Μπορεί ένα εμβόλιο να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής; - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Επιστήμονες που ασχολούνται με γονιδιακά πειράματα ανοίγουν τον δρόμο για θεραπείες με μόνιμη ισχύ, οι οποίες υπόσχονται να αλλάξουν τελείως την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο. 

Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως δρομολογούν μία ριζοσπαστική γονιδιακή θεραπεία που στοχεύει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής (κύρια αιτία θανάτου στον πλανήτη), με ένα εμβόλιο που θα εφαρμοστεί στον ασθενή μόλις μία φορά στη ζωή του.

Οι εν λόγω ερευνητές εκτιμούν ότι στα επόμενα τρία χρόνια θα «δοκιμάσουν» τη θεραπεία αυτή σε συγκεκριμένα δείγμα ανθρώπων με μία σπάνια γενετική διαταραχή, η οποία τους κάνει να είναι επιρρεπείς σε καρδιακές προσβολές κατά τις ηλικίες των 30 και 40 ετών.

Εάν -τονίζουν οι επιστήμονες- η θεραπεία αποδεικνύεται ασφαλής και αποτελεσματική στους παραπάνω ασθενείς, τότε οι επιστήμονες θα ζητήσουν έγκριση για να εφαρμόσουν τον εμβολιασμό σε ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Sekar Kathiresan, καρδιολόγος και γενετιστής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, πρόκειται να ηγηθεί αυτής της έρευνας. Όπως τονίζει, η θεραπεία αυτή θα αφορά κάθε ενήλικα που κινδυνεύει από καρδιακή προσβολή 

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας σε πολλές χώρες του κόσμου. Tα άτομα που κινδυνεύουν από καρδιακή προσβολή, συνήθως λαμβάνουν μία σειρά φαρμάκων για το υπόλοιπο της ζωής τους, όπως στατίνες για μείωσης της χοληστερόλης και χάπια για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr