Αλτσχάιμερ: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια - Ειδήσεις Pancreta

To πρώτο φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ μετά σχεδόν από 20 χρόνια ενέκρινε η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc που εγκρίνεται παρά την αντιπαράθεση με αφορμή τα ανάμικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

Σύμφωνα με την FDA «η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε η FDA στην ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003».

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα όπως η απώλεια μνήμης και η ικανότητα να φροντίζει κανείς τον εαυτό του.

Θερμά υποδέχθηκαν την έγκριση του φαρμάκου νευρολόγοι και φροντιστές ασθενών, που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νευροεκφυλιστική, θανατηφόρα πάθηση. Ενώ άλλοι γιατροί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Ο γιατρός Δρ Ronald Petersen που ειδικεύεται στη νόσο τόνισε ότι είναι πολύ καλά νέα για τους ασθενείς που πάσχουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, προειδοποίησε, ότι δεν πρόκειται για θεραπεία σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου» ενώ τόνισε ότι «νομίζω ότι είναι μια μεγάλη μέρα».


Πηγή: aftodioikisi.gr