«Δεν είναι στο μυαλό μου»: Επιβίωσαν από τον Covid19, αλλά δεν έγιναν ποτέ καλά - Ειδήσεις Pancreta

Κόλλησαν τον κοροναϊό πριν από μήνες και επέζησαν, αλλά εξακολουθούν να είναι στο σπίτι και αναπνέουν με δυσκολία. Δεν είναι πλέον μεταδοτικοί, αλλά μερικοί αισθάνονται τόσο άρρωστοι που δεν μπορούν να περπατήσουν γύρω από το τετράγωνο, και άλλοι νοιώθουν ζαλισμένοι προσπαθώντας να μαγειρέψουν δείπνο. Μήνα με μήνα, έσπευσαν στο νοσοκομείο με νέα συμπτώματα, ζητώντας από τους γιατρούς απαντήσεις.

Καθώς ο κοροϊός έχει εξαπλωθεί εδώ και επτά μήνες, μολύνοντας τουλάχιστον επτά εκατομμύρια ανθρώπους, κάποια από αυτά τα άτομα υποφέρουν πλέον από σοβαρές, εξουθενωτικές και μυστηριώδεις επιπτώσεις του Covid-19 που διαρκούν πολύ περισσότερο από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.

Οι ασθενείς που παλεύουν με μια σειρά από ανησυχητικά συμπτώματα πολλούς μήνες μετά την πρώτη αρρώστια - αυτοαποκαλούμενοι "μακριάς θητείας" - πιστεύεται ότι αριθμούνται σε χιλιάδες. Οι περιστάσεις τους, που δεν γίνονται κατανοητές από την ιατρική κοινότητα, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ικανότητας της χώρας να ανακάμψει από την πανδημία.

Με κάποιες εκτιμήσεις, ένας στους τρεις ασθενείς Covid-19 θα εμφανίσει συμπτώματα που παραμένουν. Τα συμπτώματα μπορεί να εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα - πόνοι στο στήθος, βαθιά εξάντληση, ταχυπαλμίες. Εκείνοι που επηρεάζονται περιλαμβάνουν νέους και κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους. Μια θεωρία είναι ότι ο υπερβολικός ζήλος του ανοσοποιητικού συστήματος παίζει ρόλο.

Μερικοί δεν μπορούν να εργαστούν. Πολλοί μπορεί να χρειάζονται μακροχρόνια ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, πολλοί λένε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση τους είναι να κάνουν τους άλλους απλά να τους πιστέψουν.

«Υπάρχει απλώς πολλή παρεξήγηση», δήλωσε η 36χρονη Marissa Oliver, η οποία, πολύ καιρό μετά την εμπειρία κλασικών συμπτωμάτων ιών, αναγκάσθηκε να μπει σε κλινική επείγουσας φροντίδας στη Νέα Υόρκη, επειδή εξακολουθούσε να αγωνίζεται να αναπνεύσει. Η συμβουλή του ιατρού; Πηγαίνετε σπίτι και πιείτε ένα ποτήρι κρασί.

«Άρχισα να καταρέω στο λόμπι», είπε η κυρία Όλιβερ, προσθέτοντας ότι υπήρχε λάθος διάγνωση ότι είχε άγχος. «Δεν ήμουν ποτέ τόσο άρρωστη στη ζωή μου».

Σε συνεντεύξεις, τέσσερα άτομα που αγωνίζονταν με παρατεταμένα ζητήματα πολύ αφότου είχαν νοσήσει με  κοροναϊό. Οι μαρτυρίες τους έχουν επεξεργαστεί και συμπυκνωθεί για λόγους σαφήνειας.

199 ημέρες από τότε που ξεκίνησαν τα συμπτώματα

«Σήκωνα βάρη, ήμουν, καγιάκερ, πεζοπόρος, έκανα ράφτινγκ λευκού νερού. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα τώρα».

