Όταν η προσπάθεια για υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή - Ειδήσεις Pancreta

H προσπάθεια να ακολουθήσει κανείς υγιείς διατροφικές συνήθειες συχνά ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και δημιουργεί κινδύνους για την υγεία του.

Είναι δεδομένο ότι οφείλουμε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν την επεξεργασμένες τροφές και να τρεφόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα. Σε αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς να διαφωνεί.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι στις μέρες μας που λόγω της εμμονής με την υγιεινή διατροφή και του αποκλεισμού αρκετών τροφίμων που θεωρούνται επιβλαβή, οδηγούνται σε μια διαταραγμένη διατροφική συμπεριφορά που ονομάζεται ορθορεξία.

Τι είναι η ορθορεξία

Οι ορθορεξικοί αποκλείουν εντελώς μια ευρεία γκάμα τροφών από το καθημερινό τους πρόγραμμα είτε επειδή αποδεδειγμένα δεν ωφελούν σε τίποτε την υγεία είτε επειδή το ίδιο το άτομο έχει μια τέτοια λανθασμένη αντίληψη.

Συνήθως αποκλείονται τρόφιμα με συντηρητικά, αρκετά λιπαρά ή τροφές που έχουν επεξεργαστεί πριν φτάσουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ και όχι άδικα. Όμως μαζί με αυτά, φτάνουμε και στο άλλο άκρο με το να αποκλείονται τροφές επειδή δεν καλιεργούνται σωστά ή επειδή ο τάδε γκουρού διατροφής στο youtube τα αποκλείει…

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι το άτομο να καταλήξει σε υποσιτισμό. Και γι’ αυτό όταν τα πράγματα ξεφεύγουν η ορθορεξία παρομοιάζεται συχνά με  με την νευρική ανορεξία ως προς τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του πάσχοντος αλλά και ως προς το στοιχείο της παθολογικής εμμονής σχετικά με τις τόσο αυστηρές διατροφικές επιλογές.

Η ορθορεξία αντιμετωπίζεται μόνο με την συμβολή ενός ειδικού διατροφολόγου, ενώ κρίνεται απαραίτητη συχνά η επίσκεψη σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει ένα σχετικό τεστ το οποίο μπορεί να δείξει αν ένα άτομο αντιμετωπίζει ένα τέτοιου είδους πρόβλημα:

  • Περνάτε περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή σας;
  • Είναι η θρεπτική αξία του γεύματός σας περισσότερο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του;
  • Μειώθηκε η ποιότητα της ζωής σας καθώς αυξήσατε την ποιότητα της διατροφής σας;
  • Νιώθετε να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή σας όταν τρώτε υγιεινά;
  • Η διατροφή σας δεν σας επιτρέπει εύκολα να φάτε έξω, και έτσι απομακρύνεστε από την οικογένεια και τους φίλους σας;
  • Αισθάνεστε ένοχοι όταν «χαλάτε» τη δίαιτά σας και δεν τρώτε τα σωστά τρόφιμα;
  • Αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο όταν τρώτε υγιεινά;
  • Έχετε γίνει πιο αυστηροί με τον εαυτό σας πρόσφατα;

Αν υπάρχουν 4-5 θετικές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε συνιστάται το άτομο να… χαλαρώσει σχετικά με τη διατροφή του και να επισκεφθεί κάποιον ειδικό.

Αν οι θετικές απαντήσεις είναι περισσότερες, τότε η ενασχόληση με τη σωστή διατροφή έχει φτάσει σε σημείο εμμονής.


Πηγή: runnfun.gr