Πολλές συζητήσεις και σχόλια έχει προκαλέσει η ξαφνική μεταστροφή του Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με τη χρήση μάσκας. Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κοροναϊού, μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε καλέσει τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα, καθώς δεν συνίσταται, ωστόσο χτες ανακοίνωσε πως η μάσκα στο εξής θα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες. Σημειώνεται πως ο κ. Τσιόδρας είχε τονίσει πως οι πολίτες δεν χρειάζεται να φορούν και γάντια.

Σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του σε αυτή την αντίφαση, θέλοντας να δώσει μια απάντηση. «Ίσως να σας φαίνεται παράλογο ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες ημέρες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας ενώ τότε όχι», υποστήριξε και όπως είπε «ήμασταν σε ένα καθοριστικό lockdown. Η Επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους για τη χρήση της. Θεώρησε πως  το απαγορευτικό που είχε τεθεί εκείνη την περίοδο ήταν αρκετό. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν. Η κοινωνία ανοίγει, τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντα να τηρηθούν».

Τελικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του κ. Τσιόδρα: «Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο. Όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μην μεταδώσουμε τον ιό. Πιστέψτε με σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία, αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο. Και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε μάσκα. Είναι ο χορός της αβεβαιότητας με την πρακτική λογική».

Αλλά η αβεβαιότητα φαίνεται πως συνεχίζει να χορεύει με την πρακτική λογική, αφού αντίθετα με ό,τι συστήνονταν μέχρι τώρα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα πως «η Επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλδίδα υψηλής προστασίας. Είναι λάθος η χρήση τους. Δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες για τη μετάδοση της νόσου από έναν ασυμπτωματικό. Πρέπει να τονίσουμε πως δεν μιλάμε για μια ιατρική μάσκα. Μιλάμε για μια πάνινη, υφασμάτινη, ακόμα και χάρτινη μάσκα, που με απλό τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι με διάφορα υλικά». Υπενθυμίζεται ότι η χρήση των χειροποίητων μασκών, στις οποίες πολλοί πολίτες είχαν καταφύγει, δέχθηκε την έντονη αποδοκιμασία της Επιτροπής και του κ. Τσιόδρα, με την προειδοποίηση ότι δεν προφυλάσσουν. 

Παρόλα αυτά ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο κύριο μήνυμα και τους κινδύνους από την λανθασμένη χρήση της μάσκας. Όπως επισήμανε: «Μπορεί να είσαι υγιής και να την πιάνεις λάθος και να μολύνεσαι από σταγονίδια που έχουν κάτσει πάνω στη μάσκα, ενώ παράλληλα δίνει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας. Η χρήση της μάσκας δεν αντικαθιστά τους βασικούς κανόνες που έχουμε μάθει όλοι μας αυτόν τον καιρό. Η πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρα υγιεινής. Επίσης χρειάζονται οδηγίες για τη φύλαξη και τον καθαρισμό τους, οι οποίες θα δοθούν το επόμενο διάστημα».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr