Ο Καναδάς ενέκρινε τη συνταγογράφηση της ηρωίνης - Ειδήσεις Pancreta

Οι χρόνιοι χρήστες ηρωίνης στον Καναδά θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν το ναρκωτικό με ιατρική συνταγή. Η φαρμακευτική μορφή της ηρωίνης, γνωστή ως διακετυλομορφίνη, θα είναι διαθέσιμη για τους ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί στις παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας.

Ουσιαστικά το υπ. Υγείας του Καναδά αντιστρέφει τους νόμους της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης η οποία είχε απαγορεύσει την συγκεκριμένη πρακτική το 2013. Όπως και σε πολλές χώρες, έτσι και στον Καναδά υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον εθισμό στο σκληρό αυτό ναρκωτικό. 

Οι νομοθέτες της χώρας εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα αποτρέψει τους θανάτους από υπερβολική δόση και θα βοηθήσει τους χρήστες να ελέγξουν καλύτερη τη ζωή τους. 

«Είμαι ευτυχής γι’ αυτό. Είναι μια πιο υγιής προσέγγιση για τον εθισμό» λέει ο υπουργός Υγείας, Τέρι Λέικ. «Φυσικά θα αφορά αποκλειστικά ανθρώπους που έχουν προσπαθήσει να απεξαρτηθούν και δεν τα κατάφεραν. Και νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάθε εργαλείο για την καταπολέμηση αυτού του τρομερού προβλήματος, δηλαδή του εθισμού». 

Μετά από μια ειδική δικαστική απόφαση μια κλινική του Βανκούβερ ήδη παρέχει συνταγογράφηση ηρωίνης σε τοξικομανείς. Ο διευθυντής της κλινικής χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης και δήλωσε: «Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τους ανθρώπους». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς στους οποίους χορηγείται ηρωίνη είναι εκείνοι που δεν ανταποκρίθηκαν σε θεραπείες αποτοξίνωσης ή μεθαδόνης. Οι ασθενείς έχουν καλύτερη υγεία και είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν εγκλήματα από εκείνους που κάνουν ενέσιμη χρήση χωρίς επίβλεψη. 

Το Συντηρητικό Κόμμα του Καναδά πάντως εξακολουθεί να αντιδρά στη συνταγογράφηση ηρωίνης. «Η πολιτική μας είναι να τους πάρουμε την ηρωίνη από τα χέρια, όχι να τους τη δίνουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος για την Υγεία, Κόλιν Κάρι. 

Οι προτάσεις υπέρ της συνταγογράφησης πέρασαν από τον Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο τον περασμένο Ιούνιο. Οι γιατροί ισχυρίστηκαν ότι η συνταγογράφηση θα βοηθήσει στην μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση, τη μείωση μετάδοσης AIDS και Ηπατίτιδας αλλά και τη μείωση της εγκληματικότητας. 

Η συνταγογράφηση ηρωίνης για την αντιμετώπιση της βλάβης των οπιούχων όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται σε συμβατικές θεραπείες, όπως η μεθαδόνη και η βουμπενοφρίνη, είναι νόμιμη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία και η Ελβετία. 


Πηγή: tvxs.gr