Καρκινογόνος η κατανάλωση αλλαντικών και κόκκινου κρέατος - Ειδήσεις Pancreta

Ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, με τη μορφή αλλαντικών, είναι καρκινογόνος, ενώ πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, διότι «πιθανόν» είναι επίσης καρκινογόνος.

Σύμφωνα με τον δρα Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντή του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), «τα αποτελέσματα των ερευνών δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος».

Όλα τα κόκκινα κρέατα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται το χοιρινό, το μοσχαρίσιο, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Τα συμπεράσματα του Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο έχουν στηριχθεί σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (ομάδα κινδύνου 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου».

Κίνδυνος ανάλογα με την ποσότητα

Όπως λέει ο Κουρτ Στράιφ, από το Κέντρο Έρευνας, «ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα».

Όσον αφορά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αυτή θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος» για τον άνθρωπο (τοποθετείται στην ομάδα κινδύνου 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος από κάπνισμα και αλκοόλ

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο αναφέρει πως δεν πρέπει να συγχέουμε του κινδύνους που υπάρχουν από την κατανάλωση αλλαντικών και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος με αυτούς που εγκυμονούν το κάπνισμα και ο αμίαντος.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αμίαντος και κάπνισμα είναι σαφώς σοβαρότεροι κίνδυνοι.

Σύμφωνα με τεκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Κρέας με μέτρο και όχι κάπνισμα

Ο Ρόμπερτ Πικάρντ, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και μέλος βρετανικής επιτροπής για τη μελέτη των συνεπειών της κατανάλωσης κρέατος, δήλωσε στον Guardian ότι «δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε το κρέας για να προστατευθούμε από τον καρκίνο».

Αυτό που πρέπει να κάνουμε κυρίως, λένε, είναι να μην καπνίζουμε, να προσέχουμε το βάρος μας και να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ.

Η αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και αλλαντικών είναι κάτι που χρόνια τώρα συνιστούν οι γιατροί ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου.

Αυτό του τονίζουν είναι πως πρέπει να τρώμε όσο το λιγότερο δυνατό αλλαντικά και η ποσότητα του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε κατ' άτομο ανά εβδομάδα να μην υπερβαίνει τα 500 γραμμάρια.

Ισορροπημένη διατροφή

Αρκετοί διατροφολόγοι ωστόσο επιμένουν πως το σημαντικό είναι η ισορροπημένη διατροφή.

Λίγο κρέας, πολλά φρούτα και λαχανικά και βέβαια σωματική άσκηση. Άλλωστε, τονίζουν, το κρέας προσφέρει και οφέλη για την υγεία.


Πηγή: efsyn.gr