Τα γιατροσόφια και τα συμπληρώματα διατροφής δεν θα σε προστατέψουν από κορονοϊό - Ειδήσεις Pancreta

Φοβισμένοι Έλληνες καταφεύγουν σε γιατροσόφια και σε συμπληρώματα διατροφής που έχουν ξεπηδήσει στο διαδίκτυο σαν τα μανιτάρια και υπόσχονται προστασία από τον κορονοϊό. Όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά μπορεί και να σε βλάψουν.

Μια μεγάλη έρευνα που διενεργήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αποτυπώνει τεράστια άνοδο εν μέσω πανδημίας σε ηλεκτρονικές αγορές βιταμινών, φυτικών προϊόντων και κάθε λογής συμπληρωμάτων διατροφής.

Αρκετοί συμπολίτες μας αγχωμένοι από την απειλή του κορονοϊού αγοράζουν διάφορα “ματζούνια” και άλλα προϊόντα τα οποία πλασάρονται στο διαδίκτυο ως τον ιδανικό τρόπο θωράκισης του οργανισμού μας από τον Covid-19. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το διάστημα από 1 έως 31 Μαρτίου 2020 σε σύγκριση με το διάστημα από 1 έως 29 Φεβρουαρίου 2020 παρατηρείται άνοδος +110% σε αγορές βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής. Άνοδος +63% υπάρχει και στην αγορά φυτικών συμπληρωμάτων. 

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο εντοπίζεται τον τελευταίο μήνα τεράστια άνοδος σε αγορές τέτοιου είδους σκευασμάτων καθώς ο κόσμος φοβάται μην κολλήσει τον νέο ιό και ψάχνει όλους τους δυνατούς τρόπους για το πώς θα το καταφέρει. 

Πατώντας ακριβώς πάνω σε αυτόν τον φόβο διάφοροι επιτήδειοι έκαναν την κρίση ευκαιρία για να φουσκώσουν τις τσέπες τους. Ολοένα και περισσότερες online διαφημίσεις ξεφυτρώνουν ημέρα με την ημέρα σε πάρα πολλές ιστοσελίδες ενώ τα social media έχουν ήδη κατακλυστεί. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται κατακόρυφα και τα emails που διαφημίζουν τέτοια «θαυματουργά» προϊόντα σπαμάροντας πρακτικά χιλιάδες ηλεκτρονικά ταχυδρομεία πιθανών τρομοκρατημένων πολιτών άρα και πιθανών αγοραστών.

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, το φαινόμενο συναντάται σε τόσο πολύ έντονο ρυθμό που οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει πολλές εταιρείες να σταματήσουν να διαφημίζουν ψευδείς θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και προϊόντων που υπόσχονται θωράκιση και προστασία αποκλειστικά για τον Covid-19.

Παραπλανητικά και επικίνδυνα τα γιατροσόφια

Μιλώντας στο koutipandoras.gr ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο καταρρίπτει τους μύθους περί θαυματουργών σκευασμάτων αλλά συνιστά και μεγάλη προσοχή στους πολίτες καθώς η κατανάλωσή τους μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνη.

«Τα γιατροσόφια, τα κάθε λογής συμπληρώματα διατροφής και οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι τις περισσότερες φορές παραπλανητικά έως και επικίνδυνα. Και αυτό, γιατί συνήθως υπερεκτιμούν τη δράση και την αποτελεσματικότητά τους, καθώς αποκλείεται να προσφέρουν προστασία στον οργανισμό τόσο άμεσα και απόλυτα, ειδικά σε ένα τόσο νέο ιό, όπως είναι ο κορονοϊός Covid-19», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Βαραγιάννη, «η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να "ενισχύσει" την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να προφυλάξει ή να θεραπεύσει από οποιονδήποτε παθογόνο ιό».

Όπως επισημαίνει ο ειδικός επιστήμονας η λήψη τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να «προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στον οργανισμό όπως είναι η τοξικότητα από υπερβολική κατανάλωση ή βλάβη σε ζωτικά όργανα».

Και αυτό «εφόσον δεν πληρούνται οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: 
α) η λήψη τους να γίνεται μετά από σύσταση και παρακολούθηση κάποιου ειδικού Ιατρού ή Διαιτολόγου
β) η αγορά τους να γίνεται από πιστοποιημένο σημείο πώλησης με τις ανάλογες πιστοποιήσεις – εγκρίσεις κυκλοφορίας».

Άλλωστε, όπως προσθέτει ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων (ΠΣΣΔ), «η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται μόνο για άτομα με πιστοποιημένες και σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και πάντοτε υπό την επίβλεψη ειδικού.

Αυξάνονται τα ερωτήματα του κόσμου

Εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το ενδιαφέρον του κόσμου για τα κάθε λογής νέα συμπληρώματα που διαφημίζονται online και για το εάν αυτά είναι τελικά αξιόπιστα αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

Αυτό επιβεβαιώνει στο koutipandoras.gr ο κ. Βαραγιάννης τονίζοντας ότι ο ΠΣΣΔ δέχεται καθημερινά πάρα πολλά τέτοιου είδους τηλεφωνήματα και e-mails. «Τα ερωτήματα αφορούν κυρίως στην εγκυρότητα και την ασφάλεια λήψης διάφορων σκευασμάτων, την πιθανή προστατευτική δράση συγκεκριμένων τροφίμων καθώς και το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την πρόληψη από τον ιό», σημειώνει προσθέτοντας ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης του κοινού με θέμα τη διατροφή στην πρωτόγνωρη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον ειδικό, επιτυγχάνεται κυρίως με καθημερινή ισορροπημένη διατροφή, πλήρη σε μάκρο και μίκρο – θρεπτικά συστατικά με διάρκεια στο χρόνο. Στην ουσία, πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη λειτουργία του οργανισμού, η οποία καθορίζεται από παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

«Ο ιδανικός τρόπος για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας του οργανισμού είναι η καθημερινή τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς με επάρκεια στα θρεπτικά συστατικά. Η αποφυγή λιπαρών και επεξεργασμένων τροφών, της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ βοηθούν στην υιοθέτηση υγιεινο – προστατευτικών συνηθειών. Η τακτική άσκηση (30λεπτά / μέρα) και ο επαρκής ύπνος (>7 ώρες/ μέρα) βοηθούν στην επίτευξη του φυσιολογικού βάρους καθώς και στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του οργανισμού».

Ύπνος, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση παραμένουν και εν μέσω πανδημίας το κλειδί για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και όχι τα διάφορα ματζούνια. 

Νίκος Σπυρόπουλος

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr