Ολοι είμαστε ευάλωτοι: Ενας στους 10 ανθρώπους θα καταλήξει με Covid μακράς διαρκείας - Ειδήσεις Pancreta

Fanatic Studio / Gary Waters via Getty Images

Τι αναφέρουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Ποια είναι τα άτομα υψηλότερου κινδύνου.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν επανεξέταση της (χαλαρής) προσέγγισης της Αυστραλίας για την Covid-19, αφού μια νέα μελέτη έδειξε ότι ένας στους 10 ανθρώπους θα καταλήξει με «Covid μακράς διαρκείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature Reviews Microbiology, τουλάχιστον 65 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ήδη συμπτώματα Covid μακράς διαρκείας ή μετα-Covid, δηλαδή όταν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 10 τοις εκατό των όσων κολλήσουν Covid-19 θα αντιμετωπίσουν χρόνια προβλήματα υγείας, με τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών να κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Τα μακροχρόνια συμπτώματα της Covid ποικίλλουν, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή κόπωση, εγκεφαλική ανεπάρκεια και δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς και ναυτία και δύσπνοια.

Ο καθηγητής Μπρένταν Κραμπ, ερευνητής μολυσματικών ασθενειών και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Μπέρνετ, είπε ότι η έκθεση ήταν «καταπληκτική» και θα πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση της χαλαρής στάσης της Αυστραλίας απέναντι στην Covid-19.

Κάθε φορά που ένα άτομο μολύνεται ξανά με τον ιό, έχει την ίδια πιθανότητα να κολλήσει για Covid μακράς διαρκείας, είπε.

Μια ανάλυση από το υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ σε 150.000 ανθρώπους έδειξε ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό, μόλις ένα χρόνο μετά τη σύλληψη της Covid-19, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή ήταν η αρχική μόλυνση.

«Η ξεκάθαρη εθνική μας πολιτική είναι να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους, να προστατεύουμε εκείνους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, αλλά στους υπόλοιπους από εμάς να αφήνουμε τη μετάδοση να είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη», λέει ο Κραμπ.

«Αλλά αν συνυπολογίσετε την Covid μακράς διαρκείας, τότε είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πολιτικοί ηγέτες της Αυστραλίας έπρεπε να «αλλάξουν την αφήγηση» γύρω από τους κινδύνους της Covid-19, παράλληλα με μια περαιτέρω ώθηση για ενισχυτικό εμβολιασμό, χρήση μάσκας και φιλτραρισμένο αέρα.

Οι ερευνητές της έκθεσης πιστεύουν ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ της μακροχρόνιας Covid και ορισμένων χρόνιων παθήσεων υγείας, όπως το σύνδρομο μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/χρόνιας κόπωσης (ME/CFS) και η δυσαυτονομία, μια διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που ζουν με Covid μακράς διαρκείας πληρούν τα κριτήρια για ME/CFS, αναφέρει η έκθεση.

Τρεις από τους συντάκτες της έκθεσης – η Χάνα Ντέιβις, η Λίζα ΜακΚόρκελ και η Τζούλια Μουρ Φόγκελ – έχουν βιώσει και οι ίδιοι για πολύ καιρό την Covid μακράς διαρκείας. Συν-συγγραφέας τους είναι ο Αμερικανός καρδιολόγος Ερικ Τοπόλ.

«Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη ερευνητική ατζέντα για την Covid μακράς διαρκείας που βασίζεται στην υπάρχουσα γνώση γύρω από το ME/CFS, τη δυσαυτονομία και άλλες ιογενείς καταστάσεις», δήλωσαν οι συγγραφείς.

«Οι ισχυρές κλινικές δοκιμές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για να προχωρήσουμε, καθώς οι ασθενείς έχουν επί του παρόντος λίγες θεραπευτικές επιλογές».

Ο επικεφαλής υγείας της Victoria, Μπρετ Σάτον, χαρακτήρισε την έρευνα «απίστευτα σημαντική» και ήλπιζε ότι η ανασκόπηση θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση και θα προοδεύσει την έρευνα σε χρόνιες παθήσεις όπως το σύνδρομο ME/CFS και το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (PoTS).

Ο Κραμπ σημειώνει επίσης ότι οι γιατροί πρέπει να πιστεύουν τους ασθενείς που αναφέρουν Covid μακράς διαρκείας επειδή «η ακρίβεια με την οποία κάποιος κάνει αυτο-αναφορά είναι πολύ μεγάλη».

«Η Covid μακράς διαρκείας δεν είναι κάποιο ασαφές μυστηριώδες πράγμα που μπορείς να το ”βάλουμε κάτω από το χαλί” ως ψυχοσωματικό, αν και πολλοί το κάνουν. Είναι μια πολύ ξεκάθαρη κλινική ασθένεια με βιοχημικό και κυτταρικό υπόβαθρο», ξεκαθαρίζει.

Ένα άλλο βασικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι όσοι έχουν Covid μακράς διαρκείας συχνά έχουν «εξαντληθεί» ή έχουν μειωμένα επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, λευκών αιμοσφαιρίων που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση που στοχεύουν τα αντιγόνα.

Ο καθηγητής Στήβεν Ντουκέτ, επίτιμος καθηγητής επιχειρήσεων στη Σχολή Πληθυσμού και Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, χαιρέτισε την πρώτη ενδελεχή ανασκόπηση της έρευνας για την Covid μακράς διαρκείας.

Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας το επερχόμενο Αυστραλιανό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων να εστιάζει ιδιαίτερα σε χρόνιες παθήσεις που προέρχονται από μόλυνση, όπως η Covid μακράς διαρκείας και το σύνδρομο ME/CFS.

Η κόρη του Ντουκέτ εμφάνισε Covid μακράς διαρκείας στα τέλη του 2020 και είπε ότι καθ′ όλη τη διάρκεια του 2021, εξεπλάγη ότι δεν έγινε συζήτηση για το πόσο καιρό η Covid θα μπορούσε να επηρεάσει το σύστημα υγείας.

«Μία από τις συνέπειες της πιο πρόσφατης πανδημίας είναι αυτή η δραματική κλιμάκωση της συχνότητας εμφάνισης χρόνιων πολύπλοκων καταστάσεων που ”έσκασε” για την οποία πρέπει πραγματικά να πάρουμε τα μέτρα μας», λέει ο Ντουκέτ.

«Μία από τις συνέπειες [της Covid μακράς διαρκείας] είναι ότι οι προβλέψεις της ζήτησης κι ο σχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας του μέλλοντος θα πρέπει να είναι αρκετά διαφορετικοί από τον τρόπο που πιστεύαμε (ότι λειτουργούν)».


Πηγή: huffingtonpost.gr