Καταγγέλλουν παράνομη πώληση αποκριάτικων φακών επαφής από τα Jumbo - Ειδήσεις Pancreta

Σε καταγγελία σύμφωνα με την οποία τα Jumbo πουλάνε παράνομα έγχρωμους φακούς επαφής στα καταστήματά τους έχει προβεί η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και στη δική του καταγγελία στο koutipandoras.gr μέλος της Ένωσης, τα Jumbo «καταστρατηγούν νόμους και απαγορευτικές διατάξεις» πουλώντας φακούς επαφής «πέρα από κάθε νομοθεσία». «Η εταιρία έχει κινηθεί νομικά» απαντούν τα Jumbo.

Με αφορμή την περίοδο των Αποκριών, τα γνωστά καταστήματα παιχνιδιών συμπεριέλαβαν στα αποκριάτικα προϊόντα τους έγχρωμους φακούς επαφής. Οι φακοί αυτοί πωλούνται δίπλα στα διάφορα αποκριάτικα είδη και μπορεί ο καθένας να τα αγοράσει. Από ενήλικα μέχρι μικρό παιδί. Μάλιστα, το εν λόγω προϊόν εκτός από το πλασάρισμά του στα ράφια των καταστημάτων της γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών, πωλείται και online μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος (e-shop).

«Παράνομη και επικίνδυνη η πώλησή τους»

Μιλώντας στο koutipandoras.gr ο Θανάσης Μπίρλης, Μέλος της ΠΕΟΟ, καταγγέλλει πως τα Jumbo «καταστρατηγούν νόμους και απαγορευτικές διατάξεις» πουλώντας τους εν λόγω αποκριάτικους έγχρωμους φακούς επαφής «πέρα από κάθε νομοθεσία».

«Οι φακοί επαφής, όπως το λέει και η ίδια η λέξη του ονόματός τους, τοποθετείται στον κερατοειδή του ματιού. Ο κερατοειδής έχει κάποιες συγκεκριμένες διαστάσεις. Ο υπεύθυνος για να πάρει όλες τις σχετικές μετρήσεις μέσω ειδικών μηχανημάτων, είναι  οπτικός – οπτομέτρης. Αφού κάνει τις εξετάσεις, προχωρεί σε δοκιμαστική δοκιμή», δηλώνει ο κ. Μπίρλης.

Όπως επισημαίνει το μέλος της ΠΕΟΟ, τα Jumbo δεν διαθέτουν τέτοιον υπεύθυνο, συνεπώς παραβιάζουν ξεκάθαρα τα όσα ορίζει ο Νόμος.

Σύμφωνα επίσης με τη γραπτή καταγγελία του κ. Μπίρλη, «το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι οι κοσμητικοί φακοί επαφής αναγράφουν στις οδηγίες χρήσεις: "προσοχή δεν είναι παιχνίδι"».

Μάλιστα το ίδιο ακριβώς, αναφέρεται και στο e-shop της γνωστής αλυσίδας παιχνιδιών.

Όπως συνεχίζει ο οπτικός, «οι φακοί επαφής πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι προϊόν μιας χρήσης. Ο κίνδυνος που ενέχει είναι μεγάλος. Όταν μάλιστα μιλάμε για έφηβους τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος. Έρχεται το ζήτημα της ανταλλαγής φακών επαφής με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Καταγγελία ΠΕΟΟ προς Jumbo: Πουλάτε παράνομα οπτικά είδη

Στην έγγραφη καταγγελία της - την οποία έχει στη διάθεσή του το koutipandoras.gr -, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών σημειώνει επ’ ακριβώς: «Η εταιρεία σας δηλαδή προβαίνει παρανόμως στην διάθεση φακών επαφής (και μάλιστα παιδικούς) από μη κατάλληλη εγκατάσταση και χωρίς να ορίζεται και να παρίσταται Επιστημονικός Υπεύθυνος Οπτικός, παρά την ρητή απαίτηση του Νόμου. Ταυτόχρονα δε τα εν λόγω προϊόντα δεν συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εκ του νόμου πληροφοριακό δελτίο που ενημερώνει τους καταναλωτές κατασκευή, την κατηγορία και την χρήση τους, ως αυτό ορίζεται ως προαπαιτούμενο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 89/686/ΕΟΚ, ούτε σημειώνεται αν το διανεμόμενο προϊόν είναι συμβατό με τα πρότυπα ISO 13485/2003, 9001/2008, 93/42/ΕΕC».

«Είναι δηλαδή προφανές», συνεχίζει η καταγγελία η οποία κοινοποιήθηκε και στον υπουργό Υγείας, «ότι η συγκεκριμένη διάθεση από μέρους σας γίνεται αφενός κατά παράβαση του νόμου που ορίζει τον τρόπο διάθεσής τους και αφετέρου κατά παράβαση και των διατάξεων που έχουν τεθεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, καθόσον από πουθενά δεν πιστοποιείται η καταλληλότητα της κατασκευής τους, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα προϊόντα να εγκυμονούν ενδεχομένως κινδύνους για την υγεία των χρηστών τους – καταναλωτών, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά».

Η ΠΕΟΟ μάλιστα, καλεί τα Jumbo στην εξώδικη καταγγελία της να α) «αποσύρουν τα ως άνω οπτικά προϊόντα (φακούς επαφής) από όλα τα σημεία διαθέσεως τους», β) «να απόσχετε από την περαιτέρω διάθεσή τους» και γ) «να μας ενημερώσετε άμεσα για τις σχετικές ενέργειές σας».

Η αστυνομία βεβαίωσε παράβαση στο κατάστημα της Κορίνθου

Όπως είπε στο koutipandoras.gr ο κ. Μπίρλης, συνάδελφος οπτικός στα τέλη Φεβρουαρίου, έκανε καταγγελία στην αστυνομία για πώληση φακών επαφής από τα Jumbo του Ισθμού της Κορίνθου χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής.

Σύμφωνα με το απαντητικό έγγραφο της Αστυνομίας Κορίνθου στο σχετικό αίτημα του εν λόγω οπτικού Κόρινθο, βεβαιώνεται η παράβαση στον υπεύθυνο του καταστήματος για την πώληση φακών επαφής άνευ άδειας αρμόδιας αρχής.

Τί απαντούν στις καταγγελίες τα Jumbo

Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου των Jumbo, τον γνωστό δημοσιογράφο Χρήστο Κώνστα ο οποίος ως επίσημο σχόλιο έκανε το εξής: «Η εταιρία έχει κάνει ήδη τις απαραίτητες νόμιμες νομικές ενέργειες κατά της καταγγελίας της ΠΕΟΟ. Δεν επιθυμεί να απαντήσει περαιτέρω».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του koutipandoras.gr, τα Jumbo έχουν αποστείλει ήδη εξώδικο στην ΠΕΟΟ, με βάση το οποίο επιβεβαιώνουν πως όντως πωλούν τους εν λόγω φακούς επαφής αλλά διευκρινίζουν πως «η διάθεση των προϊόντων αυτών […] όχι μόνο δεν παραβιάζει τις επικαλούμενες από εσάς διατάξεις του Ν. 4093/2012 ή και του Ν.971/1979, ως ισχύουν, ή το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και αποτελεί επιτρεπτή εμπορική δραστηριότητα καθ’ όλα νόμιμη, στα πλαίσια του επιτρεπτού υγιούς ελεύθερου εμπορικού ανταγωνισμού […]».

Μάλιστα, τα Jumbo επισημαίνουν επίσης πως «οι εποχικά διατιθέμενοι αποκριάτικοι έγχρωμοι φακοί επαφής για ενήλικες είναι απλοί φακοί (όχι διορθωτικοί διαθλαστικών ανωμαλιών των οφθαλμών), οι οποίοι περιέχουν σαφείς οδηγίες χρήσης και προφυλάξεων, τόσο συνοπτικές επί της συσκευασίας τους όσον και αναλυτικές σε ειδικό έντυπο εντός αυτής, και πωλούνται ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη, ώστε η διάθεσή τους είναι επιτρεπτή και απολύτως σύννομη».


Πηγή: koutipandoras.gr