Karla Monterroso, 39, από το Λος Άντζελες, ηγείται ενός οργανισμού που υποστηρίζει την εκπροσώπηση των μαύρων και των λατινικών ανθρώπων στην τεχνολογία, αλλά δεν μπόρεσε να εργαστεί με πλήρη απασχόληση από τον Μάρτιο. Δεν μπορούσε να τεσταριστεί παρά μόνο έναν μήνα μετά την πρώτη αρρώστια και μόλις πρόσφατα βρέθηκε θετική για αντισώματα κοροναϊού.

Πριν από αυτό, σήκωνα βάρη, ήμουν, καγιάκερ, πεζοπόρος, έκανα ράφτινγκ λευκού νερού. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα τώρα, χωρίς να βλάψω τον εαυτό μου. Είναι σαν κάποιος να κόψει τη μπαταρία σας στο μισό και να διπλασιάσει το χρόνο φόρτισης. Πρέπει να προετοιμαστώ ψυχικά για να κάνω ντους.

Τους πρώτους μήνες, δεν πίστευα τον εαυτό μου. Είναι αυτό στο μυαλό μου; Όταν πήρα το τεστ αντισωμάτων πριν από λίγες εβδομάδες λέγοντας ότι είναι θετικό, έκλαψα για περίπου μία ώρα. Είναι γραμμένο σε χαρτί ότι αυτό συνέβη σε μένα. Πριν από αυτό, συνεχώς αμφισβητείς το  σώμα σου σας και κανείς στην ιατρική κοινότητα δεν σε πιστεύει.

Δεν έχει υπάρξει εκστρατεία δημόσιας υγείας σχετικά με αυτό. Έχω συγγενείς που πιστεύουν ότι εάν έχετε ζεστό νερό και λεμόνι, με αυτό θα θεραπεύσει το Covid. Έχω συγγενείς που πιστεύουν ότι είμαι άρρωστη επειδή δουλεύω πάρα πολύ.

Θα μπορούσα να είμαι εξίσου εύκολα εκτεθειμένη σε αυτό το πράγμα και να μην είχα συμπτώματα και να είμαι εντάξει σήμερα. Δεν υπάρχει έλεγχος σε αυτό. Είναι όλη η ρωσική ρουλέτα και μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο έκθεσης, αλλά δεν μπορείτε να τον μηδενίσετε. Αυτή είναι μια πολύ άβολη αλήθεια.

189 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα

«Σε κάποιο σημείο, σκεφτόμουν τη διαθήκη μου. Σκέφτηκα ότι δεν θα τα κατάφερνα»

Candace Taylor, 38 ετών, εργαζόταν στο τμήμα χρέωσης και συλλογών ενός νοσοκομείου της Ατλάντα όταν βρέθηκε θετική στον ιό τον Μάρτιο. Περιέγραψε μακροχρόνια συμπτώματα κοροναϊού και επιδείνωση προηγούμενης κατάστασης χρόνιου πόνου.

Έχω πόνο στο στήθος κάθε μέρα από τον Μάρτιο. Έχω αναπτύξει εσωτερικό ρίγος. Ζαλίζομαι. Έχω αναπτύξει ταχυκαρδία. Μικροί θρόμβοι αίματος έχουν εμφανιστεί. Το αυτί μου «σκάει». Έχω χάσει τη φωνή μου. Υπάρχουν μέρες που περνούν χωρίς να μιλήσω. Συνέχισα να ρωτάω, πότε θα σταματήσει αυτό; Δεν μπορούσα να ξαπλώσω. Έπρεπε να κοιμηθώ σε ξαπλώστρες για πάνω από δυόμισι μήνες. Σε ένα σημείο, σκεφτόμουν να κάνω διαθήκη. Σκέφτηκα ότι δεν θα τα κατάφερνα.

Δεν μπόρεσα να εργαστώ. Η δουλειά μου χρειάζεται από ομιλία 8 έως 12 ωρών. Με το να είμαι βραχνή, δεν μπορώ καν να μιλήσω 15 λεπτά.

Δεν έχω πληρωθεί από τον εργοδότη μου από τον Μάιο. Η αναπηρία μου δεν έγινε δεκτή. Υπάρχει δυσπιστία. Δεν με πιστεύουν όπως και χιλιάδες από εμάς τους Covid μακριάς θητείας που έχουν αυτά τα συμπτώματα.

