Πόσα χρώματα τελικά βλέπει το ανθρώπινο μάτι - Ειδήσεις Pancreta
Έχετε αναρωτηθεί πόσα χρώματα βλέπει το ανθρώπινο μάτι; Τι δείχνουν οι μελέτες.

Μια από τις πέντε αισθήσεις είναι η όραση ή διαφορετικά η οπτική αντίληψη των αντικειμένων, με τα μάτια να είναι τα απαραίτητα όργανα. Η αντίληψη είναι το φως και αναμφίβολα ίσως είναι η πλέον σημαντική αίσθηση και αυτό κάνει ο εγκέφαλος με το 30% των λειτουργιών του να αφορούν την όραση, την επεξεργασία και την ανάλυση των χρωμάτων που βλέπουμε.

Πόσα όμως χρώματα βλέπουμε;

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τρία βασικά χρώματα. Αυτά είναι το κόκκινο, το πράσινο, το μπλε, αλλά και την του φωτός.

Με βάση την συγκεκριμένη βασική τριάδα των χρωμάτων ένα υγιές μάτι με τα τρια νευρικά κύτταρα (κωνία) στον αμφιβληστροειδή μπορεί να ξεχωρίσει ένα εκατομμύριο διαφορετικά χρώματα.

Αν κάποιος έχει τέσσερα κωνία τώρα μπορεί να αντιληφθεί εκατό εκατομμύρια χρώματα, ενώ υπάρχουν και οι άνθρωποι με αχρωματοψία οι οποίοι διαθέτουν δύο κωνία και βλέπουν μόνο δέκα χιλιάδες χρώματα.

Άλλωστε όπως έχει πει, ο Michael Landy, καθηγητής ψυχολογίας και νευρωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όσο υπέροχο κι αν είναι, η αίσθηση της όρασης δεν είναι σαφώς χωρίς ορισμένους περιορισμούς.

«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τις ηλεκτρονικές συσκευές μας, αλλά με την πρόοδο στη φυσική και τη βιολογία, μπορούμε να δοκιμάσουμε τα θεμελιώδη όρια της φυσικής όρασης. Όλα όσα μπορείτε να διακρίνετε έχουν ένα όριο, ένα χαμηλότερο επίπεδο πάνω από το οποίο μπορείτε και κάτω από το οποίο δεν μπορείτε».


Πηγή: ieidiseis.gr