Μόνο εγκεκριμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα - Ειδήσεις Pancreta

Την κατάθεση φακέλου με τις προδιαγραφές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εμπορεύονται ζητά το υπουργείο Υγείας από τις εταιρείες που εισάγουν τα εν λόγω καπνικά προϊόντα προκειμένου να εγκρίνει την κυκλοφορία τους στην αγορά. Η σφραγίδα του υπουργείου Υγείας θα βεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή για το κοινό, υποχρέωση που προβλέπεται, μεταξύ άλλων, για την κυκλοφορία των καπνικών προϊόντων από ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ψηφίζεται προκειμένου να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο αύριο από τη Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε χθες την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τον ΕΟΦ, την Πνευμονολογική Εταιρεία και άλλους φορείς, η οποία θα δίνει τις εγκρίσεις.

Οι εταιρείες, όπως είπε, οφείλουν να καταθέσουν τους φακέλους τους και η επιτροπή να παραδώσει το πόρισμά της για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, οπότε, αν κάποια εταιρεία δεν έχει καταθέσει φάκελο, θα αποσύρεται αυτομάτως το προϊόν της, όπως θα συμβεί και στην περίπτωση των εταιρειών που θα λάβουν αρνητική γνωμοδότηση. Εάν το πόρισμα καθυστερήσει με ευθύνη της επιτροπής, τότε το προϊόν θα εγκρίνεται αυτομάτως και θα συνεχίσει να κυκλοφορεί.

«Η προσέγγιση της ευρωπαϊκής οδηγίας είναι πιο ευέλικτη, αφού επιτρέπει την αξιοποίηση επιστημονικών ερευνών πάνω σε νέα καπνικά είδη», εξήγησε χθες ο Αν. Ξανθός και πρόσθεσε αναφορικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ότι «είναι λάθος η εξαίρεσή του από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αφού η θέση αυτή κινείται στο πλαίσιο μιας λογικής "του λιγότερο επιβλαβούς"».

Υπογράμμισε, δε, πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς και δεν θα μπορούσε να υπάρχει αδειοδότηση για προϊόντα που φέρουν μόνον ισχυρισμούς υγείας.

Μιλώντας γενικότερα για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο υπουργός Υγείας είπε πως «η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της γενικευμένης ανομίας, παραβατικότητας και ατιμωρησίας δεν βοήθησε, αλλά αυτή την περίοδο γίνεται συστηματική προσπάθεια να δοθεί το πολιτικό σήμα ότι αυτό κλείνει και σιγά σιγά σε κρίσιμους τομείς έχουμε τη βούληση και τη συλλογική ευθύνη να υλοποιήσουμε τη νομιμότητα και να παρέμβουμε στους θύλακες της ανομίας και της ασυδοσίας».


Πηγή: efsyn.gr