Πόσο τοξικές είναι οι τροφές που καταναλώνουμε; - Ειδήσεις Pancreta

Το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των τροφίμων που φτάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας. Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο από όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον θα απέφευγαν συνειδητά να καταναλώσουν… φυτοφάρμακα. Κι όμως στην πραγματικότητα καταναλώνουν, κι ας μην το γνωρίζουν. Μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των μολυσμένων αυγών από το παρασιτοκτόνο φιπρονίλη που ξέσπασε στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία αλλά και τη Μ. Βρετανία, ανακύπτει σε πολλούς το εύλογο ερώτημα: σε τι ποσοστό το φαγητό που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχει τοξικές χημικές ουσίες;

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση Προστασίας των Καλλιεργειών (ECPA) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ποσότητες παράνομων ή νοθευμένων φυτοφαρμάκων που παράγονται και διακινούνται παγκοσμίως. Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων προειδοποίησε ότι σχεδόν το ήμισυ των τροφίμων που καταναλώνουν οι Ευρωπαίοι περιέχει υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παρά το ότι πρόκειται κυρίως για ελάχιστες ποσότητες που δεν απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές δεν έχουν χρώμα ή οσμή κι έτσι οι καταναλωτές είναι αδύνατο να τις ανιχνεύσουν. Η ανίχνευσή τους γίνεται μόνο μέσα από ένα σύστημα περιοδικών ελέγχων βάσει ενός αυστηρού πλαισίου. Έτσι τα διατροφικά σκάνδαλα ξεσπούν στην πράξη τυχαία, στο πλαίσιο αυτών των τυποποιημένων ελέγχων, όταν μια τοξική ουσία εντοπίζεται σε αυξημένη ποσότητα.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

πηγή


Πηγή: pancreta