ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Μεγάλη «μάχη» με τέσσερα ψηφοδέλτια - Ειδήσεις Pancreta

-Τι λένε στην “Π” οι επικεφαλής

Γιατί αποφάσισαν να διεκδικήσουν την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, εκπροσωπούν κάποιο πολιτικό χώρο, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου και που θα εστιάσουν τις προσπάθειές τους για να τα αντιμετωπίσουν;

Οι επικεφαλής των 4 παρατάξεων που θα συμμετέχουν στις εκλογές μιλούν στην “Π” για την επόμενη μέρα του Συλλόγου και τον τρόπο δράσης τους.

Α. Πατριανάκος: “Είμαστε οι άνθρωποι της κοινής λογικής”

Αλέξανδρος Πατριανάκος
 Αλέξανδρος Πατριανάκος
 

Ο επικεφαλής της “Δύναμης Υγείας” διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Αλέξανδρος Πατριανάκος  είπε στην “Π”:

“Συνεχίζουμε με ενθουσιασμό, τόλμη και αποφασιστικότητα με την  παράταξη μας την «ΔΥΝΑΜΗ ΥΓΕΙΑΣ»  που με πρόεδρο τον κύριο Χ. Βαβουρανάκη  είχε με επιτυχία, τα ηνία του συλλόγου   τα τελευταία 8 χρόνια. Συνεχίζουμε στον δρόμο της κοινής λογικής, της σύνθεσης, των προτάσεων και της ανανέωσης, με γιατρούς καταξιωμένους στον επαγγελματικό τους χώρο αλλά και στην κοινωνία με την δράση τους.  Προέρχονται από όλους τους χώρους, ελεύθεροι επαγγελματίες,  γιατροί όλων των βαθμίδων των κέντρων  υγείας και των νοσοκομείων, συγκροτώντας έτσι μια παράταξη που εκπροσωπεί όλους τους ιατρούς”.

Στο ερώτημα αν εκπροσωπεί κάποιον πολιτικό χώρο σχολίασε:

“Ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι επιστημονικός σύλλογος και η επιστήμη σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αποτελεί βεβαιωμένη, με λογικά επιχειρήματα, γνώση.

Μόνο  από τον αυτόν ορισμό, θεωρώ αδιανόητο σε επιστημονικό σύλλογο να υπάρχουν κομματικά πατροναρίσματα και κομματικές παρωπίδες.

Η σύγχρονη ιατρική διενεργείται με βάση τo «evidence based medicine», δηλαδή την βασιζόμενη σε στοιχεία και αποδείξεις ιατρική.

Έχοντας την εμπειρία και την γνώση  που αποκομίσαμε  στην πανδημία COVID-19,   μπορώ πλέον χωρίς καμία επιφύλαξη να δηλώσω ότι οι άνθρωποι της κοινής λογικής και της επιστήμης, δεν έχουν παρωπίδες και φανατισμό, περνούν απο την γνώση στην δράση πέρα από ιδεοληψίες και τακτικισμούς”.

Που θα ρίξει το βάρος, αν εκλεγεί; Ο κ. Πατριανάκος αναφέρει:

“Η Υγεία αποτελείται απο δύο κύριους πυλώνες. Την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την  δευτεροβάθμια -τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τα νοσοκομεία μας!

Όλοι οι πυλώνες είναι απαραίτητοι  για την σωστή λειτουργία του συστήματος και οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες, την  επαγγελματική αξιοπρέπεια και αξιοπιστία όλων των ιατρών, κάτι που θα αντανακλά στο  καλό των ασθενών μας και στην δημόσια υγεία.

Τα κυριότερα λοιπόν   προβλήματα, τα οποία θεωρώ ότι υφίστανται, ξεκινούν από την  απουσία της οργανωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εως το «burn out»  ενός ηλικιακά γερασμένου Ε.Σ.Υ.

Στόχος μας λοιπόν οι  καλύτερες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης, καλύτερες  αμοιβές, ενδυνάμωση  εμπιστοσύνης ασθενούς- ιατρού, αλλά και κίνητρα  ώστε οι νέοι συνάδελφοι να παραμείνουν στην Ελλάδα, γιατί τους έχουμε ανάγκη”.

