Το καθισιό σκοτώνει - Ειδήσεις Pancreta

Η καθιστική ζωή για περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων, ανεξάρτητα από την ιατρική αιτία, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναφέρει ότι οι άνθρωποι μειώσουν το καθισιό, στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκιμο ζωής τους θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Λεάντρο Ρεζέντε του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, στη δημοσίευσή τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine», εξηγούν ότι πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση (δηλαδή συνολική αξιολόγηση) σε μελέτες από 54 χώρες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και, στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με στατιστικές για τους θανάτους.

Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, η καθιστική ζωή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρδιαγγειακή ή άλλη), ενώ υπολογίσθηκε ότι περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% των συνολικών) στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετιστούν με το καθισιό.

Κατά σειρά, η έρευνα διαπίστωσε ότι αρνητική επίπτωση της καθιστικής ζωής όσον αφορά τον κίνδυνο θανάτου είναι μεγαλύτερη στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, στην Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Αμερική και στη νότια Ασία.

Δεν αρκεί η περιοδική άσκηση

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ακόμη και η περιοδική σωματική άσκηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τις αρνητικές για το σώμα συνέπειες του παρατεταμένου καθισιού. Αυτό που πραγματικά μπορεί να αποβεί επωφελές είναι η ουσιαστικά μείωση του καθισιού.

Συγκεκριμένα, μία μείωση 30 λεπτών κατά μέσο όρο στην καθημερινή καθιστική ζωή, μειώνει αισθητά τη θνησιμότητα, ενώ αν η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη (π.χ. δύο ώρες λιγότερο καθισιό), τότε παρατηρούνται τρεις φορές λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την 30λεπτη μείωση.


Πηγή: efsyn.gr