Κοροναϊός: Δεν κολλάει από τις επιφάνειες - Ειδήσεις Pancreta

Όταν η πανδημία ξέσπασε την περασμένη άνοιξη, πολλοί ειδικοί προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που αποτελούσαν οι επιφάνειες ως εστίες μόλυνσης. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει για μέρες σε πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συμβούλευε ότι εάν κάποιος άγγιζε μία από αυτές τις μολυσμένες επιφάνειες - και στη συνέχεια άγγιξε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του - θα μπορούσε να μολυνθεί.

Οι πολίτες αντέδρασαν, απολυμαίνοντας τα ψώνια, την αλληλογραφία και καθαρίζοντας ράφια φαρμακείων με αντισηπτικά μαντηλάκια. Το Facebook έκλεισε δύο από τα γραφεία του για «βαθύ καθαρισμό». Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης άρχισε να απολυμαίνει βαγόνια του μετρό κάθε βράδυ.

Αλλά η εποχή αυτών των πρακτικών μάλλον πέρασε καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημέρωσε τις οδηγίες του για τον καθαρισμό των επιφανειών και σημείωσε ότι η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό μέσω επαφής με μια μολυσμένη επιφάνεια ήταν μικρότερη από 1 στις 10.000.

«Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από τον ιό μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα», δήλωσε η Δρ Rochelle Walensky, διευθύντρια του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου τη Δευτέρα. «Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικά χαμηλός».

Οι επιστήμονες περίμεναν καιρό αυτή την παραδοχή. «Επιτέλους», είπε ο Linsey Marr, ειδικός στους αερομεταφερόμενους ιούς. «Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιμένουν πολύ στον καθαρισμό των επιφανειων», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι κάποιος έχει κολλήσει ποτέ τον Covid-19 αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια».

Κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας, πολλοί ειδικοί πίστευαν ότι ο ιός εξαπλώθηκε κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Αυτά τα σταγονίδια είναι πολύ βαριά για να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα, αλλά μπορούν να πέσουν πάνω σε αντικείμενα και επιφάνειες.

Εξαιτίας αυτού, η απολύμανση κάθε επιφάνειας φάνηκε λογική. «Το καθάρισμα είναι οικεία διαδικασία», είπε ο Δρ Marr. «Ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Μπορείς να δείς τους ανθρώπους να το κάνουν, βλέπεις μετά την καθαρή επιφάνεια. Και αυτό νομίζω ότι κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο ασφαλείς».

Όμως τον περασμένο χρόνο, έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω του αέρα - τόσο σε μεγάλα όσο και σε μικρά σταγονίδια, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ψηλά - και ότι τα απολυμασμένα πόμολα και καθίσματα του μετρό δεν προστατεύουν και τόσο τους ανθρώπους.

«Το επιστημονικό υπόβαθρο για όλες αυτές τις ανησυχίες σχετικά με τις επιφάνειες είναι πολύ ισχνό», δήλωσε ο Emanuel Goldman, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ο οποίος έγραψε το περασμένο καλοκαίρι ότι ο φόβος προσβολής από τον ιό μέσω των επιφανειών ήταν υπερβολικός. «Αυτός είναι ένας ιός που κολλάς με την αναπνοή. Δεν είναι ένας ιός που κολλάει με την αφή».

Φυσικά, μπορεί κάποιος να κολλήσει κορονοϊό από μια μολυσμένη επιφάνεια. Αλλά αυτό απαιτεί πολλά πράγματα να πάνε στραβά: πολλά φρέσκα, μολυσματικά ιικά σωματίδια πρέπει να εναποτίθενται σε μια επιφάνεια και στη συνέχεια μια σχετικά μεγάλη ποσότητα από αυτά να μεταφερθεί γρήγορα στο χέρι κάποιου και μετά στο πρόσωπό τους. «Η παρουσία ιικού φορτίου σε μια επιφάνεια δεν ισοδυναμεί με κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ Allena, ειδικός ασφάλειας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καθαρισμός με απλό σαπούνι και νερό - εκτός από το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας - αρκεί για να διατηρήσει τις πιθανότητες μετάδοσης από μια επιφάνεια χαμηλές, λένε οι ενημερωμένες οδηγίες καθαρισμού του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Πηγή: tvxs.gr