Α. Κιούλπαλης: “Πιστεύουμε στην καλά οργανωμένη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους”

Ανέστης Κιούλπαλης
 Ανέστης Κιούλπαλης
 

Για την δική του απόφαση να ηγηθεί  του ψηφοδελτίου “Ανατροπή” μας μίλησε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου κ. Ανέστης Κιούλπαλης επισημαίνοντας:

”Αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου μαζί με γιατρούς από τα δυο νοσοκομεία της πόλης μας, των κέντρων υγείας και ιδιώτες, γιατί πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν τον Ιατρικό Σύλλογο άνθρωποι που πιστεύουν και στηρίζουν την δωρεάν δημόσια υγεία για όλους. Η εμπειρία της πανδημίας ανέδειξε τον ρόλο του δημοσίου συστήματος υγείας ως τον φορέα που μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους κρίσεις.

Εγώ προσωπικά είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν γιατροί από τον ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο” ανέφερε.

Αναφορικά με τα προβλήματα του κλάδου είπε:

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι  ότι μετά από τρία χρόνια πανδημίας το σύστημα υγείας είναι βαθιά πληγωμένο και εγκαταλελειμμένο στην μοίρα του, οι γιατροί και νοσηλευτές είναι  εξαντλημένοι και κακοπληρωμένοι.

Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους συναδέλφους των δημοσίων δομών, αλλά και των συναδέλφων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Διεκδικούμε ένα καλά οργανωμένο και στελεχωμένο σύστημα υγείας με νοσοκομεία υψηλών προδιαγραφών, ενισχυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έναν ιδιωτικό τομέα με ενεργό ρόλο σε ένα καλά δομημένο και ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα καλά δομημένο σχέδιο όμως, και όχι σαν το διαφαινόμενο φιάσκο με τον «προσωπικό γιατρό» που και ο ίδιος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει τρεις φορές στο ΣΤΕ για ακύρωση του. Έως τώρα οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, ενώ οι συνάδελφοι ελευθεροεπαγγελματίες και τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά κέντρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η διακοπή της συνταγογράφησης από τους ιδιώτες γιατρούς των ανασφάλιστων, η διατήρηση του υψηλού clow back και η εισαγωγή «ποιοτικών κριτηρίων» δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την δουλειά τους.

Διεκδικούμε λοιπόν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές για τους γιατρούς και υψηλού επίπεδους παροχές υγείας για ολους τους πολίτες της χώρας”.

Τσακουντάκης, Κουναλάκης, Πατεράκης: “Είμαστε με τους γιατρούς όχι με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα”

Νίκος Τσακουντάκης
 Νίκος Τσακουντάκης
 

Τρεις γενικοί οικογενειακοί γιατροί ο Νίκος Τσακουντάκης διευθυντής ΕΣΥ και οι Μανόλης Πατεράκης και Δημήτρης Κουναλάκης ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν την επιτροπή πρωτοβουλίας στην παράταξη “Γιατροί στην πρώτη Γραμμή” που κατεβαίνει στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου. Θα ηγηθεί ο πρώτος σε ψήφους.

Οι γιατροί εξηγώντας γιατί αποφάσισαν να μπουν στην εκλογική μάχη είπαν:

“Υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση σε πολλούς Ιατρούς του Ηρακλείου ότι ο ΙΣΗ λειτουργεί ως ένα ακόμη γραφειοκρατικό όργανο χωρίς δυνατότητα υπεράσπισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Δεν αναγνωρίζουν ανταποδοτικό όφελος στην ετήσια συνδρομή τους. Θεσμικά  ο ΙΣΗ οφείλει να γνωμοδοτεί και να προτείνει στην πολιτεία, όμως σε τόσα γεγονότα που συνέβησαν τελευταία δεν είδαμε να αφουγκράζεται ιδιαίτερα τις απόψεις και τις προτάσεις των μελών του με την ίδια τακτική να ακολουθείται και στον ΠΙΣ. Πιστεύουμε ότι ο ιατρικός σύλλογος μπορεί να έχει ένα πιο ουσιαστικό, παρεμβατικό και διεκδικητικό ρόλο και δεν θέλουμε να μένουμε απλά σε στείρα κριτική. Θέλουμε ένα πιο ενεργό και δυναμικό σύλλογο”.

Στο ερώτημα αν εκπροσωπούν κάποιο πολιτικό χώρο αναφέρουν:

Μανόλης Πατεράκης
 Μανόλης Πατεράκης
 

“Υπάρχει ένας πολιτικός χώρος δράσης που δεν επιθυμεί να είναι αρεστός σε καμιά κυβέρνηση ή κόμμα, αλλά ενδιαφέρεται να συνδράμει τον ιατρό που βιώνει την δύσκολη επαγγελματική καθημερινότητα. Ανήκουμε σε αυτό το πολιτικό χώρο και έχουμε μέλη με διαφορετικές ιδεολογίες αλλά με όρεξη για συμμετοχή και κοινό στόχο. Για αυτό δεν έχουμε και κάποιο υποψήφιο πρόεδρο στο ψηφοδέλτιο που να έχει πάρει το «χρίσμα» άνωθεν. Ας επιλέξουν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι  τον «πρόεδρο» του ψηφοδελτίου. Κάποια μέλη μας μπορεί να είχαν στο παρελθόν σχέση με κομματικές παρατάξεις. Όμως δεν πιστεύουμε πια  στα αναχρονιστικά παραταξιακά στερεότυπα    αλλά   μόνο στην Δημοκρατική Διαδικασία συζήτησης και επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ιατρικό σώμα”.

Τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και οι εκπρόσωποι της παράταξης σημειώνουν:

“Από που να αρχίσει κανείς . Προβλήματα όπως η χρόνια υποστελέχωση στα νοσοκομεία και στις δομές της ΠΦΥ δημιουργούν καταστάσεις ασφυξίας και εξάντλησης στους ιατρούς του ΕΣΥ με τον λογαριασμό να τον πληρώνει και ο πολίτης.

Γενικά έχει δημιουργηθεί μια ανελαστική ως εχθρική συμπεριφορά της πολιτείας και του ΕΟΠΥΥ προς το γιατρό κι αυτό αποτυπώνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα χωρίς να είναι μοναδικά: Ο αποσπασματικός  θεσμός του προσωπικού γιατρού, οι παράλογες περικοπές στην πληρωμή των διαγνωστικών και απεικονιστικών εργαστηρίων, οι κακές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίες, οι χαμηλοί μισθοί και η υπερφορολόγηση. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση αλλά και η εκπαίδευση για την λήψη ειδικότητας, που οπισθοδρόμησε την περίοδο του COVID19, είναι άλλο ένα σοβαρό θέμα στο οποίο οφείλει να συμμετέχει ο ιατρικός σύλλογος.

Δημήτρης Κουναλάκης
 Δημήτρης Κουναλάκης
 

Όλα αυτά λειτουργούν εις βάρος των ιατρών καθημερινά. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πάρα πολλοί απόφοιτοι της Ιατρικής μας σχολής φεύγουν στο  εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας .Γνωρίζεται βέβαια ότι ο ΙΣΗ τα τελευταία χρόνια επιβραβεύει χρηματικά τον πρώτο αποφοιτήσαντα από την Ιατρική Σχολή.  Σχεδόν κανείς από τους επιβραβευθεντες αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής δεν έμεινε στην χώρα μας. Εμείς θέλουμε τον ΙΣΗ και ιδιαίτερα τον ΠΙΣ να συμβάλλουν ώστε να αντιστραφεί αυτό και να παραμένουν στην πατρίδα μας οι νέοι συνάδελφοι.

Το σύνθημα μας είναι: Κανείς γιατρός μόνος του!

Β. Κούδας: “Σε αντίθεση με τους δήθεν “ανεξάρτητους” εκπροσωπούμε το ταξικό εργατικό κίνημα”

Βασίλης Κούδας
 Βασίλης Κούδας
 

Στις εκλογές με την “Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση” (ΔΗΠΑΚ) κατεβαίνει ως επικεφαλής της παράταξης ο ψυχίατρος διευθυντής ΕΣΥ στο ΠΑΓΝΗ κ. Βασίλης Κούδας ο οποίος αναφέρει:

