Άμεση η σχέση καρκίνου και περιβάλλοντος - Ειδήσεις Pancreta

Οι επιστήμονες ερίζουν συνήθως ως προς το ποιος είναι ο βασικός παράγοντας για να εκδηλώσει κάποιος καρκίνο. Φταίνε τα «κακά» γονίδια ή οι επιβλαβείς επιδράσεις ενός τοξικού περιβάλλοντος και λανθασμένου τρόπου ζωής;

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης, η ζυγαριά φαίνεται να βαραίνει περισσότερο προς τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίο εκτός από την περιβαλλοντική μολυνση περιλαμβάνουν και τον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη διατροφή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γιουσούφ Χανούν, εκτιμούν ότι μόνο το 10% έως 30% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποδοθούν σε «κακά» γονίδια ή σε άλλες φυσικές λειτουργίες του σώματος (π.χ. αυξημένες κυτταρικές μεταλλάξεις λόγω γήρανσης).

Τοξικά χημικά, ακτινοβολίες κ.λπ.

Αντιθέτως, οι κύριοι «ένοχοι», και μάλιστα σε ποσοστό 70% έως 90%, βρίσκονται στο περιβάλλον, δηλαδή σε τοξικά χημικά, στις ακτινοβολίες, στον τρόπο ζωής κ.α.

Όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο περιοδικό «Nature», πρόκειται για παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν τα άτομα και οι κοινωνίες έκαναν διαφορετικές επιλογές.

Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν από περιοχές με χαμηλό κίνδυνο καρκίνου σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο, εκδηλώνουν πλέον πολύ συχνότερα τη νόσο στο νέο περιβάλλον τους.

Διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, χρειάζεται κάποια έκθεση σε παράγοντα περιβαλλοντικού κινδύνου για να «πυροδοτηθεί» η ασθένεια.

Κάπνισμα: χειρότερα από ρώσικη ρουλέτα

Σύμφωνα με τον δρα Γιουσούφ Χανούν, «οι εξωτερικοί παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο και οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από την κακή τύχη τους».

«Δεν μπορούν να καπνίζουν και μετά να λένε ότι φταίει η κακή τους τύχη που έχουν καρκίνο», τονίζει και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του χρησιμοποιεί το παράδειγμα της ρώσικης ρουλέτας.

«Αν παίζεις ρώσικη ρουλέτα με ένα περίστροφο, έχεις μια πιθανότητα στις έξι να πάθεις καρκίνο λόγω κακής τύχης - και αυτό είναι μία σφαίρα», λέει.

«Αν όμως είσαι καπνιστής, τότε έχεις προσθέσει άλλες δύο-τρεις σφαίρες στο περίστροφό σου. Συνεπώς υπάρχει πάντα ένα ποσοστό τύχης, καθώς δεν παθαίνει καρκίνο κάθε καπνιστής, όμως έχει αυξήσει τις πιθανότητες σε βάρος του. Από την άποψη της δημόσιας υγείας, στόχος είναι να αφαιρέσουμε όσο γίνεται περισσότερες σφαίρες από το όπλο», καταλήγει.

Φυσικά, με την εκτίμηση της ομάδας του του Πανεπιστημίου Stony Brook της Νέας Υόρκης δεν συμφωνούν όλοι οι επιστήμονες, καθώς αρκετοί δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συχνότητα των μεταλλάξεων στο σώμα, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τις πταίει, τελικά;

Έχει ήδη αποδειχθεί πως ο καρκίνος προκαλείται, όταν αρχίζει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων, κάτι που μπορεί να «πυροδοτηθεί» από ποικίλες ενδογενείς αιτίες (συνήθως μεταλλάξεις) και εξωγενείς.

Ωστόσο το ειδικό βάρος κάθε παράγοντα στην πρόκληση της νόσου παραμένει ακόμη άγνωστο.

Με δεδομένο πάντως ότι κάθε μορφή καρκίνου είναι διαφορετική από τις άλλες και ότι ακόμη και στην ίδια μορφή καρκίνου υπάρχουν διαφορές, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και -αναπόφευκτα- επιδεκτικό σε αντικρουόμενες ερμηνείες.


Πηγή: efsyn.gr