Μια καλή είδηση - Guardian: Έτοιμα τα εμβόλια για τον καρκίνο και την καρδιά μέχρι το τέλος της δεκαετίας - Ειδήσεις Pancreta

Έτοιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας ενδεχομένως να είναι τα εμβόλια κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, που θα μπορούσαν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα στέλεχος της Moderna.

Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna που δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορονοϊό, αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν διαφορετικούς τύπους όγκων.

Οι μελέτες σχετικά με αυτούς τους εμβολιασμούς δείχνουν επίσης «τεράστιες υποσχέσεις», με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι πρόοδος 15 ετών «ξετυλίχτηκε» μέσα σε 12 έως 18 μήνες χάρη στην επιτυχία του εμβολίου της Covid- 19.

Ο Δρ. Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» σε μόλις πέντε χρόνια.

«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον μιλώντας στον Guardian.

casggh

Είπε επίσης πως πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα.

Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «δείχνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού κατά της ασθένειας.

«Νομίζω ότι θα έχουμε θεραπείες με βάση το mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να θεραπεύουν και πιστεύω ότι σε 10 χρόνια θα μπορείς πραγματικά να εντοπίσεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να «επιδιορθώσεις» το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.

Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, θα χαθεί εάν δεν διατηρηθεί υψηλό επίπεδο χρηματοδότησης της έρευνας.

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα.

Αρχικά, ο γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.

Το «θαυματουργό» mRNA

Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται το mRNA και «συμπεριλαμβάνεται» στη δόση του εμβολίου.

«Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι το mRNA δεν ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για την Covid-19», είπε ο Μπάρτον και πρόσθεσε ότι πλέον «μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένειες, καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνια νόσο. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν τεράστιες προοπτικές».

Τον Ιανουάριο, η Moderna ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας δοκιμής προχωρημένου σταδίου του πειραματικού εμβολίου mRNA για τον ιό RSV, που έδειξαν ότι ήταν κατά 83,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη τουλάχιστον δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω. Βάσει αυτών των δεδομένων ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε στο εμβόλιο τον χαρακτηρισμό πρωτοποριακής θεραπείας, πράγμα που σημαίνει ότι θα επισπευσθεί η κανονιστική του εξέταση.

Τον Φεβρουάριο ο FDA χορήγησε τον ίδιο χαρακτηρισμό στο εξατομικευμένο αντικαρκινικό εμβόλιο της Moderna, βάσει πρόσφατων αποτελεσμάτων σε ασθενείς με μελάνωμα.

Εμβόλια επόμενης γενιάς

Εκτός από τη Μoderna και η Pfizer ξεκίνησε τη στρατολόγηση εθελοντών για μια κλινική δοκιμή τελικού σταδίου ενός εμβολίου γρίπης με βάση το mRNA, ενώ έχει βάλει στο σταυρόνημά της και άλλες λοιμώδεις περιλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα σε συνεργασία με την BioNTech.

«Tα διδάγματα από τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου Covid-19 έχουν ενημερώσει τη συνολική μας προσέγγιση για την έρευνα και ανάπτυξη mRNA και τον τρόπο με τον οποίο η Pfizer διεξάγει ευρύτερα την έρευνα και την ανάπτυξη Αποκτήσαμε επιστημονικές γνώσεις μιας δεκαετίας μέσα σε μόλις ένα χρόνο», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer.

Άλλες τεχνολογίες εμβολίων έχουν επίσης επωφεληθεί από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνικών εμβολίων επόμενης γενιάς, όπως το εμβόλιο της Covid-19 που παρασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax.

Ο Δρ Φίλιπ Ντουμπόφσκι, πρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης της Novavax, δήλωσε: «Υπήρξε μια τεράστια επιτάχυνση, όχι μόνο των παραδοσιακών εμβολίων, αλλά και νέων που δεν είχαν προηγουμένως λάβει άδεια».

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα εμβόλια. Το πραγματικά μεγάλο ερώτημα είναι, τι συμβαίνει από εδώ και πέρα;».


Πηγή: ieidiseis.gr