Στην Ελλάδα το διπλό self test για κορονοϊό και γρίπη: Πώς γίνεται - Πόσο κοστίζει - Ειδήσεις Pancreta
Έφτασαν και στην Ελλάδα τα self test που θα ανιχνεύουν ταυτόχρονα κορονοϊό αλλά και δύο τύπους γρίπης.
 

Την εμφάνισή τους στα πρώτα φαρμακεία έχουν κάνει τα διπλά self test, τα οποία μπορούν να ανιχνεύσουν ταυτόχρονα τόσο τον κορονοϊό όσο και τη γρίπη Α και Β τύπου.

Ήδη τα εν λόγω self test κυκλοφορούν στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Πώς λειτουργούν τα διπλά self test

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως ο τρόπος που γίνεται η λήψη του δείγματος είναι ο ίδιος με αυτόν που γνωρίσαμε μεσα στην πανδημία για την ανίχνευση RNA του Sars-Cov-2.

Δηλαδή, με ειδική μπατονέτα παίρνουμε το δείγμα από τη μύτη αλλά μετά ρίχνουμε σταγόνες στη «θυρίδα» για τον covid, αλλά και στην άλλη, για τη γρίπη.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, στην πρώτη θυρίδα του κορονοϊού θα εμφανιστεί μία κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ, ενώ στην περίπτωση της γρίπης, εάν είναι τύπου Β, η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και, εάν είναι τύπου Α, στο αντίστοιχο γράμμα.

Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα self test υπάρχουν στα φαρμακεία προς πώληση μόνο και όχι προς εκτέλεση, καθώς δεν είναι νόμιμο να γίνει το τεστ από φαρμακοποιό.

«Μία σταγόνα μπαίνει στον covid, μία στο πλακίδιο που είναι για την γρίπη. Υπάρχουν προς πώληση μόνο και όχι προς εκτέλεση γιατί δεν είναι νόμιμο να γίνει η εκτέλεση από το φαρμακείο» είπε φαρμακοποιός στην κάμερα της ΕΡΤ.

Tα διπλά self test θεωρούνται αξιόπιστα ως προς τα αποτελέσματά τους. Τέλος, να σημειωθεί ότι η τιμή ενός διπλού self test κυμαίνεται από 4,5 έως 8 ευρώ.


Πηγή: ieidiseis.gr