Πρωτοποριακή επέμβαση στο νοσοκομείο Χανίων - Ειδήσεις Pancreta

Eλπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του κινητικού νευρώνα δίνει πλέον η επιστήμη και αυτό το μήνυμα στάλθηκε σημερα από το νοσοκομείο Χανίων όπου και πραγματοποιήθηκε μια  καινοτόμος λαπαροσκοπική επέμβαση που αφορούσε την   εγκατάσταση  βηματοδότη του διαφράγματος, σε ασθενή που πάσχει από τη νόσο  και  ζούσε τα τελευταία πέντε χρόνια  με  αναπνευστήρα.

Την επέμβαση που κρίθηκε επιτυχής και  διήρκησε δύο ώρες πραγματοποίησε  ο Αμερικανός χειρουργός, καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ  Ρέϊμορ  Οντερς  με τη  συνδρομή των χειρουργών της Α' Χειρουργικής Κλινικής και άλλων γιατρών  του Νοσοκομείου Χανίων  και την παρακολούθησαν ζωντανά όσοι γιατροί του νοσοκομείου επιθυμούσαν σε οθόνη στο αμφιθέατρο του ιδρύματος.

« Η επέμβαση είχε αίσιο τέλος, θεωρείται επιτυχής, ο ασθενής είχε μια πολύ καλή ανταπόκριση στη βηματοδότηση, καλή κινητικότητα στο αριστερό διάφραγμα και είδαμε ότι μπορούσαμε να τον βοηθήσομε», τόνισε ο καθηγητής Οντερς  που δεν παρέλειψε να συγχαρεί το προσωπικό του νοσοκομείου για την βοήθεια του.

Την ικανοποίηση του ότι αυτή η εξειδικευμένη επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Χανίων εξέφρασε ο διευθυντής της Α χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου Μανώλης Μπομπολάκης.

« Νομίζω ότι τέτοιου είδους επεμβάσεις  αναβαθμίζουν και το νοσοκομείο και την κλινική μας» τόνισε

Κατά την  επέμβαση  τοποθετήθηκαν  τέσσερα ηλεκτρόδια, δύο σε κάθε σκέλος του διαφράγματος με διακοιλιακή προσπέλαση. Έτσι το διάφραγμα θα λειτουργεί φυσιολογικά με εξωτερική βηματοδότηση, αποδεσμεύοντας τον ασθενή απ' τον μόνιμο αναπνευστήρα και ενδεχομένως από την τραχειοστομία.

Για τις ανάγκες της επέμβασης βρέθηκε στα Χανιά και ο καθηγητής Στήβ Μπάϊερ ιδρυτής του δικτύου για την νόσο του κινητικού νευρώνα.

« Η εντύπωση μου είναι ότι η επέμβαση φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Αυτό θα επιτρέψει στον ασθενή να απαλλαγεί σύντομα από την τραχειοστομική  συσκευή με αποτέλεσμα να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής», τόνισε ο καθηγητής.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί στο Αμερικανικό κολλέγιο των Αθηνών εκδήλωση ενημέρωσης για την ασθένεια του κινητικού νευρώνα.

Την επέμβαση παρακολούθησε από κοντά καθώς βρισκόταν στο χειρουργείο και ο θωρακοχειρουργός Γιάννης Δροσίτης που μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε.

« Έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτή η επέμβαση.

Βηματοδοτήθηκε το διάφραγμα που είναι ο μυς που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά και βοηθά στην αναπνοή

Υπάρχουν ασθενείς με αυτή τη νόσο του περιφερικού νευρώνα όπως λέγεται οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι λίγοι υπάρχουν και στην Κρήτη και αυτή η επέμβαση είναι ελπιδοφόρα για αυτούς τους ανθρώπους γιατί τους δίνει τη δυνατότητα να μην είναι στη μηχανική υποστήριξη στον αναπνευστήρα αλλά να απαλλαγούν από αυτόν

Είναι μια ελπιδοφόρα επέμβαση και μια προοπτική που ανοίγει δρόμους σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας».

Ο επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Χαραλαμπόπουλος  αναφέρθηκε στο ότι τα τελευταία 14 χρόνια σε συνεργασία με τον καθηγητή φαρμακολογίας Αχιλλέα Γραβάνη έχουν αναπτυχτεί και πατενταριστει μια σειρά από μικρά μόρια.

« Τα τελευταία 4 χρόνια βρήκαμε ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσομε ως νευροπροστατευτικά μόρια για την αντιμετώπιση πιστεύομε και ελπίζομε μιας σειράς νευροεκφιλιστικών νοσημάτων όπως το αλτσαιμερ και το πάρκινσον και τα τελευταία δυο χρόνια και για την νοσο του κινητικού νευρώνα

Τα μόρια είναι συνθετικά και τα εχομε αναπτύξει με την βοήθεια της κ Θεοδώρας Καλογεροπούλου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας

Τα μόρια αυτά είναι πατενταρισμένα άρα προστατευμένα και τώρα προσπαθούμε να πάρομε την άδεια για να δούμε αν τα μόρια αυτά μπορούν να δοκιμαστούν σε ανθρώπους αν είναι τοξικά η όχι και ελπίζομε να δούμε αν έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα στη νοσο και τη θεραπεία της ασθένειας»

Αντώνης Νομικός


Πηγή: neakriti