Ο σύγχρονος τρόπος ζωής σκοτώνει την ανδρική γονιμότητα - Ειδήσεις Pancreta
Χημικές ουσίες που βρίσκονται από τα αδιάβροχα μπουφάν μέχρι και στα ταμπλό των αυτοκινήτων ύποπτες για βλάβες στο σπέρμα
 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες στην Ευρώπη έχει καλή ποιότητα σπέρματος! Η ανδρική γονιμότητα διαρκώς μειώνεται και είναι ένα μείζον θέμα που απασχολεί τους ειδικούς.

Βάσει τελευταίων ερευνών και όπως υποστηρίζει ο Δανός ερευνητής Dr Jorgensen, θα μπορούσαν, δυνητικά βέβαια, χημικές ουσίες που βρίσκονται στα αδιάβροχα μπουφάν μέχρι και στα ταμπλό αυτοκινήτων να είναι παράγοντες που μειώνουν την ανδρική γονιμότητα. Ο ίδιος πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει το «κοκτέιλ» χημικών ουσιών που μας περιβάλλει στην καθημερινή ζωή.

Τα λιπαρά τρόφιμα, ακόμα και το να βλέπει κανείς τηλεόραση, μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του: «Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο» και συμβουλεύει τους άνδρες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αντηλιακά, καθώς και τις εγκύους να αποφεύγουν να φοράνε make-up και αντηλιακή κρέμα, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει τα αγέννητα μωράκια και κυρίως τα αγόρια.

«Ενοχες» ουσίες
Επίσης, ύποπτα συστατικά θεωρούνται και κάποιες φθαλικές ενώσεις οι οποίες βρίσκονται σε δάπεδα από PVC, κουρτίνες ντους και πίνακες οργάνων αυτοκινήτων, καθώς και κάποιες εξαιρετικά επιζήμιες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αντικολλητικά τηγάνια ή και αδιάβροχα μπουφάν!

Μάλιστα, στην πρόσφατη διάσκεψη της πανευρωπαϊκής εταιρείας ανθρώπινης αναπαραγωγής ESHRE και μετά από τουλάχιστον 70 χρόνια έρευνας στην ανδρική γονιμότητα, ο dr Jorgensen έκανε αμφιλεγόμενες προτάσεις!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 25% των Ευρωπαίων ανδρών έχουν καλή ποιότητα του σπέρματος. Ο ίδιος πιστεύει ότι έως και 15% των ανδρών θα χρειαστούν θεραπεία γονιμότητας, αν θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια.

Σήμερα, περίπου ένα στα επτά ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει δυσκολία στη σύλληψη και παρόλο που η υπογονιμότητα παραδοσιακά θεωρείται γυναικείο θέμα, το πρόβλημα είναι πιο πιθανό να εντοπίζεται και στους άνδρες.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης θεωρούν υπερβολικές τις δηλώσεις του και ισχυρίζονται πως δεν έχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο και πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε πάντα πολύ αυστηρούς κανόνες για την ασφάλεια των χημικών ουσιών.

Ας επιστρέψουμε όμως σε μερικά βασικά ζητήματα του θέματος αναφέροντας τα παρακάτω:

Οι πιθανότητες για φυσιολογική σύλληψη ενός ζευγαριού είναι από 20% έως και περίπου 80% μέσα σε ένα έτος.

Τα ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να προχωρήσουν σε επιτυχή σύλληψη μέσα στο πρώτο έτος, καλό θα είναι να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο γιατρό για να τους συμβουλέψει. Περίπου το 20% των περιπτώσεων υπογονιμότητας οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην ανδρική υπογονιμότητα, ενώ ένα 30% έχει να κάνει με περιπτώσεις που οφείλονται στον άνδρα σε συνδυασμό με τη γυναίκα.

Το πρώτο στάδιο για τη διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνει την κλινική εξέταση και τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού. Στη συνέχεια, εξετάζεται το σπέρμα, το οποίο συλλέγεται σε αποστειρωμένο δοχείο μετά από αυνανισμό του άνδρα.

Η εξέταση του σπέρματος δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για τον αριθμό, την κίνηση και το σχήμα των σπερματοζωαρίων. Εάν αυτοί οι δείκτες είναι φυσιολογικοί, τότε ο άνδρας πιθανότατα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν είναι φυσιολογικά, τότε το σπέρμα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω («ενεργοποίηση», έλεγχος διαφόρων δεικτών του DNA, ανευπλοιδισμοί). Ο έλεγχος των ορμονών, χρωμοσωμάτων, υπερηχογραφική εκτίμηση είναι αναγκαία. Επίσης ασθένειες ή και φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος παροδικά ή μόνιμα.

Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η αποχή από το σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα μειώνει την ποιότητα του σπέρματος. Οι γιατροί συστήνουν στα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν να έχουν σεξουαλική επαφή τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα και εάν είναι δυνατόν την ημέρα της ωορρηξίας.

Τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται από το εμπόριο καλό θα είναι να αποφεύγονται από τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, καθώς εμποδίζουν την κίνηση και μειώνουν την επιβίωση των σπερματοζωαρίων.

Η παχυσαρκία είναι «εχθρός» του σπέρματος. Το κάπνισμα επιδεινώνει την ποιότητα του σπέρματος, όπως και τα ναρκωτικά και τα στεροειδή.

Αντίθετα, η λήψη βιταμινών Ε και C από τη διατροφή φαίνεται ότι αυξάνει έστω και λίγο τον αριθμό των σπερματοζωαρίων αλλά και την κινητικότητά τους.

Οι άνδρες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν στενά εσώρουχα ή παντελόνια, καθώς και οποιαδήποτε συνήθεια αυξάνει τη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως τα ζεστά υδρομασάζ, το λάπτοπ στα γόνατα.

Οι υπερτασικοί θα πρέπει να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση και οι διαβητικοί το σάκχαρο στο αίμα τους, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα βοηθήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα μετά από αρκετούς μήνες και όχι την επόμενη μέρα.

Εξωσωματική
Ωστόσο, πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση οι εμβρυολόγοι τοποθετούν τα ωάρια με τα σπερματοζωάρια σε ειδικές θήκες που περιέχουν καλλιεργητικό υγρό. Η γονιμοποίηση επιτυγχάνεται όταν το σπερματοζωάριο διεισδύσει στο ωάριο. Υστερα από 18 ώρες το ζευγάρι γνωρίζει πόσα ωάρια έχουν γονιμοποιηθεί. Πολλές φορές αυτή η διαδικασία γίνεται με την τεχνική της μικρογονιμοποίησης.

Οι ειδικοί επιλέγουν τα πλέον κατάλληλα σπερματοζωάρια και με μια πολύ λεπτή βελόνα τα εγχύουν στα ωάρια. Επειτα τοποθετούν τα γονιμοποιημένα ωάρια στον επωαστικό κλίβανο.

Η διαδικασία της IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση) και της ICSI (μικρογονιμοποίηση) είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, έχουν προσφέρει πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως. Το 86% των γυναικών θα αποκτήσουν ένα δικό τους παιδί.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ε. Κωσταράς, μαιευτήρας - γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ioLIFE - Ιασώ

ethnos


Πηγή: pancreta