«Να περιμένουμε επιστημονική τεκμηρίωση για το εμβόλιο της ΑstraZeneca» - Ειδήσεις Pancreta

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών φαίνεται να είναι το σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της ΑstraZeneca, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου. Η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, εξήγησε ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι, πολίτες και επιστήμονες να περιμένουμε με ψυχραιμία την επιστημονική τεκμηρίωση για το θέμα του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής φαρμακοβιομηχανίας.

Κατά την τακτική ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με το σπάνιο αυτό σύνδρομο που έχει καταγραφεί σε 44 περιπτώσεις συνολικά στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), και σε μία στην Ελλάδα.

Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα, ενώ με τα έως τώρα στοιχεία, το σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών.

Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου όσον αφορά το σύνδρομο αυτό μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, ούτε με κληρονομική προδιάθεση. 

Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανά συνδεόμενο με το εμβόλιο της ΑstraZeneca. 

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να δίνεται μεγάλη προσοχή σε συμπτώματα όπως θωρακικό ή κοιλιακό άλγος, δυνατός πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί, επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπισή του.

Επίσης, συνέστησε να «περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα».

Σχολιάζοντας την ανησυχία πολιτών λόγω αυτών των ελάχιστων περιστατικών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό, η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι «είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορονοϊού».

«Σύμφωνα με τον EMA δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης σχέση, αλλά ο οργανισμός ερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις ενώ αναμένεται επιστημονικό πόρισμα τις επόμενες μέρες» συνέχισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Όπως είπε, τα θρομβωτικά επεισόδια όπως αυτά που έχουν αναφερθεί, χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας, δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στον γενικό πληθυσμό.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν όσοι πρόκειται να εμβολιαστούν με το σκεύασμα πρέπει να πάρουν πριν από τον εμβολιασμό αντιπηκτικά, όπως π.χ. ασπιρίνη, ή να τα πάρουν αφού εμβολιαστούν, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ ήταν κατηγορηματική: «όχι».

Εξήγησε ότι αυτό δεν συνίσταται, ωστόσο όσοι πολίτες λαμβάνουν αντιπηκτικά στο πλαίσιο τακτικής συνταγογραφούμενης θεραπείας, θα πρέπει να ακολουθούν τη θεραπεία τους όπως την έχουν συστήσει οι θεράποντες γιατροί τους.


Πηγή: efsyn.gr