Τζανάκης: Τα self test θα δείξουν 9.000 μολύνσεις ημερησίως - Ειδήσεις Pancreta

Θα αποκαλυφθούν οι ασυμπτωματικοί. Ο καθηγητής αναμένει αύξηση διασωληνωμένων. Γιατί παρατείνεται η κορύφωση του τρίτου κύματος. Πάσχα δύο ταχυτήτων.

Την εκτίμηση του ότι τα πραγματικά κρούσματα κορονοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι περίπου 9.000 ημερησίως, επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κορύφωση του τρίτου κύματος παρατείνεται σε διάρκεια εξαιτίας των συναθροίσεων που σημειώθηκαν στις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα αλλά και από το γεγονός πως «μπήκαν στον χορό» και άλλες περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Ήπειρος κ.α.

«Έτσι η κορύφωση έγινε μεγαλύτερη από ό,τι περιμέναμε πριν από 15 μέρες και σε αριθμό και σε διάρκεια», είπε μιλώντας στο OPEN.

Επίσης, προέβλεψε πως θα έχουμε αυξημένα κρούσματα και τις επόμενες 10 - 15 ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 15 με 20 Απριλίου. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, πλέον με τα self test αναμένεται να δούμε κρούσματα διπλάσια και ίσως τριπλάσια από ότι τώρα.

«Αν σήμερα βρήκαμε 3.000 κρούσματα κορωνοϊού, τα πραγματικά κρούσματα θα είναι 9.000», σημείωσε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα περισσότερα από τα κρούσματα που θα δείξουν τα self test θα είναι ασυμπτωματικοί επομένως δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ. «Μας ενδιαφέρει όμως να ανακαλυφθούν αυτά τα κρούσματα γιατί μεταδίδουν υπερβολικά τον ιό και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα», τόνισε.

Σχετικά με τους διασωληνωμένους ανέφερε πως η πρόβλεψή είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσουμε τα 800 με 850 κρεβάτια. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τον ανησυχεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αχαΐα.

Τέλος, ο κύριος Τζανάκης αναφέρθηκε στα self tests και τόνισε πως έχουν χαμηλή ευαισθησία στην αρχή της νόσησης. «Για αυτό και πρέπει να κάνουμε διαδοχικά test, εβδομαδιαία όπως είπαν στους μαθητές», υπογράμμισε.

Για τα εμβόλια της AstraZeneca σημείωσε πως ο κόσμος πρέπει να αγνοήσει τη σύγχυση. «Δεν έχει αποδειχθεί ότι το εμβόλιο σχετίζεται με τα επεισόδια θρόμβωσης», τόνισε.

Οι τελευταίες μας αναλύσεις με το μοντέλο που τρέχουμε δείχνουν ότι, δυστυχώς, μπήκαν στο παιχνίδι της πανδημίας 3-4 αστικά κέντρα –Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες μεγάλες πόλεις- και συνεισφέρουν σε υψηλούς αριθμούς σε κρούσματα, σε νοσηλευόμενους και σε διασωληνωμένους, εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ. Έτσι, αυτό που προσδοκούσαμε να συμβεί το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου μετατίθεται για το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου, μετά τις 20 του μηνός όπου θα δούμε ενδεχομένως τη σταθεροποίηση και την έναρξη αποκλιμάκωσης.


Πηγή: euro2day.gr