Το λοκντάουν βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία (Βίντεο) - Ειδήσεις Pancreta

Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από και προς φοιτητές.

Στη Γαλλία, τα τηλέφωνα των υπηρεσιών στήριξης είναι πιο απασχολημένα από ποτέ.

Η χώρα έχει μπει σε δεύτερο λοκντάουν.

Χωρίς τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα και να συναντώνται με τους συμφοιτητές τους, οι σπουδαστές δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Ο Φλοριάν Τιρανα, επικεφαλής της τηλεφωνικής υπηρεσίας Nightline France, αναφέρει:

«Τη σχολική χρονιά 2019-2020 λάβαμε 3.000 τηλεφωνήματα και μηνύματα, διπλάσιο αριθμό από ότι την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση ήταν μεγάλη κυρίως από τον Μάρτιο με την ανακοίνωση της πρώτης καραντίνας. Αρχίσαμε να έχουμε πολλά τηλεφωνήματα ξανά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Σεπτέμβριο. Κάθε μέρα 40 με 50 άτομα προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας»

Τα περισσότερα τηλεφωνήματα γίνονται από νέους που ζούνε μόνοι.

Πολλοί αισθάνονται ότι πλέον ζούνε όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους.

«Δεν κοιμάμαι καλά» περιγράφει η 24χρονη Ινές, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής. «Όμως, την ίδια ώρα δεν κάνω κάτι την ημέρα, με το ζόρι κινούμαι. Συνήθως το κινητό μου γράφει ότι έχω κάνει 10.000 βήματα την ημέρα, τώρα γράφει μόνο 8. Όλα έχουν σταματήσει, κοιτάμε τη ζωή που κάναμε παλιά, κοιτάμε πώς ζούμε τώρα και αναρωτιόμαστε αν βγάζει νόημα.»

Ήδη, καταγράφεται και επισημα αύξηση των περιπτώσεων αγχώδους διαταραχής μεταξύ των νέων, ανάλογες με αυτές που σημειώθηκαν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε νυχτερινά κέντρα της Γαλλίας.

«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε δείχνουν άνοδο στο αίσθημα δυσφορίας και άγχους των μαθητών, από 21% σε 30% του συνόλου των μαθητών που παρουσιάζουν πρόβληματα. Οι περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής έχουν διπλασιαστεί και οι περιπτώσεις καταθλιπτικής διαταραχής έχουν υπερδιπλασιαστεί» σημειώνει η Ντομινίκ Μονσαμπλόν, ψυχίατρος και επικεφαλής του τμήματος Ψυχικής Υγείας των Γάλλων Μαθητών.

Τα περιστατικά δεν αφορούν μόνο σε φοιτητές και σπουδαστές, αλλά αγγίζουν και μικρότερες ηλικίες σε γυμνάσιο και λύκειο.

Είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στη ζωή των μαθητών όταν αυτοί ενηλικιωθούν.


Πηγή: gr.euronews.com