Πώς επηρεάζει η κλιμακτήριος τη διάθεση για σεξ - Ειδήσεις Pancreta

Η κλιμακτήριος είναι το μεταβατικό στάδιο πριν την εμμηνόπαυση και αποτελεί φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου γονιμότητας της γυναίκας. Βιώνεται διαφορετικά από κάθε γυναίκα, παρουσιάζεται σε ηλικίες  45-55 ετών και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και μερικά χρόνια.

"H γυναίκα που γνωρίζει περισσότερα πράγματα για την κλιμακτήριο, η οποία εισβάλλει στη ζωή της, θα μπορέσει να καταλάβει και να δεχτεί αυτές τις επερχόμενες διαφοροποιήσεις" υπογραμμίζει ο Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος-Ψυχίατρος και Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.  Επομένως καλό θα είναι μια γυναίκα να γνωρίζει τα συμπτώματα και πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική της διάθεση.

Συμπτώματα και ερωτική διάθεση

Καταρχήν, υπάρχουν σωματικές αλλαγές οι οποίες δεν καθιστούν εύκολη την ερωτική επαφή στην πράξη. Συνηθισμένο σύμπτωμα αποτελεί η ξηρότητα του κόλπου ή η υπερευαισθησία στον πόνο. Ακόμα και η οστεοπόρωση, η οποία εμφανίζεται συχνά κατά την κλιμακτήριο μπορεί να προκαλέσει μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Ακόμη, η γυναίκα μέσα στην κλιμακτήριο υφίσταται μεταβολές στο ορμονικό της σύστημα, που φέρνουν σημαντικές αλλαγές στα συναισθήματα και στην ψυχολογία της. Επομένως, πράγματι η κλιμακτήριος συνήθως επηρεάζει την ερωτική ζωή της γυναίκας, η οποία αισθάνεται ότι δεν έχει όρεξη για σεξ ή το κάνει μόνο υπό την πίεση του ερωτικού της συντρόφου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στη σχέση.

Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας, αρχίζουν να αισθάνονται ότι χάνουν τον ερωτισμό τους, κάτι που οδηγεί σε ανασφάλειες και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ως συνέπεια αυτού, ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από το άλλο φύλο, φτάνοντας συχνά στα όρια της υπερβολής:  πλαστικές, ψευδο-ϋπερσεξουαλισμός, έντονο φλερτ, προκλητική εμφάνιση, υπερβολική ενασχόληση με το σώμα της, ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνισή της. Τέτοιου είδους συμπεριφορά δημιουργεί συχνά «τη  λάθος εικόνα». 

Αντιμετώπιση

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση της ερωτικής διάθεσης κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου είναι απολύτως φυσιολογική και εφόσον μια γυναίκα είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που ενδέχεται να συμβούν, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η μετάβαση.

Είναι πολύ σημαντικό μια γυναίκα να αποδεχτεί τη μείωση των ερωτικών της διαθέσεων σαν κάτι μη προβληματικό. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η ερωτική τους διάθεση επανέρχεται με τον καιρό σε ικανοποιητικά επίπεδα και ότι έχουν με τον σύντροφό τους ουσιαστική συναισθηματική και ερωτική επικοινωνία.

Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης δεν σημαίνει –βέβαια- πάντοτε και αποχή. Αρκετές γυναίκες κάνουν σεξ με τον σύντροφό τους παρά τη θέλησή τους, επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα προστατεύσουν τη σχέση τους.

Καθοριστική σε αυτό το σημείο είναι η στάση του ερωτικού συντρόφου. Η λέξη – κλειδί είναι: Υπομονή. Ο άνδρας καλό είναι να μην αποδοκιμάζει την επιλογή της συντρόφου του να απέχει από την ερωτική πράξη και να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό αλλά για ένα θέμα υγείας.

Η ειλικρινής συζήτηση και η από κοινού προσπάθεια είναι απαραίτητες καθώς η γυναίκα αυτό το διάστημα αισθάνεται ευάλωτη στις αλλαγές που συμβαίνουν και τις οποίες ενδέχεται να μην έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί.  Για αυτό τον λόγο η αποδοχή από τον σύντροφό της είναι ουσιαστική καθώς μπορεί να την βοηθήσει να ενισχύει την αυτοεκτίμηση της.

Ακόμη μπορεί να γίνει υποκατάσταση των οιστρογόνων με ορμονοθεραπεία ενώ ιδιαίτερα χρήσιμα μπορούν να φανούν τα λιπαντικά, τα οποία θα αντιμετωπίσουν την ξηρότητα του κόλπου και θα κάνουν το σεξ πιο ανώδυνο.


Πηγή: mama365.gr