Lockdown: Αυτό που όλοι απεύχονταν... - Ειδήσεις Pancreta

Πέρα από πιθανούς τοπικούς παράγοντες (τουρισμός, άνοιγμα σχολείων, κουλτούρα κοινωνιών, κ.α.) που έχουν πολυζητηθεί στην αναζήτηση των αιτιών της διασποράς, ή αλήθεια είναι μία:
Το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, ήταν σχεδόν ταυτόχρονο (με υστέρηση ημερών) σε όλη την Ευρώπη (και άλλες Ηπείρους). Όσο εμείς ρίχναμε ευθύνες δεξιά και αριστερά, η πανδημία έκανε τη δουλειά της.
Το Lock Down αποδεικνύεται ότι δυστυχώς, είναι το μόνο αποτελεσματικό μέχρι στιγμής μέτρο για τον περιορισμό της πανδιμίας.
Οι δύο καμπύλες από την αρχή της πανδημίας στην Ευρώπη μέχρι σήμερα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές. Η καμπύλη κρουσμάτων δείχνει ήδη την αναστροφή στις επιλεγείσες χώρες της Ευρώπης (το ίδιο ισχύει και στις υπόλοιπες, επέλεξα τις πιο αντιπροσωπευτικές καθώς αν έβαζα περισσότερες το γράφημα δεν διαβάζεται). Η καμπύλη θανάτων επίσης, σε όσες χώρες δεν έχει ακόμα αναστραφεί (όπως η Ελλάδα) είναι θέμα χρόνου να το κάνει.
Παρατηρήστε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κύματα, μεταξύ χωρών και μέτρων που έλαβαν. Στο πρώτο κύμα, περισσότεροι κατά μέσο όρο θάνατοι. Στο δεύτερο κύμα, παρά τα περισσότερα κρούσματα, λιγότεροι κατά μέσο όρο θάνατοι (εξαιρουμένης της χώρας μας).
Τα δεδομένα προέρχονται από το CDC Ευρώπης.

Χρήστος Μελάς - Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Επιστημών Υγείας ΕΛΜΕΠΑ, Σύμβουλος Καθηγητής ΕΑΠ


Πηγή: pancreta.gr