«Σούσουρο» για το... κρητικό εμβόλιο - Ειδήσεις Pancreta
Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης ζητά η βιολόγος Ειρήνη Αθανασάκη ● Σε ειδική επιτροπή παραπέμπει το θέμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης ● «Δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς» λέει η ίδια στην «Εφ.Συν».

Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε η συζήτηση για το... κρητικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σε μια χρονική στιγμή που οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις γύρω από τη νόσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρόταση της βιολόγου του Πανεπιστημίου Κρήτης Ειρήνης Αθανασάκη, την οποία πριν από μήνες είχε παρουσιάσει και μέσω της «Εφ.Συν.» (30/1/2020), τα τελευταία 24ωρα έχει τύχει μεγάλης δημοσιότητας κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κ. Αθανασάκη απέστειλε στις 28 Μαρτίου επιστολή στον περιφερειάρχη Κρήτης, ζητώντας χρηματοδότηση 80-100 χιλιάδες ευρώ για την «τελειοποίηση και εφαρμογή εξατομικευμένου εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Εξηγούσε μάλιστα στον κ. Αρναουτάκη πως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον, επειδή η τεχνολογία που προτείνει η ίδια δεν περιλαμβάνει κάποιου είδους «φάρμακο». Την επιστολή αυτή, που ξεκινούσε με κάπως ανορθόδοξο τρόπο, κάνοντας επίκληση στην ιστορία της Κρήτης και την αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής, άνθρωποι από το περιβάλλον της φρόντισαν να διακινήσουν στα κοινωνικά δίκτυα, απ’ όπου το θέμα έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόνισε πως ήρθε ήδη σε επαφή με την κ. Αθανασάκη, αλλά επεσήμανε πως θα εξετάσει την πρόταση εφόσον αυτή κατατεθεί επισήμως από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και στο παρελθόν έχει γίνει για αντίστοιχα ερευνητικά προγράμματα, στα οποία στάθηκε αρωγός η Περιφέρεια Κρήτης.

Αιχμές

Χθες το μεσημέρι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας πως η πρόταση της κ. Αθανασάκη «θα εξεταστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης ως προς την ωριμότητα και την υποσχόμενη αποτελεσματικότητά της» (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή αναμένεται να έχει αποφανθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας).

Ωστόσο, στο κείμενο της Πρυτανείας διατυπώνονται σαφείς αιχμές ως προς τη διακίνηση της πρότασης στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Σε εποχές μεγάλης αγωνίας και φόβου, τα όρια μεταξύ μιας ενδιαφέρουσας ερευνητικής υπόθεσης και ενός πανίσχυρου θεραπευτικού μέσου γίνονται δυσδιάκριτα για πολλούς ανθρώπους.

Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να παρέχει λύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές, αλλά και να αποφεύγει την καλλιέργεια αστήρικτων προσδοκιών που θα μπορούσαν να βλάψουν αντί να ωφελήσουν». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως «η χρηματοδότηση της έρευνας βασίζεται στην κατάθεση προτάσεων και δεδομένων, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες αξιολόγησης», φράση που αποτελεί προφανώς μομφή για την κ. Αθανασάκη ως προς τον τρόπο υποβολής του αιτήματος για χρηματοδότηση.

Τι λέει η ίδια

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχει στην πατέντα, που έχει κατοχυρωθεί ήδη από το 2014 για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, συνεπώς τη γνώση την έχει ήδη στα χέρια του, αλλά προφανώς δεν το έχει συνειδητοποιήσει και δεν έχει ενδιαφερθεί» απαντά στην «Εφ.Συν.» η κ. Αθανασάκη. Η ίδια αναφέρει πως πρόκειται για μια τεχνολογία εξατομικευμένου εμφυτεύσιμου εμβολίου με βάση τη διαφορετική ιστοσυμβατότητα του κάθε ανθρώπου, η οποία μπορεί να εξετάζεται εκτός του οργανισμού. Εφόσον επιτυγχάνεται η κατάλληλη συνθήκη του απενεργοποιημένου ιού, τότε θα χορηγείται το εμφύτευμα.

«Η πατέντα αυτή, η οποία είχε μία δεκαετία δουλειάς από πίσω, συντηρείται στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με δικά μου χρήματα μόνο για την Ελλάδα, ενώ δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να την κατοχυρώσω σε διεθνές επίπεδο» λέει η κ. Αθανασάκη. «Για τους άλλους ιούς, που οι εταιρείες έχουν αναπτύξει ήδη εμβόλια, δεν χρειάζεται να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία, γι’ αυτό και η πατέντα έμενε στο συρτάρι. Τώρα όμως που έχουμε σε έξαρση έναν νέο και άγνωστο ιό, είμαι βέβαιη πως μπορεί η τεχνολογία αυτή να δώσει σημαντικά αποτελέσματα».

Η κ. Αθανασάκη τονίζει πως τα αποτελέσματα της έρευνάς της τα έχει αποστείλει και στον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό κ. Τσιόδρα. «Δεν έχω λάβει καμία απάντηση, προφανώς λόγω φόρτου δεν φαίνεται να έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τα δεδομένα αυτά» μας λέει η ίδια.

Μάριος Διονέλλης


Πηγή: efsyn.gr