“Διεκδικούμε  την προεδρία του Ιατρικού Συλλόγου επειδή πιστεύουμε ακράδαντα κ εγώ και οι συνυποψήφιοι μου, ότι η ζωή που μας αξίζει σαν εργαζόμενοι και σαν γιατροί, για μας και για τους ασθενείς μας, θα έρθει μόνο μέσα από το δικό μας αγώνα. Αυτό φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και μέσα στην πανδημία όταν όχι μόνο οι γιατροί αλλά όλοι οι υγειονομικοί, πάλευαν με σθένος να κρατήσουν τον κόσμο ζωντανό, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, για μέσα ατομικής προστασίας, περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, ουσιαστική στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τέτοιοι είναι και οι γιατροί που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ): μαχόμενοι υγειονομικοί, γιατροί όλων των βαθμίδων και των εργασιακών σχέσεων, που αγωνίζονται μέσα και έξω από τα νοσοκομεία και τα ιατρεία τους για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, αυτό προσπαθήσαμε και αυτό θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και μέσα στον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου.

Η ΔΗΠΑΚ είναι μια παράταξη που συμμετέχει σε όλη την Ελλάδα στις εκλογές επιστημονικών και συνδικαλιστικών ενώσεων σε πολλές διαφορετικές ειδικότητες, με ενιαίες θέσεις και στάση, εκπροσωπώντας πάντα το ταξικό εργατικό κίνημα. Σε αντίθεση με τους δήθεν “ανεξάρτητους” που εκπροσωπούν όμως τις κυβερνητικές ή πρώην κυβερνητικές επιλογές στην υγεία, η ΔΗΠΑΚ έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πολύχρωμα” πολιτικά τους στηρίγματα, με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες”.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της παράταξης:

“Ο ιατρικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, με τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς του, απανωτές μειώσεις στο εισόδημά του από τη παρούσα κυβέρνηση ΝΔ αλλά και τη προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (για τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέχρι και 40% μείωση), και τη πλήρη υποτίμηση της δουλειάς μας αφού η υγεία θεωρείται “κόστος” άρα και οι γιατροί πρέπει να αποτελούν “φτηνούς εργαζόμενους” για όλες τις δουλειές, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ειδικά σήμερα στο αρνητικό προσκήνιο βρίσκεται η συνεχόμενη και δια της βίας ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας με αποκορύφωμα τη μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δια στόματος υπουργού υγείας, διαγράφει ένα δυσοίωνο μέλλον για ασθενείς και γιατρούς όπου θα παρέχεται δωρεάν ένα μίνιμουμ πακέτο παροχών για την επιβίωση των ασθενών μας ενώ όλες οι υπόλοιπες πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας θα παρέχονται με το αζημίωτο, από γιατρούς που θα εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας.

Στο μέλλον που ετοιμάζουν για τον κλάδο και τους ασθενείς μας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με τις ευλογίες των παρατάξεών τους στα συνδικαλιστικά όργανα, η ΔΗΠΑΚ αντιπροτείνει την οργάνωση, τον αγώνα για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, καμία εμπορευματική δραστηριότητα στην υγεία, αύξηση των μισθών στα προ του 2012 επίπεδα (αποτελεί άλλωστε και απόφαση του ΣτΕ), πλήρη και σταθερή εργασία για όλους ώστε  ο γιατρός να μπορεί να επιτελεί το επιστημονικό του έργο σε αξιοπρεπείς συνθήκες, και ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που θα αξιοποιούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, στη βάση των αναγκών του”.

Χ. Βαβουρανάκης: “Αυτός ο κύκλος κλείνει”

Χάρης Βαβουρανάκης
 Χάρης Βαβουρανάκης
 

Είναι γνωστό ότι οι εκλογές πραγματοποιούνται στις 16 και 17 Οκτωβρίου ενώ ο επί 8 χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Βαβουτρανάκης γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από το αξίωμα  του προέδρου και αυτός ο κύκλος κλείνει.

Ο ίδιος δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Πλήρης συναισθημάτων, συγκίνησης και χαράς, αποχωρώ από το αξίωμα του προέδρου, συνεπής λόγων και έργων έχοντας εισηγηθεί από την αρχή της θητείας μου στην Πολιτεία να νομοθετήσει ανώτατο όριο θητείας δύο τετραετιών για τους προέδρους των επιστημονικών συλλόγων.

Αποχωρώ συγκινημένος από το Διοικητικό Συμβούλιο, μα παραμένω μάχιμος στο ψηφοδέλτιο της παράταξης μας ως αντιπρόσωπος του Συλλόγου μας στον Π.Ι.Σ.”.


Πηγή: patris.gr