Γεγονός η πρώτη εθελοντική δωρεά μυελού των οστών στην Κρήτη - Ειδήσεις Pancreta

Η πρώτη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από Κρητικό εθελοντή δότη στην Κρήτη. 

Η συλλογή έγινε στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου (όπου τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συλλογές αιμοποιητικών μοσχευμάτων από ασθενείς) και με τη συνεργασία της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής κλινικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ, η διαδικασία διήρκεσε λίγες ώρες και ο δότης δήλωσε ότι «ανέμενε την δωρεά με ευχάριστη αγωνία».

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, οι εθελοντές δότες μυελού των οστών, έπρεπε να μετακινηθούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, προκειμένου να κάνουν μία τέτοια δωρεά, ωστόσο πλέον οι κρητικοί θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάς και στο τόπο τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συλλογή μυελού των οστών από εθελοντές δότες είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που δίνει κυριολεκτικά ευκαιρία ζωής σε κάποιους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο μεμονωμένων εθελοντών ή εθελοντικών συλλόγων όπως και υπηρεσιών υγείας έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδεώδες και όραμα την επάρκεια σε μυελικά μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς. Έτσι στην χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού από κάποιες χιλιάδες που ήταν πριν 5 χρόνια σήμερα έχει ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες».

«Η Κρήτη είναι πολύ ζωντανή σ’ αυτό και συμμετέχει ενεργά με εθελοντές δότες», καταλήγει η ανακοίνωση του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr