Το μικρόβιο της λεγεωνέλλας στο νερό του νοσοκομείου Ρεθύμνου - Ειδήσεις Pancreta

Την πιθανή επανεμφάνιση του μικροβίου της λεγεωνέλλας στο νερό του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, ερευνά η διοίκησή του καθώς το νερό που τρέχει από τις βρύσες είναι θολό και κίτρινο.

Την κατάσταση χειροτερεύουν και οι παλιές σωληνώσεις του κτιρίου ενώ η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε άμεσα μικροβιολογική εξέταση του νερού καθώς το μικρόβιο της λεγεωνέλας καραδοκεί στις σωληνώσεις του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Όπως δήλωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Φραγκιαδάκης:

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω των παλαιών σωληνώσεων του νοσοκομείου είναι γνωστά και γίνονται προσπάθειες για να αντικατασταθούν τα παλιά τμήματα των σωληνώσεων.

Η διοίκηση του νοσοκομείου συνέστησε προσοχή στην χρήση του νερού, ειδικά του ζεστού, ακόμα και στο μπάνιο αφού το ζεστό νερό βγαίνει σε αποχρώσεις του κίτρινου.

tholo-nero Το νερό στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου | Πέτρος Δρυγιαννάκης
 

«Νόσος των Λεγεωναρίων»

Πρόκειται για  οξεία λοιμώδη νόσο που προκαλείται από το βακτηρίδιο Legionella Pneumophila που είναι και το πιο συνηθισμένο αλλά και επικίνδυνο της οικογένειας LEGIONELLA . Εκδηλώνεται ως σοβαρή μορφή πνευμονίας με τα συμπτώματα να εμφανίζονται 2 με 10 ημέρες μετά την μόλυνση. Η κλινική εικόνα είναι συνήθως αυτή της άτυπης πνευμονίας με συνύπαρξη κεφαλαλγίας , βραδυψυχισμού και μυαλγιών .

Η θνησιμότητα από την πνευμονία αυτή είναι υψηλή, της τάξης του 15% , ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι ,οι καπνιστές , όσοι υποβάλλονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή , οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί , ασθενείς με νεοπλασματικά νοσήματα και γενικότερα  άτομα με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι ακόμα μεγαλύτερη .

Η μετάδοση της νόσου γίνεται αερογενώς με την εισπνοή λεπτότατων μολυσμένων σταγονιδίων υπό μορφή αερολύματος. Ένας από τους πιο συχνούς τρόπους μετάδοσης είναι με τα λεπτότατα σταγονίδια των κεντρικών κλιματιστικών μηχανημάτων, ενώ η μετάδοση μπορεί να γίνει, επίσης, με τα σταγονίδια που εκπέμπονται στο ντους, το τζακούζι ή στο SPA όπου αναπνέουμε ατμούς, στα σιντριβάνια νερού και κατά το πλύσιμο των χεριών.

Το βακτηρίδιο της Λεγεωνέλλας βρίσκεται σε μικρούς αριθμούς στο φυσικό μας υγρό περιβάλλον (λίμνες, ποταμοί, φράγματα) να σημειωθεί ότι έχει βρεθεί   ακόμα και σε αποσταγμένο νερό. Η παρουσία οργανικών και ανόργανων ουσιών καθώς και μικροοργανισμών στο νερό ευνοεί τη δημιουργία αποικιών στην εσωτερική επιφάνεια των σωληνώσεων.

πηγή


Πηγή: pancreta