ.ΠΕ.

πηγή

ΠΑΓΝΗ: Απαντήσεις της διοίκησης στις καταγγελίες εργαζομένων

Απαντήσεις στις σοβαρές καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου έδωσε με ανακοίνωσή της η διοίκηση.

Οι καταγγελίες αφορούσαν τη μη καταβολή δεδουλευμένων από τον εργολάβο στους εργαζόμενους των πλυντηρίων αλλά και την μη απόδοση άδειας μητρότητας σε γυναίκα εργαζόμενη. 

Επί αυτών η διοίκηση του νοσοκομείου απαντά: 

«Η καταγγελία του σωματείου εργαζομένων για τον εργολάβο που απασχολεί προσωπικό εδώ και χρόνια στα πλυντήρια (14 άτομα και για τα δύο νοσοκομεία) επιβεβαιώνει την ορθότητα της πολιτικής για την απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία ώστε οι εργαζόμενοι να βγουν από τον εργασιακό μεσαίωνα. Ήδη η σίτιση, η καθαριότητα και φύλαξη γίνεται χωρίς εργολάβους με καλύτερες συνθήκες εργασίας, αμοιβές και θεαματικότερα αποτελέσματα ως προς την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.  Και στα πλυντήρια σύντομα θα αποχωρήσει ο εργολάβος. Στόχος μας όλες οι υπηρεσίες να παρέχονται από εργαζόμενους με συμβάσεις απευθείας με το νοσοκομείο.

Η επιπλέον άδεια μητρότητας δεν προβλέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα νοσοκομεία, παρά μόνο σε επιχειρήσεις η εκμεταλλεύσεις».

Επιπλέον, ο διοικητής Ιωάννης Τασσόπουλος αναφέρεται και στις καταγγελίες πολιτών που έχουν να κάνουν με την είσοδο και παραμονή αδέσποτων ζώων στο νοσοκομείο: 

«Η διοίκηση λαμβάνει κάθε μέτρο για την προστασία των επισκεπτών και ασθενών στους χώρους και των δύο νοσοκομείων. Το πρόβλημα αυτό δεν έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια. Έχουμε ζητήσει και τη παρέμβαση του εισαγγελέα προς τους φορείς που είναι αρμόδιοι. Παράλληλα σε περίπτωση που εντοπισθεί πολίτης να εγκαταλείπει κατοικίδιο ζώο στο χώρο των νοσοκομείων να γνωρίζει ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο έως 15.000 ευρώ».   

πηγή


Πηγή: pancreta