Αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική ανακοίνωσε ο Ξανθός - Ειδήσεις Pancreta

«Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι πλέον ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περιθαλψης όλων των πολιτών. Το αδιέξοδο είναι αδιαμφισβήτητο και απαιτείται "αλλαγή μίγματος" πολιτικής έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στην φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία».

Με τα παραπάνω λόγια ο υπουργός Υγείας προλόγισε την ανακοίνωση μιας δέσμης αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο "Healthworld 2017".  

Οι αλλαγές, όπως είπε ο υπουργός, συμφωνήθηκαν με τη φαρμακοβιομηχανία και τέθηκαν «ανοιχτά» στους «θεσμούς». Εξασφαλίστηκε δε η δυνατότητα παρουσίασης στο αμέσως επόμενο διάστημα εναλλακτικών σεναρίων. Μεταξύ αυτών είναι η αναφορά στην ευρωζώνη και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στην τιμολόγηση των φαρμάκων, η δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα οff patent φάρμακα (εκείνων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους) και τα γενόσημα  με βάση το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων όταν έχουν την ίδια δραστική ουσία και την ίδια περιεκτικότητα.

«Στον βαθμό που καταλήξουμε σε συμφωνία -τόνισε- μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του  φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». 

Η ελληνική εμπειρία, όπως επισήμανε, δείχνει ότι σε μια χώρα με θεσμικά ελλείμματα και ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, η «επιθετική» πολιτική των  εμπλεκομένων στη φαρμακευτική αγορά  οδήγησε τόσο σε έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης -από 0,9% του ΑΕΠ σε 2,2% μέσα σε μια δεκαετία- , όσο και σε ακραία φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων που είναι υπό διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα όμως, σημείωσε, φτάσαμε στο αντίθετο άκρο:  από την ασυδοσία πήγαμε στην οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. 

Μεταξύ των αλλαγών σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό είναι η αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας με την εισαγωγή επιστημονικών και όχι δημοσιονομικών κριτηρίων επιλογής των φαρμάκων που πρέπει να αποζημιωθούν. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση το οποίο ολοκληρώνεται σύντομα αφορά στη  θεσμοθέτηση της Επιτροπής HTA (Health Technology Assessment) που θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Θετικής Λίστας.

Κρίσιμη είναι και η διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η επέκταση τους και στα νοσοκομεία για τη συνταγογράφηση των νοσηλευομένων ασθενών.

Ακόμα είναι απαραίτητη η  αναδιοργάνωση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διασφάλισης προσιτών τιμών αποζημίωσης για τα νέα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση μετά τη «Διακήρυξη της Μάλτας» έχουν γίνει τα πρώτα βήματα προετοιμασίας με διακρατικές συνεργασίες για κοινές διαπραγματεύσεις με τη φαρμακοβιομηχανία.  

Καρόνε στον ΕΟΠΥΥ

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου Τζουζέπε Καρόνε ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του Οργανισμού χθες (Τρίτη) την ταχεία είσπραξη των εκκρεμών rebate και clawback παρελθόντων ετών από τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Συντάκτης: Ντάνι Βέργου

πηγή


Πηγή: pancreta