Κρούσματα ιλαράς σε Ηράκλειο και Χανιά - Ειδήσεις Pancreta

Τρία κρούσματα ιλαράς σημειώθηκαν στην Κρήτη τον τελευταίο καιρό, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται σε φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς.

Πρόκειται για δύο άτομα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά ενώ τα συγκεκριμένα περιστατικά σημειώθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.  

Η ιλαρά είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο, ενώ συχνά, λόγω επιπλοκών, επιφέρει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου) διανοητική παράλυση.

Η έξαρση της ιλαράς, προσβάλει συνήθως παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και μεγαλύτερα άτομα από 20 ως 40 ετών, τα οποία είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν εμβολιαστεί ατελώς.

Θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και όσα άτομα έρχονται σε επαφή με άτομα που νοσούν και βρίσκονται στις 4 μέρες πριν την έκθεση του εξανθήματος της ιλαράς, προσβάλλονται πιο εύκολα.

Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει οδηγία όπου συστήνει, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να επισπευσθεί ο εμβολιασμός στα παιδιά, τα οποία είναι 12 μηνών, αντί για 14 μηνών που ισχύει κανονικά ενώ η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει τρεις μήνες από την πρώτη.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων Μανόλης Κατσαράκης, μιλώντας στο flashnews.gr ανέφερε ότι υπάρχει σχετική έλλειψη στα εμβόλια στα Χανιά καθώς η μειωμένη διάθεση από τους γονείς για κάποια εμβόλια έχει αντιστραφεί, με αποτέλεσμα τον μήνα Σεπτεμβρίου η κίνηση των εμβολίων έχει διπλασιαστεί.

πηγή


Πηγή: pancreta