Ποιες οι πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης; - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εμφανίσουν παρενέργειες, όπως και στην τρίτη δόση. Ειδικότερα, η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, εξήγησε τα συμπτώματα που εμφανίζονται από την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού».

Παράλληλα, οι παρενέργειες στη τρίτη δόση «είναι ηπιότερες από την πρώτη ή δεύτερη δόση».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου «η μόνη εκδήλωση που είναι συχνότερη, είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα, όπου παρατηρείται στο 5%».

Έτσι, επικαλούμενη στοιχεία από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει σημαντικά το πρόγραμμα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου, η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ηπιότερες συγκριτικά με τις προηγούμενες δόσεις.

Επίσης, τόνισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή τόσο για την κύηση όσο και για την γαλουχία και απέρριψε κατηγορηματικά τους φόβους γονέων σχετικά με ενδεχόμενη επίπτωση στην αναπαραγωγική ικανότητα των παιδιών.

Στις  30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς - Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου για τα άτομα ηλικίας 60 και άνω και τους υγειονομικούς.

Μάλιστα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως από την αναμνηστική δόση, εξαιρούνται συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε πως όσοι έχουν κολλήσει κορονοϊό και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, είναι επαρκώς εμβολιασμένοι, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να κάνουν και τρίτη δόση.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα χορηγηθεί το mrna εμβόλιο της Pfizer, ακόμη και σε όσους έχουν εμβολιαστεί με Astrazeneca. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Εμβολιασμών κρατάει στάση αναμονής για το σκεύασμα της Johnson & Johnson, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί οι επίσημες συστάσεις.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της εμβόλιο της Pfizer, είτε το εμβόλιο της Johnson & Johnson, σε όσα άτομα έχουν κάνει το μονοδοσικό.

Σημειώνεται, πως μέχρι στιγμής, η η αναμνηστική δόση χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200

Πηγή: tvxs.gr