Ποιες τροφές δεν τρώμε μετά την ημερομηνία λήξης; - Ειδήσεις Pancreta

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας θα συμφωνήσουν ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε στα σκουπίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε. Και για την ασφάλεια μας βάζει την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες λίγες μέρες, ακόμα και εβδομάδες, νωρίτερα.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση ορισμένων πραγμάτων όταν έχουν περάσει από την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη ή ακόμα και εντελώς επικίνδυνη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους σύμφωνα με το naturalon.

Αυγά

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά. Μην καταναλώνετε αυγά όταν βλέπετε ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης. 

Κοτόπουλο

Αρκετοί άνθρωποι έχουν πάθει δηλητηρίαση επειδή το κοτόπουλο δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Ακόμα κι αν μπει στην κατάψυξη για να διατηρηθεί περισσότερο, φροντίστε να το μαγειρέψετε για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Το ίδιο ισχύει και με τα αλλαντικά, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli. Τα επικίνδυνα βακτήρια, δυστυχώς, αναπτύσσονται  συχνά στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα. Καταναλώστε αυτά τα είδη μέσα σε 7-10 ημέρες μετά την αγορά τους.

Μαλακά τυριά

Όταν τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ, βγάζουν λίγη μούχλα, απλά κόβετε το «προβληματικό» κομμάτι και το υπόλοιπο τυρί είναι ασφαλές.

Αυτό δεν συμβαίνει με το μαλακό τυρί. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Μούρα

Τα βατόμουρα βγάζουν μια γλοιώδη επιφάνεια όταν χαλάνε, η οποία είναι πολύ εύκολο να προσβληθεί από βακτήρια και να δημιουργήσει δηλητηριάσεις. Αυτό ισχύει μόνο για τα φρέσκα μούρα, καθώς τα κατεψυγμένα είναι ασφαλή λίγες εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον παραμείνουν στην κατάψυξη.

Μοσχάρι

Η E. coli ξεκινάει και ζει στα έντερα των βοοειδών. Αν ο κρεοπώλης δεν είναι προσεκτικός, είναι εύκολο να μολυνθεί το κρέας, ειδικά το βοδινό.

Πάντοτε πρέπει να μαγειρεύετε καλά το κρέας και να το καταναλώνετε πριν από την ημερομηνία λήξης, προκειμένου να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση.

Στρείδια

Από τη στιγμή που κάποιο οστρακοειδές έχει χαλάσει, μυρίζει άσχημα και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Γαρίδες

Όπως και τα στρείδια έτσι και οι γαρίδες τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι' αυτό και πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται άμεσα.

Πηγή


Πηγή: pancreta