Στον οργανισμό μας 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο - Ειδήσεις Pancreta
Λονδίνο, νέφος πάνω από την πόλη
AP Photo/Matt Dunham, file
 
Βροχή μικροπλαστικών πάνω από τις πόλεις, μια μορφή μόλυνσης που πλήττει όλο τον πλανήτη με άγνωστες συνέπειες για την υγεία.

Ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με έρευνα, η μόλυνση από τα πλαστικά πέφτει σαν βροχή πάνω από τις πόλεις με τη μορφή μικροσωματιδίων, τα οποία οι κάτοικοι εισπνέουν ή καταναλώνουν με διάφορους τρόπους.

Η μόλυνση από τα μικροπλαστικά έρχεται να προστεθεί σε αυτήν των καυσαερίων, και σύμφωνα με έρευνα οι άνθρωποι καταπίνουν έκαστος τουλάχιστον 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν τοξικά χημικά και μικρόβια.

Η έρευνα δείχνει ότι ολόκληρος ο πλανήτης έχει μολυνθεί από την παρουσία μικροπλαστικών στην ατμόσφαιρα και οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει πόλη που να μην έχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς πηγές μικροπλαστικών υπάρχουν παντού, ακόμη και στα ρούχα και στα είδη συσκευασίας. Όπως σημειώνουν, η έρευνα περιορίζεται μόνο σε τέσσερις πόλεις (Λονδίνο, Αμβούργο, Παρίσι και Ντονγκουάν -Κίνα) και αυτή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το Λονδίνο, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά μικροπλαστικών, σε βαθμό που οι επιστήμονες δηλώνουν ότι έχουν ξαφνιαστεί.

Τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν επειγόντως έρευνες για τις επιπτώσεις των μικροπλαστικών στην υγεία, τα οποία υπάρχουν παντού: από τα χιόνια της Αρκτικής έως το έδαφος των βουνών, στο νερό των ποταμών και των ωκεανών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 335 εκατομμύρια τόνοι νέου πλαστικού και μεγάλο μέρος αυτής της ποσότητας πηγαίνει στο περιβάλλον. 

Στο Λονδίνο, συγκέντρωσαν το πλαστικό που έπεφτε στην ταράτσα ενός 9ώροφου κτιρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι προέρχεται μόνο από την ατμόσφαιρα. Στα οκτώ δείγματα που πήραν, μέτρησαν από 575 έως 1.008 μικροσωματίδια ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε μέρα και προέρχονταν από ίνες ακρυλικού, κυρίως από αυτό που χρησιμοποιείται στα ρούχα.
Μόνο το 8% των ευρημάτων προερχόταν από το πλαστικό συσκευασιών.

Το μέγεθός του ήταν μεταξύ 0,2 και 0,5 χιλιοστών, δηλαδή τέτοιο που να μπορεί να περάσει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής ή του σάλιου. Υπάρχουν και μικρότερα σωματίδια, τα οποία μπορούν να περάσουν στο αίμα ή τους πνεύμονες, προκαλώντας προβλήματα για την υγεία, ωστόσο η σύστασή τους δεν ήταν δυνατόν να αναλυθεί.

Πηγή: Guardian


Πηγή: efsyn.gr