Δήμος Χανίων: Σειρά δράσεων για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού - Ειδήσεις Pancreta
«Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση», επισημαίνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ο Δήμος Χανίων ο οποίος πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης για το συγκεκριμένο θέμα.
 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που έχει οριστεί στις 25 Οκτωβρίου, κινητοποιεί εκ νέου τη δημοτική αρχή στα Χανιά η οποία σε συνεργασία με το 1ο και 2ο Κέντρο Υγείας Χανίων, τον Σύλλογο Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» και την καλλιτέχνιδα, Μάγδα Βογιατζή, στοχεύει στην ενημέρωση και αφύπνιση των γυναικών, που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη: «Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οπότε το μήνυμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η γρήγορη πρόληψη, έτσι ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Η έγκαιρη διάγνωση έχει να κάνει με την ποιότητα της ζωής, γιατί το ποσοστό των γυναικών, που ζουν μετά από πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου, είναι πάρα πολύ υψηλό και ανέρχεται περίπου στο 95%, σύμφωνα με τις ιατρικές μελέτες».

Από την πλευρά τους, η Κοινωνική Λειτουργός του Συλλόγου «Ορίζοντας», Ρούλα Δρακάκη, και η γιατρός του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος του 2ου Κέντρου Υγείας Χανίων, Αποστολία Λιανού, τονίζουν τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης με την φωτογράφο, Μαγδαληνή Βογιατζή που συνεργάζεται με γυναίκες, που νόσησαν και νίκησαν τον καρκίνο του μαστού, η οποία και παραχώρησε φωτογραφικό υλικό στον Δήμο Χανίων, να αναφέρει ότι: «Νιώθω πως με όχημα τις εικόνες μου μπορούμε μαζί να μεταδώσουμε σημαντικά μηνύματα, που αφορούν σε όλους, όπως η πρόληψη, η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει θαύματα. Το 1972 το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του στήθους ήταν μόλις 50%, το 2010 με τη βοήθεια της πρόληψης έφτασε στο 85%», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βογιατζή, προσθέτοντας ότι παράλληλα μεταδίδεται το μήνυμα της ανθρώπινης θέλησης, της δύναμης της αποδοχής της εικόνας, όταν αυτή λαβώνεται, της χαράς και φυσικά της ζωής, που συνεχίζεται πλέον από διαφορετική σκοπιά, καλύτερα και από πριν πολλές φορές.

Όπως ανέφερε μάλιστα η κ. Βογιατζή: «Το τελευταίο μήνυμα, που στέλνουμε, είναι ότι, όταν μιλάμε για τον καρκίνο του μαστού, πρέπει να αντικρίζουμε την αλήθεια κατάματα, δεν έχουν θέση για μας τα ταμπού, που αφορούν στο γυναικείο στήθος, ούτε τα ροζ κορδελάκια διότι ο αγώνας επιβίωσης, που δίνουν οι γυναίκες αυτές δεν είναι ροζ. Γι' αυτό, λοιπόν, ψηλάφηση και μαστογραφία, διότι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές», κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Βογιατζή.

Στο πλαίσιο των δράσεων θα πραγματοποιηθούν: «Φωταγώγηση Φάρου Χανίων, με ροζ χρώμα, βραδινές προβολές οπτικών μηνυμάτων εξωτερικά του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης, φύτευση παρτεριού με φυτά ροζ χρώματος "Ο ροζ κήπος της ελπίδας", διενέργεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου με οδηγίες ψηλάφησης, καθώς και εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά, διανομή Φυλλαδίων στο Δημοτικό Κήπο και ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού καθώς επίσης προληπτικός γυναικολογικός έλεγχο σε ωφελούμενες γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής: 2821341693 και 2821341695 και στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά: 28213-41688.

Το πρόγραμμα των δράσεων προληπτικής ιατρικής:


23 – 26 Οκτωβρίου
• Φωταγώγηση Φάρου Χανίων, με ροζ χρώμα
• Βραδινές προβολές οπτικών μηνυμάτων εξωτερικά του Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης»

25 Οκτωβρίου
• 09.00, Εθελοντές του «Ορίζοντα» πραγματοποιούν δράση ευαισθητοποίησης στο Δημαρχείο Χανίων
• 10.00, “Ο ροζ κήπος της ελπίδας” για τον καρκίνο του μαστού – Στο Δημοτικό Κήπο όλοι μαζί, φυτεύουμε ένα παρτέρι με φυτά ροζ χρώματος (σε συνεργασία με «Ορίζοντα»).

26 Οκτωβρίου
• 08.30 – 14.30, 1ο Κ.Υ. Χανίων, Δράση Πρόληψης σε γυναίκες – διενέργεια προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου: οδηγίες ψηλάφησης, καθώς και εκπαίδευση για αυτοεξέταση μαστού στο Κέντρο Κοινότητας Ρομά.

27 Οκτωβρίου
• 09.00, 2ο Κ.Υ. Χανίων – Μαιευτικό-Γυναικολογικό Τμήμα, Διανομή Φυλλαδίων στο Δημοτικό Κήπο και ενημέρωση σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού.

1- 5 Νοεμβρίου
• 08.30 – 14.30, 2ο Κ.Υ. ΧΑΝΙΩΝ, Δράση Πρόληψης σε ωφελούμενες γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος: οδηγίες ψηλάφησης, διενέργεια τεστ Παπανικολάου καθώς και εκπαίδευση σε γυναίκες για αυτοεξέταση μαστού. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Οι παραπάνω δράσεις απευθύνονται, κυρίως, σε γυναίκες, που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξυπηρετούνται από δομές του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής (Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών Δήμου Χανίων Κοινωνικό Παντοπωλείο – Παροχή Συσσιτίου, Κέντρο Κοινότητας, Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, Καταφύγιο Αστέγων).


Πηγή: efsyn.gr