76 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα

«Δεν είναι στο μυαλό μου»

Τόνι Πιέρο, 57 ετών, είχε επιχείρηση μετοχών στο Λας Βέγκας πριν βρεθεί θετικός τον ιό τον Ιούλιο.

Λένε ότι δεν έχετε πια Covid, είστε χωρίς Covid, αλλά αυτό δεν ισχύει. Τώρα έχω post-Covid και το post Covid φαίνεται ότι είναι χειρότερο. Έχω ακόμα τους πονοκεφάλους. Αισθάνομαι ακόμα ζάλη. Το πράγμα που με ανησυχεί περισσότερο είναι να είμαι συνεχώς χωρίς ανάσα. Είναι δύσκολο για μένα να ανεβαίνω τις σκάλες.

Αυτό ήταν τόσο επιζήμιο για την επιχείρησή μου που είναι σχεδόν κλειστή. Δεν μπορώ να οδηγήσω.

Ο γιατρός μου λέει, "Έι, Τόνι, είναι στο μυαλό σου." Οχι δεν είναι. Δεν είναι στο μυαλό μου. Δεν θέλω να καθίσω εδώ και να μην μπορώ να αναπνέω. Δεν θέλω να καθίσω εδώ και να μείνω και να μην κάνω τίποτα. Θέλω να πάω στη δουλειά. Πρέπει να πληρώσω τις δόσεις του αυτοκινήτου μου. Πρέπει να πληρώσω τις πιστωτικές μου κάρτες. Πρέπει να πληρώσω τους λογαριασμούς μου. Γιατί θα ήθελα να καθίσω στο σπίτι;

188 μέρες από τα πρώτα συμπτώματα

«Είναι σαν ένα μεγάλο κοκτέιλ που σε κάνει να ανησυχείς, να απογοητεύεσαι, να έχεις κατάθλιψη»

Η Manuella Fehertoi, τραπεζική εργαζόμενη στο Middletown της Νέας Υόρκης, βρέθηκε θετική στον ιό τον Μάρτιο. Στα 61, είχε ιστορικό άσθματος και νοσηλεύτηκε για επτά ημέρες. Έκτοτε, έχει οξυγόνο στο σπίτι και δεν μπορεί να εργαστεί.

Είναι καταθλιπτικό. Είμαι ακόμα τόσο άρρωστη όσο ήμουν τότε. Έχω ακόμα εξάρσεις πυρετού. Έχω ακόμα αιχμές πόνου στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή. Υπάρχουν μέρες που μόλις μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι. Είχα ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο στα τέλη Μαΐου. Ακόμα, σήμερα, η άνω δεξιά πλευρά του προσώπου μου είναι μουδιασμένη.

Για να μην αναφέρω την τριχόπτωση. Προσπαθώ να μην κοιτάζω πάρα πολύ στον καθρέφτη γιατί είναι απλώς απογοητευτικό. Συνήθιζα να χρωματίζω τα μαλλιά μου και να κάνω μακιγιάζ. Φαίνεται ότι έχω πάρει 20 χρόνια. Δεν υπάρχει ντροπή, αλλά δεν είμαι εγώ αυτή. 

Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται για τόσο καιρό τόσο άσχημα, συνεχώς στον πόνο, συνεχώς σε ένα τέτοιο άγχος του άγνωστου, στρέφονται στον γιατρό και οι γιατροί δεν γνωρίζουν κάτι.

Αυτό αρχίζει να σε καταβάλει, αρχίζει να είναι μέρος της ζωής σου Είναι σαν ένα κοκτέιλ που σε κάνει να ανησυχείς, να απογοητεύεσαι, να αισθάνεσαι κατάθλιψη. Θέλω απλώς να επιστρέψω στο να είμαι εγώ. Ζωντανή, αστεία. Μου άρεσε πολύ η δουλειά μου. Αγαπούσα τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμουν. Να κάνω πράγματα με τα παιδιά μου. Να πηγαίνω στην παραλία, κολύμπι, να παίζω τένις. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, Δεν μπορώ καν να περπατήσω στην αυλή μου.

Πηγή: nytimes.com


Πηγή: tvxs.gr