ΠΟΥ: Με ήπια συμπτώματα τα πιο πολλά κρούσματα της «Ο» - Αισιόδοξη εκτίμηση για τα εμβόλια - Ειδήσεις Pancreta

© Angellodeco | Dreamstime.com

Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον είναι «ήπια», δήλωσε, την Τετάρτη, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μιλώντας εκ μέρους του οργανισμού, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έχει μειωθεί από το νέο στέλεχος - αλλά είπε ότι ορισμένες μεταλλάξεις του ιού υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο ταχύτερης μετάδοσης.

Μέχρι τώρα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερες από 40 διαφορετικές μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, που επικαλείται το Reuters, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά άγνωστα στοιχεία σχετικά με το νέο στέλεχος.

Η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται ικανή να ξεπεράσει κάποια ανοσία, αλλά τα εμβόλια θα πρέπει να προσφέρουν προστασία από σοβαρές ασθένειες, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τη Νότια Αφρική, όπου ξεπερνά την παραλλαγή Δέλτα.

Το Reuters αναφέρει ότι ο ημερήσιος αριθμός των αναφερόμενων κρουσμάτων στη Νότια Αφρική διπλασιάστηκε σε 8.561 την Τετάρτη. Δεν ήταν γνωστό πόσα από αυτά ήταν η Όμικρον, αλλά μια επίσημη παρουσίαση ανέφερε ότι «γινόταν γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή».

Το νέο στέλεχος αντιπροσωπεύει το 74% των 249 γονιδιωμάτων του ιού που αναλύθηκαν στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών (NICD).

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε σήμερα πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια συμπτώματα», είπε.

«Δυστυχώς... το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από τη Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι. Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει.
Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.


Πηγή: efsyn.gr